25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Díky ČSSD nás nečeká budoucnost růžová, ale oranžová

16.3.2009

Jasné vítězství ČSSD v krajských volbách přineslo jeden velmi pozitivní efekt. Před pěti měsíci ovládli socialisté všechny krajské rady a díky tomu můžeme jasněji vidět, jak budou postupovat po případném vítězství v celostátních volbách. Vyhlídky jsou to ovšem neradostné.

Středočeský hejtman Rath začal své panování brutálními čistkami, kdy odvolal ředitele prakticky všech institucí, které mohl, aby tam mohl dosadit své přátele. Už nerozhoduje kompetence a výsledky, ale známosti a členství ve straně. Kromě toho je také potřeba trochu postrašit ty, které zatím odvolat nemůže a kteří dosud neskáčou podle jeho not. Výhrůžku už dostali ředitelé zdravotních pojišťoven, že pokud budou dodržovat zákon (!!!) a pokutovat podle něj nemocnice, tak je hned po převzetí ministerské funkce odvolá.

Ekonomická stránka hospodaření Davida Ratha ještě horší. Před nástupem do funkce tvrdil, že je peněz na všechno dost, stačí jen zastavit tunely bývalého hejtmana Bendla a nastane ráj na (Středočeské) zemi. Nyní se Rath nestačí divit nad stavem rozpočtu kraje, který se kvůli jeho rozhazování dostal hluboko do červených čísel a chce peníze po vládě. Raději nedomýšlet, co bude dělat jako ministr. Psát o pomoc Obamovi?

Nutno dodat, že v prekérní situaci není sám. Dostala se do ní velká část hejtmanů, kteří se rozhodli lidem vracet 30 korun jako poděkování za volební hlasy. V kraji Pardubickém už hejtman Radko Martínek zvažuje revizi vracení poplatků a prosí lidi, aby je platili. Takové malé deja vu, po volbách 2002 a monstrózních slibech Vladimíra Špidly také z rozhazovačného programu mnoho nezbylo, protože matematika se na rozdíl od voličů nedá obelhat. Na Krajském úřadě v Hradci Králové se rozhodli na poplatky použít rezervní fond pro povodňové účely. Bude zajímavé se dívat na nešťastné lidi postižené přírodní katastrofou, kterým ale kraj nepomůže, protože všechny peníze rozházel za vracení symbolických poplatků. A tak dále, a tak dále…

Všechno to zapadá do filosofie ČSSD, kterou symbolizuje věta přítele Paroubka, že dluhy se přece neplatí. Proč myslet na budoucnost, žijme dneškem, dokud nám někdo půjčuje. Pastelkovné, mobilovné, šrotovné, lid si to žádá, soudruzi. A klidně vymyslíme příspěvek na pivo, fotbal, mikrovlnky a televize, nějaká koncepce nás nezajímá, z cizího krev neteče a hlavně, že za to bude pár hlasů. Jiří Paroubek by se měl podívat do Lotyšska, jak takové nesplácení dluhů vypadá v praxi. Zemi čeká pravděpodobně bankrot a k podobnému osudu nemá daleko ani Maďarsko. Stačilo pár let nezodpovědného rozhazování. Nechme se překvapit, co se bude dít v případě bankrotu obou zemí, ale nic pěkného to nebude. Odnesou to navíc spíše chudší lidé závislí na státních penězích a důchodci.

Mám velmi daleko k nějakému obdivu jiným stranám, ale v případě realizace řádění lídrů ČSSD na celostátní úrovni mi moc do smíchu není.

Převzato z blogu autora.