23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Dotace

Tak nějak všichni tuší, že dotace nám tu bují rychlostí (a s účinky) rakoviny. Málokdo však si dá tu práci a zkusí se pídit po tvrdých datech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 23.3.2017 19:10

No jo,

krásný zákon o přístupu k informacím máme - vlk se nažere a koza nedozná úhony.

Přece není v ničím zájmu, aby nevědomí jedinci z lidu, nevzdělaní a neotientovaní v dané problematice, nechápající souvislosti, dostávali jen tak mírnyx týrnyx informace a čuměli se nám, politikům a úředníkům, na paprče. A třeba i remcali a kritizovali.

Takže svobodný přístup k informacím zašpárujeme takovými taxami, že prostý žadatel by se musel na pár let zadlužit, aby se něco dozvěděl. Takže se nedozví nic a je klid na práci, že.

Přístup k informacím má být ZADARMO! Ouředníků je jak brabenců a furt jich přibývá, takže jistě by nebyl problém část z nich vyčlenit na vyřizování dotazů občanů.

A kdyby v tom nebyl takový (záměrný?) bordel, tak v době databází a počítačů by zodpovězení dotazu mělo být otázkou formulace správného dotazu do těch databází, jež jsou jistě organizovány tak, aby se z nich informace lehce čerpaly. Nebo - jak je u státu obvyklé - raději nejsou? Nakonec - ajťáci stejně vědí všechno ... :-)

P. Vaňura 23.3.2017 15:14

Prostě všechny dotace, pokud nejdou postiženým a

mladým PRACUJÍCÍM rodinám ZRUŠIT.

M. Prokop 23.3.2017 15:39

Re: Prostě všechny dotace, pokud nejdou postiženým a

To už ani nejsou dotace ....

P. Čech 23.3.2017 12:55

K čemu jsou dotace?

Ne každý stát je špatný sluha nebo zlý pán. Český stát ovšem ano. Je nutno si uvědomit, že celý systém dotací, který je obecně používán, vyjma dotací pro nemocné či jinak zdravotně handicapované lidi je socialistický výmysl, výmysl socialistických politických stran, jehož důsledkem je stále rostoucí armáda lenochů a lidí smysluplné práce se štítících.. Lidí, pokud přece jen "pracují", činí tak nesmysluplně, jako např. všemožné neziskové organizace, žijící jen z dotací. V době, kdy neexistovaly žádné politické strany, které volně soutěží o moc mezi sebou, o moc nad občany státu, neexistovaly ani žádné dotace. A společenské systémy fungovaly tu lépe, tam hůře. Vesměs ovšem stejně jako dnes. Z toho plyne jediné. Celý systém dotací, kromě výše konkrétně uvedených, je kontraproduktivní a špatný. V konečném důsledku k ničemu smysluplnému nevede. Pouze z něj tyjí politické strany a mnoho různých, jinak zcela zbytečných organizací.

M. Prokop 23.3.2017 13:24

Re: K čemu jsou dotace?

V době, kdy neexistovaly žádné politické strany, které volně soutěží o moc mezi sebou, o moc nad občany státu, neexistovaly ani žádná auta a letadla. Ergo kladívko, politické strany mohou i za auta a letadla.

Ve starém Egyptě měli bezdrátovou telegrafii. Nenašel se tam ani kousek telegrafního drátu.

:-P

P. Čech 23.3.2017 18:03

Re: K čemu jsou dotace?

Nedělejte, že nerozumíte. Chtěl jsem říci, že v dobách, kdy neexistovaly politické strany (není to tak dlouho), neexistovaly ani dotace. To znamená, že dotace jsou výmyslem politických stran, zejména socanských, které jejich pomocí opodstatňují svou existenci. Politické systémy, existující před tím, než vznikly politické strany, žádné systémy dotací nepořebovaly a přitom evidentně existovaly. Doba, po kterou toto bylo se počítá na desetitisíciletí. Politické strany a dotace zde máme cca 150-200 let. Každopádně se dotace neosvědčují a neosvědčily. A hlavní vinu na tom mají opět politické strany, které tyto dotace slibují a zavádějí

P. Bolec 23.3.2017 19:21

Re: K čemu jsou dotace?

Dotace existovaly ! Jako příklad uvádím sport.

P. Vaňura 23.3.2017 15:17

Co potřebují lidé od státu?

Jak napsal Milton Friedman, vnější a vnitřní bezpečnost a fungující soudy. Nepotřebují žádné přerozdělování, které vede jen ke konkrétním vymahačům renty či výpalného!

M. Prokop 23.3.2017 15:39

Re: Co potřebují lidé od státu?

Ano.

J. Jurax 23.3.2017 21:04

Re: K čemu jsou dotace?

"V době, kdy neexistovaly žádné politické strany, které volně soutěží o moc mezi sebou, o moc nad občany státu, neexistovaly ani žádné dotace."

