19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Do církví je třeba investovat

Tance kolem zdanění církevních restitucí potvrzují smutnou pravdu: česká politika spočívá ve vytváření emočních vln, které mají zajistit hlasy, nicméně sám předmět emocí není pro státní pokladnu stěžejní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 28.1.2019 22:18

"Finanční gramotnost obyvatelstva"

Ano, to je největší zoufalství dnešních časů.. Nám rodiče odmalinka mlátili do hlavy hlavní životní zásady, mezi nejhlavnější patřilo - žádné dluhy !!!! Místo toho dnes kdekdo děcka "učí" naprosto opačným zásadám. Hlavně - užít si. V TV neustále reklamy, jak je to bezva a snadné si půjčit, atd. atd. Vždycky zuřím a mám chuť TV rozbít !

M. Hanko 28.1.2019 22:06

Církve NEbojují proti Islámu

Církve obsahují z podstatné části vítače. I Papež je vítač. Tímto mizí pro mě jediný důvod, proč bychom měli chtít církve podporovat. Ano, jako hráz proti Islámu bych církvím peníze přihrál. Oni ale žádnou hrází nejsou a být nechtějí. Naopak, ateisté jsou pro ně mnohdy větší nepřátelé, než jejich bratři ve víře - Muslimové. Dávat takovým peníze je IMHO naprostý nonsens.

J. Kanioková 28.1.2019 22:19

Blbosr,

v každé společnosti se najde pár pitomců !

J. Vintr 29.1.2019 11:34

Re: Církve NEbojují proti Islámu

Křesťanství zaplňuje prostor, který jinak zaplní Islám

D. Polanský 28.1.2019 20:11

Znáte to,

křesťanské hodnoty chce, ale gratis. A aby ještě za něj někdo jiný život položil a on si jenom užíval těch křesťanských hodnot. Prostě prasata.

Š. Hašek 28.1.2019 15:29

No,

zeptal bych se Halíka, zda ty peníze použije na "spásu i nevěřících čecháčků, polodivochů, momentálně se nacházejícím v naší kotlince".

Také je totiž možné, že naše peníze budou použity na "spásu všech bratrů ve víře" nácházejících se všude jinde, od Zimbabwe přes Turecko až po Afghánistán.

Zeptal bych se Halíka, možná Hilšera, Mlejnek je jen novinářský vykladač/vypravěč/komentovač/poučovatel.

O. Prokop 28.1.2019 11:09

Příklad- Řecko

cca 90-95% obyvatel se hlásí k pravoslaví a strach z islamu nemají. To v zemích, kde křesťanství je v úpadku, kde je více ateistů, tam se islámu daří. A politici ( např. Zeman)toho využívají a získávají body a voličské hlasy. Tím, že komunisté jsou proti církvím, tak nahrávají islamu.

M. Mikulec 28.1.2019 11:40

Re: Příklad- Řecko

Při průvanu místo hranic nebudeme předstírat, ze se nás vlna ilegálních migrantu netýká. Vždyť jsme v Evropské unii, která migranty vita. Stačí zdravý rozum a nemusíte se strašit Zemanem. Ten ma víc rozumu než ti bruselští pomatenci ideologicti. Když Evropský parlament pozve palestinskou teroristku jako hosta, tak se proti tomu zdravý rozum vzepřel.

J. Kanioková 28.1.2019 22:21

Souhlas

R. Langer 28.1.2019 12:31

Re: Příklad- Řecko

Tady se daří Islámu? No to je mi novinka!

K. Salajka 28.1.2019 13:35

Re: Příklad- Řecko

Řekl bych, že islámu se nedaří v Řecku možná proto, že došlo k dosti podstatné výměně obyvatelstva s Tureckem. Jednoduše není tak silný, aby se projevil. Jiná je situace na ostrovech, kde jsou uprchlíci.

Ostatně Slované v Thessalii také nemají na růžích ustláno.

K. Horák 28.1.2019 14:06

Re: Příklad- Řecko

Dobrý, tak proč nezůstali u Osmanů. Jinak koukám, že nejvíc ateistů je tedy v Saúdské Arábii.

D. Polanský 28.1.2019 20:13

Re: Příklad- Řecko

Tam ještě není konec všech dnů. Dojde i na ně. Ale fakt je, že pravoslaví je vůči cizím vlivům tolerantnější a přitom odolnější.

V. Pavelka 28.1.2019 10:52

No jo

Je to jen plácání , hrozně rád bych věděl kam peníze pujdou, a co se s nimi děje,bez tradiční mantry,"do sociálních ústavů a na opravy památek..

M. Mikulec 28.1.2019 10:59

Re: No jo

:-)) Farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky. “ Karel Kryl

J. Vintr 28.1.2019 11:37

Re: No jo

A proč nechcete vědět, co se děje s penězi, se kterými hospodaří stát? Jsou to o tři řády větší peníze.

M. Mikulec 28.1.2019 10:28

Dávno uz

se měla uzákonit odluka církve od státu, a byl by pokoj. Však se podívejte na islám, jak to vypadá, když metastazuje do politiky.

J. Babjak 28.1.2019 12:28

Re: Dávno uz

No, to se přeci dávnou uzákonilo. Součástí toho zákona jsou platby církvím, které mají dle domluvy sestupnou tendenci a od roku 2030 už církve do státu nemají dostat ani korunu. Je jen ostudou našeho státu, že toto nenechají doběhnout a vymýšlejí, jak to zdanit...

