25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Doktor Solfernus a Jabba the Hutt

27.12.2008

Doba vánoční a novoroční je u nás dobou - mimo jiné - televizní a filmové zábavy. Od té doby, co existují po zeměkouli miliony dévédéček s množinami filmů, je možno si vybrat. A koukat se a koukat a ne se pořád jen rozčilovat nad politikou. I když ono se to někdy motá všechno dohromady.

Lidi totiž nemají žádnou úctu před vrchností. A tak i při koukání na filmy vymýšlí blbostě. Tak třeba porovnávají a srovnávají. Například Sakrozyho s filmovou postavou hyperaktivního, omezeného, vychloubačného a egoistického "četnického ředitele Zeměkoule" strážmistra Cruchota v podání Louise de Funése.

Ony ostatně zábavné filmy často daleko lépe vystihnou podstatu jednotlivých figur než díla takzvaně "vážná". V četnické sérii filmaři přesně vystihli povahu a duševní obzor maličkého, zakomplexovaného strážmistra a některých Francouzů obecně. No a diváci jen porovnali jeho podobu s dnešním francouzským presidentem. Mezi námi, ono je tam těch figur francouzských strážníků a úředníků krásně vykresleno plno a kdo občas navštěvuje Francii, ví, že jsou jak se říká "přímo ze života".

Ale ani české filmy nezaostávají. Třeba takový stařičký film, u nás stále milovaný, pohádka "Hrátky s čertem". Ve čtvrtek jsem se na něj zase podíval a moc jsem se potěšil. Ve filmu nenajdete skoro žádná hluchá místa a přestože byl natočen v době hluboké diktatury, je lidský a srozumitelný.

A těch krásných figur! Když už jsem začal s tím porovnáváním, takový "otec Scholastikus", pane, to je figura! I dneska se kolem nás míhají různí otcové Scholastikové. Dá se říci že jsou jich celé přehršle. Sami hlasitě vykřikují, jak celý život svědomitě studovali ta nejučenější a nejdemográtičtější Písma, jak trpěli v podříkání a askezi, kobylky a sušené bejlí žvýkali a ani dnes nepropadají ďáblu (mamonu a kapitálu). A proto budou spaseni v tom novém "demográtickém" nebi.

Oni a jen oni a jejich učedlníci! A né nějaké hloupé obyčejné ženské, posedlé vdavkami a vůbec různými tělesnými a hříšnými chutěmi a hrabivostí. O jejich nekulturních mužích ani nemluvě!

A co jich dneska je, těch Scholastiků! Ať už s křestním jménem jmenují Jiří, nebo Tomáš, Vladimír a vůbec. Jen se tady pořád nějak nezjevuje ten "anděl -posel", který by jim řekl, co si o tom myslí ostatní. Ani můj oblíbený dobromyslný Sarka-Farka loupežník, co se dá pak na pokání, není nějak v dohledu.

Ale zato je tu mezi námi jiná výrazná figura. Doktor Solfernus. Hlavně a nejprve je to doktor. On je doktor a kdo je víc?!? jak nezapomenedoktor Solfernus nikdy zdůraznit. A tvrdě žádá, aby jej tak oslovovali. Jako ten dnešní doktor Solfernus .... jééé, já to splet, jistě že ne Solfernus, ale Ráth!! Rááááááth se jmenuje ten dnešní doktor. Z reálu. Když on je ten z biografu, co tak milujeme, ten z Drdovy pohádky Hrátky s čertem, tomu našemu dnešnímu doktorovi tak, ale tak podobný. Omlouvám se!

Tak znovu. V první řadě je nutno nikdy nezapomenout na titul doktor… DOKTOR …Doktor. Jen tak je možno jej oslovovat. Vždy jen doktor Ráth je ten pravý DOKTOR. . Ostatní jsou nedoktoři, a tedy tak nějak obyčejní, že?! Ono je sice v Poslanecké sněmovně, Senátu, vládě a na podobných místech, jak tuhle někdo spočítal, asi tak 53 lidí s titulem doktor. A dále halda lidí s vyššími tituly jako třeba docent, ba dokonce se tam míhají profesoři, kandidáti věd a podobně. Inženýry a jiný neuniversitní vzdělaný plebs nepočítaje. Ale jen pan doktor Ráth - a v pohádce čertovský arcilotr Solfernus - si ochočil všechny, aby mu servilně říkali "pane doktore". Když ono to tak nóbl zní!. A navíc to vypadá, jako by nebyl nikde žádný jiný vzdělanec, co by byl jako on doktor.

A doktor Ráth je, stejně tak jako doktor Solfernus, vždy elegantní, oslnivě vzdělaný, dobře oblečený. Je-li potřeba mluvy vybrané a způsobů hraběcích. Když dojde na lámání chleba a nebo když se to hodí, hulvát a sprosťák, jakého daleko široko není. Ale hlavně vždycky úlisný a prolhaný chlap, tenhle doktor Ráth… ééé Solfernus. Koho jste mysleli, he?!?

Je přesvědčivý. Žádná buranská lež. Jeho lži jsou zdánlivě elegantní, pro osoby duševně mdlé pak silně přesvědčivé. Výmluvná slova a samé slibování rozkoší a nebe .... ááááá, pardon, dobře zabezpečeného teplíčka. A vždy nejdřív slibovat hubou nebe na Zemi, a o peklu moc nemluvit. Doktor slíbí každému všechno, co chce: "Chceš, aby o tebe bylo navěky postaráno? Přijď k nám! Zaručujeme stálé teplo, trvalou obsluhu (kotlů), nikdy tě neopustíme. Teď a právě teď tady na zemi ti nasypeme zlaťáky! Tolik, že se ti o tom nikdy nezdálo. Jen maličký hláseček, maličký úpisek nám dej. A o budoucnost se nestarej, o tu se postaráme my! Staleté zkušenosti! Mnoho děkovných dopisů!!