Vaše znalosti z historie jsou diplomaticky řečeno velmi specifické.

A. Alda 23.3.2017 12:45

Nejhorší je,

že pobírači dotací si ještě do svého dobrodince kopnou. Jako kdyby pes kousl ruku, která ho krmí.

Berou milionu od státu, kraje, obce ... a v novinách pak stát pomlouvají a organizují proti němu nebo proti kraji či proti své obci různé demonstrace a provokativní akce.

P. Čech 23.3.2017 12:56

Re: Nejhorší je,

A přesně to je náš politický systém. Socialismus, stříknutý anarchií. Žádná demokracie.

R. Brzák 23.3.2017 12:43

kdo propustí královské výběrčí daní? Přeci král!

Aha, že už nejsme královstvím? Proč ted chceme, aby úředníka (výběrčího, přerozdělovače apod) propouštěl král - tedy premiér, ministr a jiný výběrčí, přerozdělovač apod.? Ten to přeci nikdy neudělá - propustit sám sebe?

Kdo je tedy mým králem v mé zemi? Kdo tedy má vládu nad mými penězi, mou svobodou a mou odpovědností, aby mohl propustit výběrčího daní, přerozdělovače a jiného mého zaměstnance?

Tato země je MOJE!!! Kdo tedy jiný může propustit výběrčího královských BERNÍ, než já sám?

Jak to udělat? Jak to udělám, když mám zaměstnance a už jej nechci zaměstnávat? Dám mu výpověď a NEDÁM mu další peníze!

P. Vaňura 23.3.2017 15:19

Jistý Maximilien Reobespierre poslal svého času vymahače

daní pod guilottinu.

B. Rameš 23.3.2017 10:22

To je naprosto geniální!

A teď si představte, že o stejnou informaci požádá nezávisle na sobě více zpupných otrapů. Pak se vezme již hotová zpráva, prodá se za pár set tisíc a hned je na odměny.

Nu což, čím větší pyramida, tím více kvádrů je odkloněno na vezírovu daču na Nilu. Tak to chodí a podle toho je třeba se chovat. Stavět jen malé pyramidy. Nebo raději žádné.

P. Hlosta 23.3.2017 10:10

Dotace v klientelismu? Nesmysl!

Teď o tom píši jinde, že jde o klientelismus. To se pak samozřejmě brání státní administrativa i obecní, před únikem informací o tom, co by měli sami zveřejňovat a pyšně na sebe, že dobře konali, když konali, leč oni mají proč tutlat. Autor nepíše nic všeobecně neznámého. Že drobný podnikatel má problém se dostat ke státní i obecní zakázce, je dávno známé. Že hromady podnikavých lidí už přestali s pokusy v podnikání, to se zakrývá čísly o OSVČ, což jsou povětšinou vyštudovaní, co nemohou jinak najít zaměstnavatele. Že existují mafiánské metody likvidace konkurence, o tom si štěbetali vrabci už před dvaceti lety a dodnes se nic na tom nezměnilo.

Plnou hubu má o podpoře středního stavu prakticky každá politická strana, dokonce i komunisti. Špatnou politiku dotací kritizují též všichni, co nejsou momentálně u vládní moci, ale i v koalici vlády se mezi sebou za to napadají. Že dotace jsou v podstatě torpédování ekonomiky, které je konkurence součást, to snad už reálně není možné popřít. Popírají to ale stále všichni, kdo mají moc a hlavně co jsou na dotace navázáni.

Dotace zrušit! Smysl má jen podpora tam, kde je na místě. Jenže o to právě jde, že všichni budou tvrdit, že je to na jejich místě!

V. Němec 23.3.2017 9:51

Co svět světem stojí

páni se na poddaných hojí. Mění se jen kulisy, ale režie je stejná. Na lidech se zkoušejí jiné finty stále se stejným záměrem: trochu nechat dýchat,a ale jinak škubat škubat a pak dirigovat.

P. Vaňura 23.3.2017 15:22

A občas přijde nějaký soudruh Lacis s instrukcí

"Neptejte se, co kdo udělal nebo neudělal, ale k jaké patří třídě." Ten pán byl zakladatelem Čeky na Ukrajině a tato jeho instrukce je proslulá!

J. Plíva 23.3.2017 9:27

Myslel jsem že je to zadarmo.

Díky za článek. Myslel jsem že poskytování informací od úřadů je zadarmo. Že nanejvýš hážou nějaké klacky pod nohy, vykrucují se, odpovídají neúplně nebo nepravdivě a podobně. Tahle zpráva mně šokovala.

T. Hraj 23.3.2017 10:11

Re: Myslel jsem že je to zadarmo.

