Neviditelný pes

POLITIKA: Diverzní akce

3.11.2008

Moc nechybí, abych začal věřit v magickou čtyřicítku. Slovenský premiér Fico okleštil Dzurindovu reformu zdravotnictví o některé tržní výstřelky a má dnes dle průzkumů podporu 40 procent. S Mečiarem a Slotou by tak dal dohromady ústavní většinu. ČSSD Jiřího Paroubka šla do voleb s kritikou zdravotnické reformy jako hlavním terčem. A kolik má podle CVVM čerstvě podpory? Přesně 40 procent. Zdá se, že pokusy privatizovat nemocnice a zdravotní pojišťovny působí na politickou kariéru zhoubně jako strychnin smíchaný s cyankáli.

Čili o zhoubnosti působení Tomáše Julínka na volební výsledek ODS není pochyb, bůhví jestli to nebyla nějaká diverzní akce. Topolánek asi bude nucen "svého nejlepšího ministra" obětovat při slíbené rekonstrukci vlády. Pokud ctí hlas lidu (po volbách by měl), mohl by ho doprovodit Ivan Langer, dle průzkumu STEM s Julínkem, Topolánkem a Čunkem na chvostu oblíbenosti. Jenže nebezpečné je sahat na ministra vnitra s jeho tušenými šuplíky choulostivých informací. A hlavně by to vypadalo, že premiér tak poslechl nenáviděného Béma, který včera na Langera znovu tvrdě zaútočil, když jmenování Červíčka do čela pražské policie pojmenoval zločinem a diverzní akcí ministerstva vnitra. Takže asi nic, a Čunka nechá premiér taky jistě na pokoji, když bez KDU-ČSL nedá v Senátu dohromady většinu. Že by nakonec Julínka z vlády doprovodili Petr Gandalovič a "nadbytečná ministryně" Džamila Stehlíková?

A když jsme u toho zhoubného působení, velice zhoubně působí na pověst Ústavního soudu ČR, když ten dopustí, aby s ním zametal kdokoli z politiků, hlavu státu nevyjímaje. Ústavní soudci včera odložili o dva týdny jednání o souladu tzv. lisabonské smlouvy s českým ústavním pořádkem, a to na žádost prezidenta. Ten by se projednávání nemohl zúčastnit, protože v té době bude v Irsku. Třeba si tam najde čas oplatit lánskou návštěvu multimilionáři jménem Declan Ganley, který svou protievropskou kampaní notně přispěl k tomu, že Irsko Lisabonskou smlouvu zamítlo.

Ústavní soud tu není od toho, aby zdravil u prezidentských vrbiček. Jeho jednání by nemělo být závislé na objemu zkušeností, které si Klaus z irského "školení" přiveze. Úklona ÚS až k pasu pak působí zvláště nedůstojně pár dnů poté, co Klaus v televizi zesměšňoval jeho předsedu Rychetského za to, že ho "zval-nezval" na dotyčné jednání. Jde o precedens nehodný ústavní instituce. Příště bude přesunovat termíny proto, že Klaus bude zrovna přednášet na nějaké americké univerzitě?

Právo, 31.10.2008



zpět na článek