20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: Dnešní česká demokracie

Moderní česká demokracie má trvale příznivý rys. Vznikla v devatenáctém století, tak jako moderní česká společnost, houževnatým úsilím zezdola. Byly to především střední až nižší společenské vrstvy, jež položily její základy v podobě politických stran.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Morava 29.9.2016 19:12

No já bych to s tou stabilitou neviděl

Dobře ani na západ od naší hranice. Sice se tam v poměru k bohatsví asi krade a korumpuje míň než u nás, ale to je asi tak všechno. Pokud autor považuje za stabilní a zavedenou politiku i Husákova 70tá leta pak ano, asi tak nějak je na tom se svobodou slova dnešní Evropa.

K. Janyška 29.9.2016 17:11

Používaný model demokracie je svinstvem všude na světě.

A kdo tomu nerozumí ať studuje Právo, zákondárství a svoboda od mistra Hayeka... Dzp.

Zastupitel Mč 29.9.2016 10:43

Dojení umožňuje bezbřehá pravomoc mandatářů - ignorantů!

" Důvod je jednoduchý - pro mocenskou mafii co nejvýnosnější dojení státu, krajů a obcí."

To zmíněné dojení - pod zaklínáním se demokracií - má ovčanská veřejnost zakodované v genech. Po Opoziční smlouvě pak i v komunálních zákonech. Dojení umožňují zvolení mandatáři, - kteří před vlastní odpovědností, ctí a mozky dávají přednost stranickým příkazům, jak mají hlasovat - A to na všech zastupitelských úrovních.

K nápravě by mohl pomoci nový Obč. zákoník, který v § 159 i pro poslušné zastupitele/ straníky nastavuje osobní odpovědnost za rozhodování / hlasování!

Mohl bych Vás, filozofa pane autore požádat o pozornost k nově nastavené odpovědnosti mandatářů ve všech samosprávách obcí?

A. Alda 29.9.2016 8:54

I filosof by měl znát historii,

zejména opírá-li o ni své filosofické hypotézy.

Zkuste třeba:

Fronk, Václav: Sebereflexe české společnosti, přelom 19. a 20. století v perspektivě humoristických časopisůhttp://www.iliteratura.cz/Clanek/29043/fronk-vaclav-sebereflexe-ceske-spolecnosti-prelom-19-a-20-stoleti-v-perspektive-humoristickych-casopisu

Budete velice překvapen.

P. Maleček 29.9.2016 6:58

Když demokracie, tak jen na papíře.

V Česku je demokracie jen na papíře, tj. jen formální. Je v ústavě, v některých zákonech, řada partají ji má v názvu, ale to je tak vše.

Nejhůř je na tom uvnitř partají, kde by měla vládnout a být pěstována a posilována. Místo toho v partajích vládne tuhá diktatura udržovaná partajní mocenskou mafií, často působící i mimo partaj, tzv. kmotři. Důvod je jednoduchý - pro mocenskou mafii co nejvýnosnější dojení státu, krajů a obcí.

Což se přenáší do ovládání i celostátní politiky. A tak je občanstvu umožněno zahrát si na demokratické volby, v kterých jsou však vybráni jen partajním mafiím sloužící předem vybraní jedinci.

Ti pak neslouží lidu, ale zas zájmům mocenských mafií. A tak to jak demokracie vypadá jen z oken kavárny, ale praktický život se odehrává v stát plundrující totalitě - věděj pane filozof.

I. Schlägel 29.9.2016 9:16

Re: Když demokracie, tak jen na papíře.

Věděj, pane Maleček, že i přes existenci Vámi uvedených nešvarů nám, pracovitým, poctivým a o veřejné blaho se intenzivně zajímajícím občanům, tyto zlořádné politické strany nijak nebrání se zorganizovat a silou svých schopností, myšlenek a činů tento zlořád demokratickou cestou postupně z našeho politického života vytlačit? Že se to neděje? Neděje. Věděj proč, pane Maleček? Nejsou lidi. Naopak jsou spousty lidí se zálibou v "zdarma", v koblihách a v třicetikačkách ušetřených u dochtora. Tak že asi věděj, pane Maleček, že uvnitř partají se to má stejně jako uvnitř v národě. A určitě věděj, že na dojení musej bejt dvá, ten co dojí a ten, co se nechá.

R. Langer 29.9.2016 9:21

Re: Když demokracie, tak jen na papíře.

Máte pravdu oba. Bohužel. :-(

P. Lenc 29.9.2016 10:50

Re: Když demokracie, tak jen na papíře.

Dík pane Schlagle, ale mám takový dojem, že váš příspěvek je v tomto případě něco jako házení perel sviním.

P. Maleček 29.9.2016 10:58

Re: Když demokracie, tak jen na papíře.

Věřte či ne i já patřím k těm, kteří se snaží s těmi zlořádnými stranami něco udělat. Ale ten rozval demokracie uvnitř hlavně parlamentních partají (stran i hnutí) je takový, že bránit mu je nad občanské síly.

Ale to co nikdy neudělám je svádět to na podle vás konzumenty koblih či omámených tím, že ušetří 30korunu u dochtora, tedy na slovy klasika prostý lid.

Ona ta vina na rozvalu demokracie totiž visí na intelektuálních elitách, které se nechaly koupit zkorumpovanými politiky z komunálních, krajských i celostátních pater ČR politiky či jejich kmotry. Čili hlavně učitele, zdravotnický personál, úřednictvo a střední manažerstvo. Ti všichni byť vzdělaní a tudíž si vědomí důsledků svého ohnutí hřbetů, z 90% slouží totalitně zlodějské moci.

I. Schlägel 29.9.2016 11:37

Re: Když demokracie, tak jen na papíře.

V podstatě se pod Vaši verzi příběhu dá podepsat, nicméně pokud hovoříme o rozvalu demokracie ve stranách, hnutích, potažmo v ČR, nevím, co zde bylo rozvaleno, když to zdaleka nebylo vybudováno. Totalitně zlodějská moc volně přešla z pod křídel KSČ pod křídla "demokracie a kapitalismu". A pokračovala v tom, co umí. Nebyl jediný důvod ani zábrana, proč by to nedělala dále. Demokracie se na západě vyvíjela stovky let, naše pár desítek a zejména proto je tak dedomrlá. Co se týče zkorumpovaných elit, zkorumpovat se dá velmi pohodlně i ten "prostý lid", mnohdy to nedá ani moc práce. A lid u uren převažuje. A protože se o politiku nezajímá vůbec nebo málo, nemá dostatek politické gramotnosti a mnohdy ani potřebné inteligence a ochoty se systematicky zajímat, zkorumpovaným elitám se skvěle vládne. Nadávat můžeme akorát sami na sebe.

J. Kanioková 29.9.2016 21:54

Přesně..

T. Marný 29.9.2016 5:43

Česká demokracie ?

Pseudodemokracie, to ano.

J. Brunner 29.9.2016 1:43

Jako filozof

děláte tomuhle oboru pěknou ostudu.