Neviditelný pes

POLITIKA: Dopravní podnik hlavní mafie Prahy?

25.8.2012

Pražský dopravní podnik je již dlouhou dobu v centru mediální pozornosti a politického zájmu. Ne snad kvůli efektivitě či modernosti, ale kvůli aférám, které jej již několik let provází. Ještě nedozněla kauza Opencard a už je tu krize s novým ředitelem Vladimírem Lichem a jeho odvoláním poté, co podal trestní oznámení na předchozí vedení.

Pozorovatel dění na pražském magistrátě a v jeho okolí by měl být ostražitý s hodnocením "padouchů" a "hrdinů" v takto komplikovaných případech, kde silnou roli sehrávají PR-agentury a konexe do médii. Že je však na DPHMP něco špatně, musí být jasné snad každému.

Ať je již v DPHMP v právu kterákoliv ze stran sporu, je jasné, že ekonomické zájmy napojené na vlivové skupiny mimo legitimní politickou sféru zde jsou mimořádně silné. Silnější než zájem politických stran na klidu. Křehká pražská koalice je podobnými aférami ohrožena a ODS, která se v poslední době vždy v prevencích mírně zvrávorá po některé z celostátních afér, dostala díky pražským dopravním událostem další tvrdé údery zevnitř i zvnějšku strany.

Je pro ni štěstím, že Prahy se jako statutárního města netýkají krajské volby, protože v nich by se dopravní podnik stal jedním z hlavních volebních témat. Takto nebude mít stávající aféra tak silný volební dopad, nicméně střety při výběrovém řízení na nového ředitele a jejich medializace mohou mít vliv i na celostátní dění. Svoje si nyní řekne i TOP 09, která vstoupila do hry o vlivný post.

Stávající aféra bude mít i právní dohru. A to nejen v policejním vyšetřování a případném soudním procesu na základě trestních oznámení podaných na předchozí management. Advokát Václav Láska, pracující pro odvolaného generální ředitele Liche, veřejně prezentoval tvrdá obvinění o organizované zločinecké skupině. Jako bývalý policista a současný advokát si je s vysokou pravděpodobností jistý v kramflecích. Muselo mu být jasné, že po takovýchto výrocích lze očekávat trestní oznámení a žaloby od nařčených subjektů. Ty však mají rovněž silnou pozici a přešly do protiútoku. Prezentace soudních tahanic každopádně přinese mnoho příležitostí k objasnění celého pozadí problému.

Celá aféra přichází v době, kdy Bezpečnostní informační služba zveřejnila další alarmující výroční zprávu, v níž mimo jiné popisuje vliv klientelistických sítí a ovlivňování zakázek v komunální politice. Zpráva je v této části obecná, konkrétní radnice ani městské a obecní firmy nejsou uvedeny. A týká se roku 2011, ne současnosti. Lze pouze doufat, že DPHMP nebude mít vyhrazeno místo ve zprávě BIS za další rok. Což znamená, že se o vedení dopravního podnik budou ucházet největší ekonomičtí a dopravní experti a nový konkurs se nestane soupeřením o to, kdo se díky vítězství může stát hlavní mafiánskou strukturou hlavního města.

NašiPolitici.cz



zpět na článek