28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Drábkovu rezignaci provází pachuť

6.10.2012

Čerství vlastníci sociální karty by měli přestat brblat a naopak pocítit hrdost na suvenýr, který třímají v rukou. Podobně jako pražská Opencard symbolizuje rozmáchlou éru primátora Pavla Béma, je sociální karta připomínkou talentu náměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Šišky, jenž byl spolu se šéfem resortních informatiků zatčen pro úplatkářství ve spojitosti s veřejnou zakázkou a jenž přivodil nečekaný pád i svého nadřízeného, Jaromíra Drábka.

Šiška se na ministerstvo nesnesl z nebes, ani ho Drábkovi nepřidělil národní výbor. Ministr si náměstka do úřadu přivedl sám zvenčí a rychle z něj udělal klíčovou figuru svěřeného úřadu. Logicky tudíž musel z nastalé situace vyvodit politickou odpovědnost. Přesto až do středečního odpoledne Drábek předstíral, že neví, která bije a proč by měl on sám odcházet. Rovněž tvrdil, že si neumí představit, jak a čím by mohl náměstek Šiška, obdařený kromobyčejně rozsáhlými pravomocemi, někoho uplácet. Dodatečně se tak ukazuje, že v ministru Drábkovi nijak brilantní a nápaditý politik neodchází.

Nečasova vláda ztratila po Vítu Bártovi, Jiřím Besserovi, Josefu Dobešovi, Pavlu Drobilovi, Ivanu Fuksovi, Radku Johnovi, Martinu Kocourkovi, Jiřím Pospíšilovi a Radimu Šmerdovi už desátého člena. Doplatila přitom na kořistnický přístup k ministerstvům. Protože zákon o státní službě je u ledu a místo něj je připravována norma nová, slabá jako čajíček, přivádějí si ministři na rozhodující pozice své přátele a obchodní partnery bez zkušeností ve státní správě, velkoryse je přeplácejí, a ti pak nadto, leckdy spolu se svými šéfy, přistupují k resortu jako ke svému soukromému lénu. Události na ministerstvu práce a sociálních věcí tak nejsou otázkou selhání jedince či lidského faktoru, nýbrž důkazem vadného systému fungování státní správy a politického řízení země.

O českou byrokracii bez pravidel by si občan neopřel ani kolo. Prestiž politiků zase mizí v hlubinách. Klesají i preference parlamentních stran, včetně TOP 09. Tak dlouho se Schwarzenbergovi konzervativci pyšnili neposkvrněností, až je začala stíhat rána za ranou. Nejdál dospěl případ trestního stíhání Vlasty Parkanové. Pozornost však přitahuje i stav resortů spravovaných topkou a sbratřenými Starosty a nezávislými. Ministerstvo financí klimbá, zatímco si kapsy mastí tu výrobci pančovaného alkoholu, tu provozovatelé hazardu. Ministerstvo zahraničí ztrácí poctivé zaměstnance, kteří nemají "nahoře" zastání při rozkrývání klientelistických sítí. Na kultuře řádí amatéři. A resort práce a sociálních věcí nejprve přišel o stěžejního muže, jenž mimo jiné velel elektronizaci, a nyní i o samotného ministra.

Na toho navíc museli s vidinou zloby voličů zatlačit političtí kolegové, jednak z regionů, jednak z řad Starostů a nezávislých. Připomeňme si, že jejich partnerství s TOP 09 prochází v posledních měsících krizí a už angažmá Miroslava Kalouska v kauze exministryně Parkanové vedlo mnohé ke zdvižení varovného prstu.

Jaromír Drábek je místopředsedou TOP 09 a dosud byl klíčovým mužem vlády – vzhledem k reformám i k finančním prostředkům, jimiž ministerstvo práce a sociálních věcí disponuje. Na vztahy mezi koaličními partnery jeho odchod nejspíš mít vliv nebude, pokud tedy TOP 09 nevznese obvinění, že načasování policejní akce mělo politické pozadí a cíl ji poškodit.

Celá kauza ale každopádně posílí chaos okolo vlády. Premiér Nečas, který už teď má dost starostí s prezidentem a modrými rebely, bude muset s lídry TOP 09 řešit obsazení jednoho z nejvýznamnějších ministerstev, aby zůstal v chodu reformní stroj, na němž si tato politická reprezentace tolik zakládá. Mají na to měsíc, zatímco Drábek bude, podle svých slov, a vykládat se to dá různě, resort konsolidovat. Onen velkorysý časový limit ale také může souviset s nejistotou, jestli tu s námi ještě koncem října vůbec Nečasův kabinet bude. Potom by nemělo smysl do hledání Drábkova nástupce investovat síly.

Ty by mimochodem měly být přednostně nasazeny někde jinde: na legislativní normy upravující a hlavně profesionalizující chod státní správy a též ztransparentňující jak politické strany, tak jejich konkrétní reprezentanty. Aby se už historka s ministrem Drábkem a jeho chráněncem náměstkem Šiškou nemohla nikdy opakovat.

Vysíláno na ČRo 6, publikováno na www.rozhlas.cz/cro6