29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: Druhé kolo bude o slušnosti

Někdy je třeba nehledět pouze na názory, ale na slušnost a sympatické vystupování. Podle toho se budu rozhodovat v dalším kole prezidentských voleb, které nás zanedlouho čeká.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Varadinková 21.1.2018 18:58

Pokud jde o eurohujerství, tak na tom zdaleka nejsou stejně

...Myslím si, že oba se mýlí, nicméně Zemanova zkušenost ho vede k tomu, že částečně couvá ze svých původních představ. Dokáže již lépe rozeznávat bruselské eurohujerské regulační nápady a dokáže se jim postavit. Bohužel pan prof. Drahoš podlehl mediokratickým, eurokratickým a euroromantickým blábolům probruselských elit o tom, že pouze nápady eurobyrokratů jsou ty správné pro všechny země Evropské unie a pro všechny občany EU. Mnohdy působí až naivně a naprosto neinformovaně. Dle mého názoru se v rozporu se zájmy občanů ČR zachoval i při podpisu výzvy „Vědci proti strachu a lhostejnosti“ ze dne 17. srpna 2015, kterou jako jeden z prvních podepsal. Stal se tak bohužel jedním z VÍTAČŮ. Pan prof. Drahoš se totálně mýlí, když deklaruje nutnost „být v tvrdém jádru EU, spolupracovat a nedělat potížisty“. Stal se tak jedním z KÝVAČŮ. Na názory představitelů z České republiky bohužel „tvrdé jádro“ nebere vůbec žádné ohledy. Ti „rozhodující“ potřebují pouze kývače a přisluhovače, kteří zmodifikují svoje názory na takové, které vyhovují právě tomu tzv. tvrdému jádru, které chce formou mocenského diktátu udělat z občanů suverénních států nesvéprávné jedince....

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Temna-vize-zeme-za-Drahose-prezidenta-podle-dekana-Sevcika-Znehodnocene-uspory-lidi-orientace-na-zapadni-preregulovane-trhy-mocensky-diktat-Bruselu-vitani-a-kyvani-520789

C. Horák 21.1.2018 19:56

Re: Pokud jde o eurohujerství, tak na tom zdaleka nejsou stejně

Dovolil jsem si onu slavnou výzvu, resp. petici trochu zanalysovat zde:

https://uloz.to/!G4RxCTEfwKTe/je-drahos-vitac-nebo-ne-docx

Pokud byste snad měla zájem.

J. Jurax 21.1.2018 18:36

No jo

u našich přímých prezidentských voleb se to stává v druhém kole tradicí - budeme volit menší zlo ... :-)

Které má kdo za menší je arciť každého věc ...

M. Varadinková 21.1.2018 18:25

A co svoboda slova?

Drahošovo extempore se seznamem údajných konspiračních webů by mělo být dostatečným varováním všem členům i sympatizantům Svobodných před jeho volbou. Autor prokázal Svobodným medvědí službu. Je smutné, že jako člen Svobodných dává povrchní líbivosti přednost před svobodou.

L. Novák 21.1.2018 23:40

Re: A co svoboda slova?

Vychází kniha FAKE NEWS. Doporučuji k přečtení. ;-)

C. Horák 22.1.2018 0:22

Re: A co svoboda slova?

Tak to čumím, tohle mi nějak uniklo. To je tedy vážně kretén. Myslím, že své příznivce ale representuje čím dál tím lépe. To je asi tak jediné, co se mu opravdu daří.

M. Bílý 21.1.2018 16:23

Udivuje mě, jak mnozí (možná většina) chápou pojem ....

.... slušnosti omezeně. Slušnost je způsob chování a jednání uznávaný ve společnosti jako náležitý. Za mého mládí (a cítím to tak trochu dodnes) se pod slušnost zahrnovala i spravedlnost a Slovník spisovného jazyka českého ji uvádí stále jako pojem PONĚKUD zastaralý.

