24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Dotace pro nejbohatší

19.1.2017

Dotovat Agrofert a jemu podobné z našich daní je dnes levicový fenomén

O tom, že se má pomáhat potřebným, nebylo nikdy mezi levicí a pravicí sporu. Klasická levice s pravicí vedly vždy spor, kdo je ještě potřebný a hlavně kolik si můžeme jako společnost dovolit na tuto podporu dát, aniž bychom zadlužili budoucí generace. A také aby pomoc zůstala pomocí, ne krokem k závislosti, ke ztrátě vůle pracovat a zlepšovat svůj osud. Vždy však pomoc směřovala ke slabým a potřebným

S nástupem novodobé levice však toto dělení zcela zmizelo a jsme svědky nového fenoménu, levice zapomíná na ty potřebné a hitem neomarxistů se stala podpora těch nejbohatších! O to, kolik si můžeme dovolit, se nikdo nestará, vždyť byl vynalezen deficitní rozpočet, tak dáme všem!

Jak jinak si vysvětlit, že na drobné podnikatele a živnostníky se valí jedna represe za druhou a na dotace přes jejich obrovskou složitost a zkorumpovaný systém nedosáhnou, a přitom pro ty nejbohatší je státní dotační měšec doširoka otevřen. Nejenže stát dnes měrou vrchovatou umetá různými regulacemi a povinnostmi cestu velkým korporacím, díky nimž pomáhá dusit jejich malou a začínající konkurenci, ale velcí a bohatí dostávají i přímou podporu ze státního rozpočtu. O míře podpory, jakou dnes dostávají od našeho státu nejbohatší nikoliv lidé, ale korporace, se „vdovám a sirotkům“ ani nesní.

Jak je možné, že dotace a úlevy pro podnikatelské subjekty (už to samotné je paradox) nejsou zastropovány sumární částkou pro konečného příjemce a přidělujeme stamilióny?

Jak je možné, že dotace na podporu venkova nekončí v místě u místních lidí na vesnici, ale v koncernech a agrokomplexech sídlících ve velkoměstech? Skutečně Agrofert bez dotací neumí podnikat?!

Jak je možné, že jsou z našeho rozpočtu dotovány i nejbohatší a nejziskovější firmy z Evropy? Jak je možné, že firma s příjmy vyššími než náš stát – Bosch - si tomu „chudému“ státu říká ještě o dotaci!?

Často se sám sebe ptám, co je levicového na tom, že ze společného státního rozpočtu, kam svými daněmi přispívají i lidé s minimální mzdou, byly dotovány ty nejbohatší firmy a na ty chudé lidi už peníze nezbývají.

Myslím si, že je to záměr, hloupý a falešný záměr zbavit se nezávislé, samostatně myslící a podnikající střední třídy. Kdo samostatně pracuje, také většinou i samostatně myslí. A volí.

Cíl nové levice je mít tady jen samé zaměstnance, závislé na korporacích nebo na státu, a pak spolupracující korporace, kterým ještě přispějeme z toho, co sebereme těm otročícím lidem.

Ale nebojte se, on tento model není životaschopný. Nevede k růstu a prosperitě, ale k zaostávání a stagnaci, stejně jako socialismus. Země bez tvůrčí, schopné a podnikavé vrstvy nakonec skončí v poklesu životní úrovně a v ještě větším rozevírání společenských nůžek. Důsledkem bude konec této levice a jejího zvráceného modelu.

K prosperitě vede jedině pracovitost, podnikavost, konkurence, svobodné podnikatelské prostředí, a proto je nutné resuscitovat myšlenky zdravě konzervativní pravice, která jediná nás vrátí ke kořenům, selskému rozumu a prosperitě!