19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Dojde k vychýlení ústavní rovnováhy?

Ústava České republiky je v postkomunistickém prostoru pokládána za jednu z nejlepších, především díky systému brzd a protivah, který rovnoměrně rozděluje odpovědnost mezi jednotlivé ústavní aktéry.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. David 8.7.2021 19:22

Jo, ústava. Až se vydám na pivo a putykář bude po mne požadovat očkovací průkaz, tak ho dle ústavy pošlu do končin rektálních. Hospody, očkovanec je obrněn, neočkovanec je nenakazí, v čem je tedy problém? Rabies nebo zarděnky? Na točené do putyky s kuratelou hygieny nemusím, načepuji si ho doma sám a za lacino. Jo, jo, bbnout se musí s rozumem. I v garáži se soudek dá vychlemtat.Rád se nechám poučit, mohu ústavně do putyky, ač nečokován na Covid, ale na Rabies ano?

J. Jurax 8.7.2021 17:40

No jo, Ústava České republiky je v postkomunistickém prostoru pokládána za jednu z nejlepších - psáno v úvodu článku.

A zbytek článku ukazuje na její hrubé nedokonalosti. Hm ...

V. Čermák 8.7.2021 17:46

Tak Lidi jsou víc, než Papír. Všechno se pořád mění...;-D

J. David 8.7.2021 19:29

Furt by to ale mělo fungovat, ne jako nějakej zdivočelej bordel. Kdejakej ministr si z toho dělá schlamperei.

J. Janotová 8.7.2021 23:29

Nemůže, protože hejna ústavních právníků ( a každý nejméně se 3 názory):-/

J. Hajský 8.7.2021 11:53

Jestliže předvolební koalice vstupují do voleb jako jeden subjekt (aspoň tak jsou vedeny ve výzkumech preferencí), měli by po volbách mít také jediný poslanecký klub s jediným předsedou majícím přednostní právo vystoupit. Bylo by to logické a férové.

Jestliže ovšem po volbách si zřídí hned dva( Pirstan) nebo tři (Spolu) poslanecké kluby je naprosto logické, že prezident pověří sestavením vlády předsedu nejsilnější samostatné strany (podle počtu členů klubu) ať už kandidovala v koalici nebo samostatně.

A ještě poznámka: Co když se nějaké koalici stane, že voliči pomocí preferenčních hlasů upřednostní jednu ze stran koalice a po volbách se zjistí, že některá ze stran koalice má ve sněmovně jen jednoho člena. Může být jednočlenný poslanecký klub?

V. Klepetko 8.7.2021 11:42

Tak Piráti jsou součástí "středopravicové opozice"? :-) Zajímavý názor...

Jinak si myslím, že když Zeman po volbách jmenuje nějakého premiéra a nová vláda nezíská do 30 dnů důvěru, a současně bude existovat nějaký jasný půdorys většinové koaliční vlády, pak je situace úplně jasná: leader té povolební většinové koalice prostě donese Zemanovi 101 nebo více podpisů poslanců, a bude Zemanem bez potíží jmenován.

Problém spíše vidím v tom co dělat, když volby dopadnou jako v posledním modelu STEM. Tam se žádná většinová vláda nerýsuje ani náznakem! A to potom tu může opravdu vládnout nějaká vláda v demisi řadu měsíců. Ne proto že by Zeman ohýbal Ústavu, ale kvůli Ústavnímu soudu, který svým zásahem do volebních pravidel zásadně ztížil vytvoření většinových vlád!

Rovnováhu vychýlil sám Ústavní soud, a všichni se ještě možná budeme divit, jak zlovolně tím poškodil naší demokracii!

P. Milan 8.7.2021 17:23

" ... a bude Zemanem bez potíží jmenován." Jako Němcová? :-P

V. Čermák 8.7.2021 17:43

Tak věřit Němcové by byla stejná pitomost, jako věřit Kalouskovi. A Zeman opravdu, ale opravdu pitomý není...;-D

P. Milan 8.7.2021 20:56

Zeman není pitomý, Zeman je starý mstivý hajzl.

Pitomý jste vy.

V. Klepetko 8.7.2021 23:59

Podpisy nepředložila - jen se tvářila, že je má. A mezitím ji ta vypečená šéfka LIDEM kamsi zmizela...Nebyla náhodou v letadle cestou kamsi do ciziny?

A koaliční smlouvu (podepsanou LIDEM) taky neměla Němcová v ruce... Mimochodem, zakládat koalici na politické straně, která vznikla až po volbách a nedostala od voličů žádný mandát - to bylo od Němcové čiré zoufalství. Raději úřednická vláda, než takový pofffffuck...

J. Ptáček 8.7.2021 10:48

Buďme spravedliví. Autor má pravdu, ale ta se týká především současné hlavy státu. Jeho předchůdci ve funkci nejvyšší, ale i ve funkcích dalších si autorem uvedené hanebnosti nedovolili. Aspoň ne v té míře a s chutí demonstrovanou arogancí. Ano, na místo se nedostal ani jako následník trůnu, ani vojenským převratem. Zvolila si ho dobrovolně většina z nás ve skutečně svobodných volbách.