Takže dávat za příklad slušnosti na př. Nevilla Chamberlaina (viz pan Graf, včera ve 23:35) je omyl. Bohužel jeho postoj k Německu byl teprve později uznán (definitivně) jako nenáležítý, pro ČSR nespravedlivý a pro Velkou Británii tragický. Ale tak už to ve společnosti chodí. Je dobré snažit se vidět (a ne málo) i do budoucnosti.

C. Horák 21.1.2018 16:56

Re: Udivuje mě, jak mnozí (možná většina) chápou pojem ....

Zkusím to jednodušeji: v užším smyslu používáme pojem "slušný" obvykle v intencích pojmů "způsobný" či "respektující zažité normy chování". V tomto případě jde zejména o formu a vnější dojem. V širším smyslu lze pojem "slušný" přeložit jako "mravný" a jde o hlubší charakteristiku vlastností dotyčného. Zajímají nás víc mravní zásady, jejich soulad s našimi a jejich pevnost, spíše než to, jak dotyčný vypadá nebo jak se stylisuje. Jde více o obsah, než o formu.

Mimochodem, naprostá většina lidských bestiií, zodpovědných za miliony zničených životů, byli vzdělaní lidé s noblesním vystupováním. Bezvadná forma, jen s obsahem to bylo trošku horší.

P. Čech 21.1.2018 17:06

Re: Udivuje mě, jak mnozí (možná většina) chápou pojem ....

Ono asi jde i o něco zcela jiného. O schopnost nyzývat věci a dění jejich pravými jmény. Odvrhnutí politické korektnosti a jiných lživých výkladů skutečnosti. O schopnosti číst český text (zejména ústavy) a tím textem a jeho pravým, českým významem se řídit. Neuznávat jakékoliv politické výklady textu směřované k úplně jinému významu. Takovému, který vyhovuje politikům a novinářům. Výklad jednotlivých nejednoznačných článků ústavy dávat k vyjádření nikoliv právníkům, ale odborníkům na český jazyk. Ten člověk, který se řídí přísně textem je pro mne přijatelnější než takový, který text ohýbá k potřebě své. Jinak se obávám, že u našich politiků, novinářů a ovčanů jde především o formu, nikoliv o obsah.

C. Horák 21.1.2018 17:44

Re: Udivuje mě, jak mnozí (možná většina) chápou pojem ....

Tady odborníci nepomůžou, protože i oni jsou jen lidmi a mají své zájmy a předpojatosti. To je už taková vlastnost lidštiny, že pojmy nejsou definovány a poskytují tak určitou interpretační volnost. Což je logické, protože vznikala spontánně a nemá vlastnosti formálního systému. Rovněž logickým důsledkem je pak i skutečnost, že o tzv. pravém významu slov rozhodují ti, již mají moc. Dechberoucí kreativitu vykladačů můžeme pozorovat nejen u politiků, ale třeba i u soudů, a koneckonců, všude kolem sebe, jen někde škodí víc než jinde.

Právě proto pořád říkám, jak důležitá jsou jednoduchá a všem srozumitelná pravidla, protože jen při splnění této podmínky je veřejnost schopna se ve stejný čas sjednotit k odporu v případě, že kreativita vykladačů překročí hranici mezi respektem k pravidlům a svévolí.

P. Čech 21.1.2018 21:35

Re: Udivuje mě, jak mnozí (možná většina) chápou pojem ....

Máte pravdu, pouze bych si dovolil ji poněkud doplnit. Právě proto, že téměř všechny naše zákony jsou asi záměrně formulovány tak, aby bylo nutno je vykládat, bylo by záhodno v každém zákoně povinně uvádět část "názvosloví". Zde uvést jednotlivé konkrétní ppoužívané pojmy a definovat jejich význam. To odstraní zcela nutnost výkladů, které jsou vždy formulovány tak, aby vyhovovaly pouze někomu.

C. Horák 21.1.2018 22:30

Re: Udivuje mě, jak mnozí (možná většina) chápou pojem ....