Mne rovněž. A napadá mě hned, jestli to zpoplatnění (nota bene v této neuvěřitelné výši) není v rozporu s tím právem na informaci. Selským rozumem mi připadá, že ano. Stejně tak by úřad mohl říci "ano, zákon nám ukládá vám informaci podat, ale neříká kdy" nebo jinou absurdní vytáčku.

Zpoplatnění s argumentem, že se jedná o člověko-hodiny úřední práce navíc (oproti rozpočtu) je nesmysl. Informace jsou nepochybně strukturovaně elektronicky ukládány. Stačilo by je zpřístupnit. Vyhledávání ať si každý dělá sám.

Jediné vhodné slovo zde je CHUCPE.

R. Langer 23.3.2017 15:09

Re: Myslel jsem že je to zadarmo.

Samozřejmě že je to v rozporu, občan má právo na informace, a úředníci jsou ze zákona povinni tyto informace poskytovat, a za to dostávají výplatu. Žádné náklady navíc oproti rozpočtu nevznikají, je to přímo jejich práce, ba dokonce povinnost, za kterou jsou placeni státem jakžto zaměstnanci občanů.

P. Hlosta 23.3.2017 10:13

Re: Myslel jsem že je to zadarmo.

Mně ne! Já to předpokládal. Přeci jen tak neodkryjí karty, které byly z principu falešné. ;-))

Z. Rychlý 23.3.2017 8:30

Panem et circenses.

Chléb a hry. Není to český vynález a zabírá tisíce let nejenom na český národ.

Zabírá to pořád. Máme co jíst i za mizerných vládců, máme zábavy až až, dokonce i tu politiku bereme jako zábavu. Máme k ní postoj jako skalní fotbalové fanoušci, naši hráli sice blbě, ale vyhráli. Sparta/Slávia (naši vyhráli, i když fotbal se rděl studem). ODS/ČSSD (naši vyhráli, i když občan ať jde do kopru) - tak proč a nač proboha něco měnit??

Smrádek, ale teploučko. To je naše krédo - do latiny ho přeložit neumím, ale mělo by se ocitnout na hradní vlajce místo Veritas vincit.

J. David 23.3.2017 9:55

Re: Panem et circenses.

Olet et calor (možná...) ? Vono i to "Pecunia non olet" (prachy nesmrdí), také není český vynález, viz. třeba http://www.zivnostenskelisty.cz/clanky/1223-penize-nesmrdi-vime-jak-tato-pravdiva-hlaska-vznikla . Přeji pěkný den.

J. Schwarz 23.3.2017 8:29

Královští výberčí

daní a panští ouřadové taky okrádali jak poddané, tak i krále samotného / stát /. Dnešní ouřadové nečiní nic jiného. Cestou k nápravě je radikální omezení počtů těchto parazitů.

P. Hlosta 23.3.2017 10:19

Re: Královští výberčí

A fčil - kdo je propustí? Ten který se dostal konečně k moci? Přeci si nevzbouří celou armádu úředníků, aby ho bojkotovali svou nečinností. Naopak, každý u moci v politice nutně nabere další do aparátu ministerstev, pak teprve může očekávat vděčnost odvádění práce pro něj.

Murfiho zákon praví, že když chce kdo zrušit nějaký úřad pro jeho neefektivnost, musí postavit jiný a ten původní nechat přirozeně vymřít. ;-)

J. Chaloupka 23.3.2017 12:55

No Trump to zkusil a podívejme se jaká je

proti němu kampaň. Naši prodavači emocí (dříve novináři) se mohou strhat.

J. Pražák 23.3.2017 7:35

Zločinný systém můžeme změnit i my

Parlamentní strany a mainstreamové noviny se snaží naučit voliče obdobu dětské hry "škatule škatule hejbejte se". Snaží se vsugerovat myšlenku, že mohou volit jen mezi nimi, že žádná alternativa neexistuje. Jen si prohodí pár procent a jede se dál...

Prosím, neskočte jim na to zase, volte někoho rozumnějšího, kdo nebude řešit takové nesmysly jako zákaz kouření a obrázky na krabičkách cigaret. Je třeba vyřešit podstatné problémy a k tomu je třeba někdo nový, nenakažený virem korupce a socialismu vyššího levelu, než byl ten "reálný", který nás terorisoval 40 let.

P. Lucký 23.3.2017 7:55

Re: Zločinný systém můžeme změnit i my

s tímhle se dá souhlasit.Ale znáte někoho rozumného?

J. Pražák 23.3.2017 8:02

Re: Zločinný systém můžeme změnit i my

Udělejte si pořadí největších problémů, které by naši budoucí poslanci měli řešit. Pak dle toho volte. Jestli toužíte po jiných obrázcích na krabičkách cigaret tak volte současné vládnoucí strany, jestli chcete svobodu, zákaz násilnické ideologie islámu, zmenšení přerozdělování od pilných k líným, nebo omezení "dotací a dávek" pro práce se štítící, tak někoho jiného. Realisty? SPD? Svobodné,.....