19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Druzí už nebudeme

29.12.2017

Nejspíš nebudeme ani třetí. A kdoví kolikátí vůbec

Pravděpodobnou ambicí prezidenta Miloše Zemana bylo, abychom byli první, kdo přestěhuje ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Šéf Bílého domu byl rychlejší. Tím to ovšem neskončilo.

Po Štědrém dnu nebudeme ani druzí. To byl zase rychlejší prezident středoamerické Guatemaly Jimmy Morales. V neděli 24/12 vydal ministryni zahraničí Sandře Jovelové pokyn, aby její úřad na přesunu začal pracovat. Změna nevstoupí v platnost hned zítra, ale zřejmě až poté, co tak učiní Američané, ale podstatné je, že byla prezidentovými ústy vyjádřena politická vůle k tomuto kroku.

Malému pro Guatemalu, významově velkému pro Izrael.

Máme šanci být alespoň třetí? Podle všech známek nikoli. Izraelská média hovoří o tom, že k podobnému rozhodnutí se chystá Honduras a zřejmě i některé další země. V Izraeli se hovoří o tom, že bych jich mohlo být vbrzku „nejméně deset“ - tak se vyjádřila náměstkyně ministra zahraničí Cipi Hotovelyová. Média jmenovitě spekulují o Togu, Paraguayi, Rumunsku a dokonce o Slovensku (což je ale nejspíš velké nedorozumění, protože Slováci 21/12/2017 hlasovali ve VS OSN s většinou EU pro turecko-jemenský návrh rezoluce odsuzující americké rozhodnutí uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele a přemístit do něj velvyslanectví).

Buď jak buď, guatemalské kostky v této kauze jsou vrženy a vše ostatní je záležitost pohříchu technická a otázka času.

Kdy se k podobnému kroku rozhodneme my? To spíše projde velbloud uchem jehly, než se tak stane. Předtím bychom totiž museli opustit víru v absurdní koncepci, že Jeruzalém má být hlavním městem obou států ve Svaté zemi – Izraele i budoucí Palestiny. Něco takového absolutně nepřipadá do úvahy (což bychom jako přátelé Izraele měli vědět).

***

dru1

Guatemalský prezident Jimmy Morales (uprostřed) s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem v listopadu 2016. Vpravo První dáma Guatemaly Hilda Patricia Moralesová. (Zdroj: Web JNS).

dru2

Prezident Morales informuje na svém facebookovém profilu o rozhodnutí a pokynu pro ministryní zahraničí (ve španělštině Canciller) týkajícím se přesunu ambasády do Jeruzaléma.

dru3

Oficiální komuniké na webu guatemalského ministerstva zahraničí týkající se stejné záležitosti.

Stejskal.estranky.cz