Ale, jak někdo zarputile odporuje, hned se dokáže změnit.: "Tak ty, bídný lidský červe, ty nechceš? TY NECHCEŠ NAŠE DOBRO?! Holoto mizerná, však uvidíš! Zničíme tě, hlady budeš chcípat a v noci tě budeme strašit," a prásk a prásk bičem. „Na mne, na doktora, si nepřijdeš, hňupe. To si pamatuj! My ti ukážeme!! Říkat nám, že nejlepší je pracovat, dodržovat sliby, nelhat a nekrást. To by se ti tak líbilo, tyhle rozvratné řeči!. Nic takového, lidský červe! Ovšem kdyby sis to rozmyslel….," říká doktor všech doktorů.

Mizerná role a mizerný charakter je údělem doktora Solferna. Je to snad jediná skutečně, ale skutečně odporná postava. Ve filmu. A pan Vladimír Ráž ji hrál krásně odporně.

Špatně to s ním dopadlo. V pohádce. S tím Solfernem. Všem byl odporný! Ovšem tam, v tom filmu. Tam lidi poznali, kdo je hodný a kdo zlý. A žili ještě stateční lidé. V pohádce. Dneska nevím. To se pozná, až jak tenhle příběh dopadne. A jen v pohádkách to vždycky bez našeho přičinění dopadne dobře, víme?!

Ale pamatujme si, že tehdejší i dnešní doktor Solfernus předstírají, že se hraje "jen o kabát", ale ve skutečnosti jde o dušičky. O naše duše! Chce to ale někdo slyšet? Prý až 60% našinců, podle "výzkumů", prý obdivuje doktora Solferna. V každém případě mu na podzim mnozí, přemnozí dali své dušičky. Uvidíme, co s nimi doktor udělá.

Ještě existuje jedna mimořádná filmová postava v díle, na které se těším. Je to postava Jabba the Hutt z Hvězných válek. Viz zde.

Aniž bychom chtěli jakkoli srovnávat, sdělme jen, že onen ve filmu stvořený kmen, který se nazývá Huttové, patří k nejsobečtějším, nejvychytralejším a skoro nejsilnějším. A právě tato kombinace vlastností Hutty učinila přesvědčenými, že jsou stvořeni k vládě nad ostatními. Typickým představitelem je Jabba, vládce jednoho z nejmocnějších zločineckých syndikátů, jaké kdy byly vytvořeny.

Jabba Hutt (čti Džaba-hat), jak se mu říká, je hodně slavná postava. A to i v mezinárodním a mezigalaktickém měřítku. Zatímco doktor není Jabba the Huttznám dále než v Chebu, tenhle předvedl i cizím vyslancům, čemu se u galaktických Huttú říká politika. Arogance, hrubost, buranství a představa, že mu všechno projde. No, jen si ten film pusťte, hned to uvidíte.

Je to zplozenec pekla, ta postava v tom filmu, ten Džaba-hat. Silný, zpupný, někdy chladně hadovitě zlý a jindy zase arogantně hysterický. Vždy na pohled slizký. Se svislými koutky. Bradavičnatý. Toužící chorobně po moci. Jdoucí po moci i přes mrtvoly. Brutálně upřímný, když si myslí, že mu to vyjde. Nedodržující žádná pravidla. Neustále vyhrožující. Útočí ze zálohy a neštítí se žádné podlosti. Na spojencích ani na vlastních vojácích mu nezáleží. Nikoho nemá rád a nikdo nemá rád jeho. Chce vládu a to je jediné, co ho zajímá. Moc trefně se o tom slizkém ďáblovi píše v kronikách: "Jabba se v těchto letech pod vlivem své narůstající moci a bohatství stával stále větším, nabubřelejším a zhýralejším (což u Huttů na vrcholu moci není nic neobvyklého). Chtěl pořád víc a víc a ve své snaze ještě zvýšit míru prosperity … ber, kde ber ... neváhal dokonce přímo spolupracovat s Impériem.“

Hergot, to mi něco připomíná!!!

Jabba Hutt je prý pověřený, jak sám říká, vyšším posláním. Čert ví od koho?!? Od Boha to bude těžko. Alespoň ne od toho našeho Boha, co tady na něj někteří ještě věříme. Třeba má nějakého jiného, že.

A je úděsné jej poslouchat. To u obrazovky – no, jak na ní pouštím to DVD, o ničem jiném nemluvím, dá rozum - jednomu skoro běhá mráz po zádech. Jak slyší, když vykřikuje, že každého protivníka zničí. Ne, že ho jen porazí. To mu nestačí. Každého chce úplně zničit! Bez něj si nikdo ani ruce neumeje!

Hrozná postava. Ten Jabba the Hutt. Nakonec špatně dopadne. Já ten film už viděl. O fous, ale nevyjde mu to.

No, snad to tak dopadne i v životě. Doufejme a dělejme něco pro to.

Ale koho mi jen ten filmový Džaba-hat připomíná, koho mi to jen připomíná…..

Půjdu se mrknout na film, abych si osvěžil paměť. Zkuste to taky!