To určitě. Část "názvosloví" je v některých zákonech zpracována docela slušně, ale to zdaleka nestačí. Problémem je naprosto nepřehledná džungle právních předpisů (mnohdy vzájemně kontradiktorních, aby se dalo vybírat podle potřeby) a souvisejích judikátů, ve kterých se už nevyznají ani právníci. Kdyby totiž zákony byly srozumitelné a jednoduché, mohli by se jimi lidi řídit, získat pocit beztrestnosti a nakonec třeba ještě začít vystrkovat na vrchnost svou drzou bradu. A taky by se blbě posílali "naši, aby na ně klekli". Mnohem lépe se ovládá ustrašený jedinec, který si nikdy není jistý, zda něco neporušil, nebo zda neopomněl nějakou svoji zákonnou povinnost. Člověk, který si není jist tím, že na něho nemůžou nic najít, rozhodně nebude vyskakovat. Pro vrchnost je ideálním poddaným ustrašený mužik, v uctivém předklonu žmoulající čepici. Takový se ale v prostředí právní jistoty těžko shání. A to je to, oč tu běží.

M. Bílý 21.1.2018 17:55

Re: Udivuje mě, jak mnozí (možná většina) chápou pojem ....

Děkuji Vám pánové (Horák, Čech) že jste se přidali! Vaše příspěvky maji dobrou a slušnou úroveň. Jen tak dál na Neviditelném psu! Osočování a nadávání mi vadí. Ať žije Slušnost!

C. Horák 21.1.2018 19:21

Re: Udivuje mě, jak mnozí (možná většina) chápou pojem ....

Díky pane. Pochvaly tohoto typu ve mně budou možná vyvolávat určité zábrany, až dostanu chuť si trochu zanadávat a zaosočovat, ale myslím, že je překonám.

B. Graf 21.1.2018 18:16

Re: Udivuje mě, jak mnozí (možná většina) chápou pojem ....

V kampani k těmto volbám ovšem o ono pokrytecké povrchní chápání slušnosti jde. To jsem se snažil naznačit svou připomínkou dvou britských "Ch".

C. Horák 21.1.2018 16:09

A vymývání mozků pokračuje s neutuchající vervou...

"Z pohledu euroskeptika je to s oběma kandidáty „prašť jak uhoď“."

Drahošův postoj k migraci zde: https://echo24.cz/a/wNtc5/petice-vedci-proti-strachu-a-lhostejnosti Zemanův postoj k témuž zde: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zeman-pronesl-burcujici-projev-v-OSN-Vytvorila-se-anticivilizace-Po-utocich-posilame-kondolence-vyjadrujeme-solidaritu-demonstrujeme-Jinak-vahame-A-ti-kteri-vitaji-masovou-migraci-504794https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zeman-pronesl-burcujici-projev-v-OSN-Vytvorila-se-anticivilizace-Po-utocich-posilame-kondolence-vyjadrujeme-solidaritu-demonstrujeme-Jinak-vahame-A-ti-kteri-vitaji-masovou-migraci-504794https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zeman-pronesl-burcujici-projev-v-OSN-Vytvorila-se-anticivilizace-Po-utocich-posilame-kondolence-vyjadrujeme-solidaritu-demonstrujeme-Jinak-vahame-A-ti-kteri-vitaji-masovou-migraci-504794 Asi je opravdu nutno se silně praštit nebo uhodit do hlavy, aby takové žvásty bylo lze brát vážně.

C. Horák 21.1.2018 16:12

Re: A vymývání mozků pokračuje s neutuchající vervou...

No, tolikrát jsem tam ten druhý odkaz opravdu dát nechtěl, neb nejsem Goebbels ani pravdoláskovec, považující ostatní za tupé stádo, pročež se omlouvám.