Z. Jiroušek 8.7.2021 10:25

Pane Jelínku,

Jste obyčejný tlachal. Neříkám, že hloupý. Ale vyšuraně ideově žvanící. Provozu schopnou vládu není možné sestavilze tří a více stran. To ostatně dokazují fakta o životnosti vlád v období 1919 - 1938.

To ostatně věděl Klaus se Zemanem a nechali vypracovat návrh na nový volební systém. Nepolitiký politik to nechal Ústavním soudem zazdít, všeználci tipu Kmenta, Urban, Jelínek to márodu pžrdklídali, jako pokus o kontrarevoluci. A tak jedeme dál. A další volby a další menšinová, nebo splácaná většínová vláda, složená s pěti vzájemně se podrážejích stran, atraniřek, ministraniček a hnutíček.

M. Kanda 8.7.2021 10:05

Dvouleté sestavování vlády určutě nebude neboť nejdéle po roce a čtvrt po volbách Zeman opustí úřad prezidenta.

R. Meišner 8.7.2021 9:16

pokud nastanou popisované problémy, autore, poděkujte panu Rychetskému--který vše zařídil tak, aby každé následující volby skončily patem a nikdy jinak. 8-o

Z. Ukolébavka 8.7.2021 8:57

Nejprve pochvala, jak kabrňáckou máme ústavu, pak následuje její sepsutí. Taky si myslím, že to je zmetek, který slouží politickým parazitům.

F. Navrátil 8.7.2021 8:56

Článek poněkud zmatený, ve kterém se naznačuje, že pokud prezident neudělá to, co si přeje Jelínek, pak tím porušuje ústavu. Spíše bych se obával, že pár týdnu před volbami vydá Rychetský fermán, ve kterém upraví parametry voleb podle momentální předvolební situace.

J. Karlík 8.7.2021 8:09

Nejdůležitější vzkaz p. presidenta politikům je, že jim včas oznámí, že jejich trapně průhledné politické tanečky prohlédl a že si je nezatancuji. Proto to štěkání a snaha žalovat u třetí komory našeho parlamentu v čele se s. Rychetským. Zatím jeho nejlepší výkon předvedl změnou volebního zákona těsně před volbami, když tam ten návrh ležel už 3 roky.

S. Sedlák 8.7.2021 3:56

Jistěže hrozí, že po volbách ti dva gauneři budou pokračovat ve svém spojenectví. Doufám, že dostatečná většina lidí pochopí, že je na čase je vymést. Pak snad dojde i na ústavní žalobu.

M. Adam 8.7.2021 10:32

Myslite predsedu Ustavniho soudu a predsedu Senatu, jako predstavitele opozice?

P. Hatina 8.7.2021 2:07

No, kdybych to vzal odzadu, pokud by měli "..politici (i komentátoři) studovat českou ústavu a odborné komentáře k ní, tak by si v ní napřed měli hledat pojem "koalice", a ujasnit se co se tím myslí. Že totiž v samotné Ústavě se tento výraz vůbec nevyskytuje, tam se zcela jasně hovoří o "volné soutěži politických stran",.

A pokud by tedy dále hledali výraz koalice, tak takto se ve smyslu "ústavních zvyklostí" označuje až po volbách sjednaná většinová koalice, jejíhož sjednaného lídra, (obvykle předsedu nejsilnější její strany) skutečně prezident (skoro vždy) jmenuje premiérem.

Nikoliv tedy nějaké menšinové "předvolební", protože u ní - a právě z důvodů uvedených dále v článku rovněž není zaručeno, že složí většinovou stabilní vládu. Vlastně by to mohlo pokračovat stejnou politickou krizí bez podpory parlamentu , jen by tu výkonnou moc držel někdo jinej

J. Kočvar 8.7.2021 6:01

V Ústavě se nenalézá ani pojem "hnutí", což by znamenalo, že třeba "hnutí" ANO existuje ve vzduchoprázdnu. (Ale Listina, která je součástí ústavy v širším slova smyslu, hovoří o "politických stranách a politických hnutích".) Zákon č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, s možností existence předvolebních koalicí výslovně počítá.

P. Hatina 8.7.2021 6:40

Jistěže, nerozporuji přece existenci těch předvolebních koalic jako takovou, protože jinak by ani do voleb nemohly.

Leč tedy ústavní pravidlo, které by určovalo, koho má prezident jmenovat premiérem. A tady se lze odkázat pouze na ústavní zvyklosti, které říkají že prezident jmenuje premiérem předsedu nejsilnější strany , která už si předem předjednala většinovou, povolební koalici. Nikoliv předvolební - jenž bude nutně sama o sobě menšinová.

S tím že bohužel, pokud se ta většinová koalice nepředjedná, tak politická krize s menšinovou vládou bude tak i tak.