Neviditelný pes

POLITIKA: Do Prahy! Do Senátu!

11.10.2012

aneb Stanislav "Švejk" Eichler, hejtman v Liberci

Dne 28.9.2012 byl v Chrastavě spáchán atentát na presidenta republiky Václava Klause.

Nejednalo se sice o útok na život pana presidenta, atentátník zjevně neměl v úmyslu vraždit, ale šlo o útok na významnou osobu, a to z politických příčin. S důsledky nepředvídatelnými.

Souhlasím s názorem spolku Šalamoun, že šlo pravděpodobně o násilí proti úřední osobě podle § 325 trestního zákoníku. Nikoli jen o výtržnictví, jak případ údajně kvalifikují liberecké orgány činné v trestním řízení. Proto souhlasím s výzvou spolku Šalamoun k vykonání dohledu nad činností dozorového státního zástupce.

Nejlepší by bylo, kdyby věc nedozoroval nikdo s vlastní komunistickou minulostí. Případně kdyby případ atentátníka-komunisty nedozoroval nikdo s podobně vynikajícím kádrovým původem jako má sám atentátník. Tedy státní zástupce s pravověrným komunistickým vychováním. (Nejsem si ovšem jist, zda to je na OSZ v Liberci proveditelné.)

O tom se však rozepisovat nechci. Chci se na věc podívat z jiného pohledu.

V médiích se pořád rozebírá, co dělal při atentátu útočník, ochranka, president.

Ale účastníkem incidentu byl i člověk, jehož chování během atentátu zůstává neoprávněně stranou pozornosti. Je jím hejtman Libereckého kraje Mgr. Stanislav Eichler.

eichler

Pan hejtman je v současnosti kandidátem ČSSD na senátora. V říjnových volbách kandiduje za obvod Jablonecko a Semilsko do Senátu Parlamentu ČR.

Pan Eichler, jak to bývá u kandidátů obvyklé, se v předvolebním čase rád předvádí na veřejnosti. Návštěva pana presidenta v kraji, jemuž pan Eichler hejtmanuje, je jistě velmi dobrou příležitostí, jak se ukázat svým voličům.

Slavnostní otevírání mostu sice proběhlo v Chrastavě, tedy mimo Eichlerův senátní obvod, ale přítomné televizní kamery byly zárukou, že senátní kandidát hejtman Eichler bude k vidění ve všech televizích v hlavním vysílacím čase.

Jeden míní, druhý mění. Nevylučuji, že senátní kandidát Eichler dnes lituje, že nešel dne 28.9.2012 raději na houby. Místo na otevírání jakéhosi mostu.

Pan Eichler měl totiž tu smůlu, že při přesunu odkudsi kamsi šel těsně za panem presidentem zrovna ve chvíli, kdy na pana presidenta začal střílet onen komunista.

Komunista střílel, ochranka byla daleko a nedělala to, co dělat měla. Člověkem, který viděl vše z první řady a nejlépe ze všech, byl hejtman Libereckého kraje Mgr. Stanislav Eichler.

Jeden by čekal, že v takové situaci člověk nikoli může, ale přímo musí něco udělat. Ochránit hlavu státu. Srazit atentátníkovi ruku, případně atentátníka celého. Prostě něco. Zvláště od chlapa, který se presentuje jako motorkář s oblibou v silných strojích, by člověk nějakou akci čekal.

Hejtman a senátní kandidát Eichler se však v okamžiku útoku, a těsně po něm, jen joudovsky nepřítomným pohledem díval kolem sebe, dokonce i na útočníka - a nic:

Senátorský kandidát Eichler slibuje ve svém "osobním profilu" na internetu, že se bude vždy starat o svůj kraj a zajímat o jeho občany.

Dne 28.9.2012 měl pan Eichler příležitost, která se naskytne jen vyvoleným a jen jednou za život. Totiž ukázat, že se stará a zajímá také o jednoho velmi důležitého občana - o svého presidenta. Tuto shůry seslanou příležitost hejtman Libereckého kraje a senátorský kandidát za Jablonecko a Semilsko Mgr. Stanislav Eichler prošvihnul.

Pana Eichlera bych proto senátorem nevolil. Ukázal totiž, že nemá kvality nejen mimořádného, ale dokonce ani řádného kandidáta. Ukázal, že je buď člověk nezajímající se o to důležité, co se děje v jeho okolí, nebo zbabělec.

I když … Beru zpět. Vlastně proč ne. Proč volit někoho, kdo ukázal odvahu, hrdinství? Nepotřebujeme. My už jednoho svého "hrdinu" máme - Josefa Švejka!

Voličům z Jablonecka a Semilska proto lze jen doporučit: volte senátorského kandidáta Mgr. Stanislava Eichlera. Výborná volba. V duchu nejlepších švejkovských tradic.

V Liberci dne 2.10.2012



zpět na článek