J. Kanioková 21.1.2018 18:11

Re:

Názor Jiřího Drahoše na přijímání uprchlíků v ČR - https://vimeo.com/251319473 ... Drahoš je vítač

Jiří Drahoš - dotaz z publika: referendum o EU - https://www.youtube.com/watch?v=_UM7ydiSWJ0

Volit Drahoše dle něj občané mohou, ale referendum o EU a NATO nemohou!

S vystoupením z NATO rozhodně nesouhlasím, ale z EU, to bych si dost moc přála.

J. Jurax 21.1.2018 18:41

Re:

To víte, lidu nelze dát do roky mocnou zbraň referenda - co kdyby si myslel něco jiného než JÁ a rozhodl tudíž blbě?

J. Kanioková 21.1.2018 12:19

BBC

České volby: Zeman čelí prezidentskému souboji proti Drahošovi - http://www.bbc.com/news/world-europe-42674309

J. Kanioková 21.1.2018 15:06

Re:

Jsem muslim a v těchto časech bych volil Zemana -https://berrezouga.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=644824

M. Prokop 21.1.2018 16:05

Re:

Z toho je vidět, že i relativně rozumný muslim občas blbne.

J. Fridrich 21.1.2018 7:16

"Druhé kolo bude o slušnosti" - to přece ale

"Druhé kolo bude o slušnosti" - to přece ale se zemanem-Zemanem není možné...

J. Vlček 21.1.2018 9:50

Re: "Druhé kolo bude o slušnosti" - to přece ale

Pane Fridrichu, máte pravdu, když už vás má někdo odvést do pekla, tak ať je to aspoň slušný člověk.

P.S. V politice je slušnost kladná a žádoucí vlastnost, nikoli však dostačující a jediná.

J. Kanioková 21.1.2018 11:00

Re: "Druhé kolo bude o slušnosti" -

já myslím, že spíš o schopnosti domýšlení důsledků..

4.4.2017 Navrhuji, aby se Středoevropská univerzita přestěhovala do Prahy. Našla by zde důstojné podmínky, včetně zájmu Akademie věd o spolupráci. - https://twitter.com/jiridrahos1/status/849283612243636224

zakuklené nadnárodní Sorošovo..

Největší falešná zpráva o J. Drahošovi - https://renda.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=644793

Prezident a Chvála bláznivosti - https://libusepalkova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=644512

J. Vlček 21.1.2018 11:10

Re: "Druhé kolo bude o slušnosti" -

Myslíte to naprosto správně, paní Kanioková. Jsem stejného názoru.

J. Kopis 21.1.2018 9:56

Re: "Druhé kolo bude o slušnosti" - to přece ale

To určitě ne, neboť Zeman v mentálně slabších jedincích evokuje značnou agresi, tak jak jsme tomu byli svědky v prvním kole!

B. Graf 20.1.2018 23:35

Chamberlain byl slušný a distinguovaný gentleman...

...Churchill se vyznačoval obhroublým humorem, nasával whisky a kouřil jako fabrika. V klidných dobách si volič může dopřát volbu povrchní, v dobách nebezpečných je moudřejší volba racionální.

Mně se ten podivnými osobami obklopený hulvátský levičák nelíbí, ale ten druhý, na povrchu slušnější, je nesrovnatelně nebezpečnější pro mou rodinu i vlast.

M. Prokop 21.1.2018 0:16

Re: Chamberlain byl slušný a distinguovaný gentleman...

Asi máme různé rodiny a vlasti. Pro tu mou, Českou republiku, je Zeman podstatně nebezpečnější. Lézt do prdele Rusku, Číně i EU, to je opravdu neobvyklá kombinace.

J. Vlček 21.1.2018 10:14

Re: Chamberlain byl slušný a distinguovaný gentleman...

Pane Prokope, vaše bezmezná zášť vůči prezidentu vám zabraňuje vnímat tu okolnost, že naše vzdání se obchodů se zeměmi jako je Rusko a Čína znamená, že se jich s radostí a bez skrupulí ujmou jiní.