J. Kavalír 28.1.2019 15:06

Re: Dávno uz

Je ostudou církví (především katolické), že se soudí o majetky v rukou fyzických a právnických osob, které nemohly být "vráceny" a proto jsou za ně vypláceny ty finanční náhrady.

A. Reček 28.1.2019 10:14

Před volbami nutno zaujat pozornost voličů na sebe!

No a o toto se nyní snaží hlavně komunisté, část socdemáků a Okamurovci. Už vloni v létě přišel s nápadem, jak církvím kvůli restitucím znepříjemnit život ministr M. Toman (ČSSD). Tento staronový ministr zemědělství (dá se říci dědičný, protože už jeho otec byl před r.1989 ministrem zemědělství ve Štrougalové vládě), podal návrh na audit církevních restitucí, který by měla provézt speciálně zřízená komise. Zatím tato komise asi neúčinkuje, protože by stála dosti peněz. No a nyní komouši vytáhli na veřejnost boj za zdanění restituovaných církevních majetků. Mlčí však o faktu, že na rozdíl od obyčejných restituentů, církve díky Klausovi nemohly po dobu 2O-ti let čerpat žáden finanční výnos z navrácených lesů či polí! V nich totiž ještě hospodařil stát! V tu dobu si to velice pochvaloval premiér Paroubek. Tedy v této kauze jsou komouši úplně vedle!

P. Zinga 28.1.2019 9:28

Co jsou ty "tradiční křesťanské hodnoty"?

Které z těch hodnot jsou exkluzivně křesťanské?

Snad jediná: dostaneš-li přes hubu, nastav ji znova. Ale: církev byla poslední, kdo se toho držel. Viz Hus.

J. Kavalír 28.1.2019 9:43

Re: Co jsou ty "tradiční křesťanské hodnoty"?

A víte proč nastavují i druhou tvář? Aby neměli křivou hubu.

A. Reček 28.1.2019 10:17

Re: Co jsou ty "tradiční křesťanské hodnoty"?

Vy skutečně neznáte co jsou to křesťanské hodnoty? Vždyť to ví kdejaké děcko, které se vyučuje v náboženství. A je jedno zda v katolickém či evangelickém!

J. Kavalír 28.1.2019 10:28

Re: Co jsou ty "tradiční křesťanské hodnoty"?

Z těch deseti paragrafů je ten první čistě ideologický, a ty ostatní snad dodržuje většina normálních lidí, i když v kostele v životě nebyli. (Tedy až na to "smilnění" :-))) ).

J. Vintr 28.1.2019 11:15

Re: Co jsou ty "tradiční křesťanské hodnoty"?

Kdybyste se rozhlédl trochu po světě, tak leckde se "většina normálních lidí" řídí dost odlišnými pravidly. To že u nás jsou křesťanská přikázání součástí obecné morálky a práva, i když už dnes většina lidí ke křesťanství nehlásí, je dáno tím, že ještě před nedávnem tomu tak nebylo. Setrvačnost tohoto jevu je ovšem omezená a ta morálka se už v mnoha ohledech drolí. K velké škodě naší společnosti.

J. Kavalír 28.1.2019 15:01

Re: Co jsou ty "tradiční křesťanské hodnoty"?

Trochu mi napovězte. Ve kterých společnostech je normální okrádání nebo vraždění? Kde se potomci starají o své rodiče hůře než u nás?

J. Vintr 28.1.2019 16:21

Re: Co jsou ty "tradiční křesťanské hodnoty"?

Když pominu lidojedy a jiné exotické entity, tak třeba u muslimů (což je skoro čtvrtina planety) platí zcela jiná morálka, která například rozlišuje co je přípustné k jiným muslimům a co je přípustné vůči všem ostatním, vůči mužům a vůči ženám. A v praxi je to u nich mnohdy ještě horší.

J. Jurax 28.1.2019 22:45

Re: Co jsou ty "tradiční křesťanské hodnoty"?

To je těžké. Desatero bez těch prvních dvou až tří přikázaní je etický kodex, jež musí víceméně dodržovat každá společnost od prvobytně pospolné, aby byla funkční.

Já ateista vím, že desatero je původně židovské a pocházející z doby, kdy žid Jozua, později zvaný Christos neboli pomazaný, byl je jednou z možností budoucnosti.

A o praxi dodržování desatera co etického kodexu - nemyslím Nesesmilníš, resp. Nezcizoložíš - by se dalo diskutovat - zejména o tom Nezabiješ; křesťanští kněží od úsvitu křesťanství žehnali zbraním na obou protivných stranách, aby lépe a kvalitněji zabíjely ty druhé a bylo té které straně popřáno vítězství z rukou Božích, amen, naposledy běžně za Velké války a možná i potom.

Ono platí to klasické nemá se to dělá se to ...

P. Zinga 28.1.2019 10:44

Re: Co jsou ty "tradiční křesťanské hodnoty"?

Pane Ročku, mám svaté přijímání i biřmovku (dostal jsem hodinky zn. POBEDA) a chtěl jsem být ministrante. Tak mě nemusíte poučovat, co jsou "křesťanské" hodnoty. Já jen (to jste nepochopil) upozorňuji na to, že tzv. křesťanské hodnoty jsou zásady možné koexistence lidského společenství bez ohledu na víru či (v mém případě) nevíru.

R. Langer 28.1.2019 12:34

Re: Co jsou ty "tradiční křesťanské hodnoty"?

Ano, správně, tzv. křesťanské hodnoty.