25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Diktatura v demokracii

Věc, o které se dnes bavíme (což není samozřejmě žádný protikuřácký zákon, tabák zůstává legální komoditou), je ve skutečnosti krokem, který zavádí sankce na hospody za to, že nabízejí to, co lidi chtějí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Chodur 8.11.2017 0:21

Re: Články autorů z Institutu Václava Klause čtu na ....

Pane Bily, souhlasim s vami. Koureni bylo na pomalem odchodu aniz by zakony do toho zasahovaly. Zakaz zmenil charakter problemu nezdraveho navyku a tak se koureni stalo navic symbolem osobni svobody a tim prestalo byt spise negativnim zvykem. To nekdo povazuje za zlepseni? Problem je chorobna nedockavost lidi, kteri nechapou ze zmeny k lepsimu se nedaji resit prikazem a rychleji, nez je spolecnost pripravena akceptovat. Vychova (zakaz reklamy a marketingovych pobidek maximalne) me pripada jako daleko rozumnejsi pristup z dlouhodobeho hlediska. Rada politiku ma prehnanou (chorobnou) potrebu kontrolovat zivoty jinych lidi a zakaz koureni slouzi jako ospravedlneni pro uplatnovani jejich chorobne posedlosti. Zkracene, nejde jim o zlepseni a ozdraveni naseho zivota, jde jim hlavne o jejich dominaci spolecnosti a aby se mohli ujistit, ze slunce vyslo diky jim. Tudiz jejich metodika odpovida jejich skutecne potrebe, ne nasi.

Problem je, ze vedeni EU se sklada temer vyhradne z takto chorobne postizenych politiku.

J. Chodur 7.11.2017 23:35

Re: I liberalismus má své meze

Pane Morava, nebudu se bavit a zakazu, ci ne, tim spis, ze v tom smeru jsme zhruba stejne. Jenom bych k vasemu druhemu odstavci naznacil, k cemu vede socialisticke zdravotnictvi/pojistovani, jehoz podstatou je nahrazeni 'osobni zodpovednoti' 'zodpovednosti kolektivni'. Kolektivni zodpovednost totiz rodi snahu kontrolovat chovani jinych lidi, se kterymi sdilime to pojisteni (kolektivni zodpovednost). Proc bychom meli tolerovat sportovce, kteri jdou casto od jednoho zraneni k druhemu a nadmerne potrebe lekarskeho dozoru, jejich caste naroky na zdravotni system stoji penize vsechny zucastnene. Urcite si dovedete predstavit tu spoustu situaci, ktere nas diky kolektivni zodovednosti financne ovlivnuji, I kdyz my sami vedeme zodpovedny zivot. Souhlasim, ze koureni je spise negativni zvyk a sport je spise pozitivni, i kdyz zdaleka ne jednoznacne, neni zajem vam takove statistiky ukazovat. Zvlaste socialisticke rezimy pouzivaji sportu k propagaci tohoto pochybneho system a jsou ochotni riskovat zdravi a zivot sportovcu za tim ucelem. Takze reseni, ktere by bylo vic v souladu s maximalnim mnozstvim svobody by bylo zakazani pojistoven statnich, ci soukromych. Pak by pro vas snaha kontroly kuraku ztratila ekonomicky duvod, pouze lide s chorobnou potrebou kontrolovat sve okoli by stale meli potrebu se vmesovat do soukromi jinych lidi. Ovsem, to by se dalo resit lecenim jejich chorobne antisocialni uchylky.

Preju hezky den.

J. Chodur 7.11.2017 22:50

Re: Skvěle napsáno, mluvíte mi z duše

Pane Donat, pripojuji se k pochvale clanku a vasemu nazoru, ze by to melo zalezet na majiteli takoveho podniku (kurak - nekurak). Pozadavek dobreho vetrani v zakourenych hospodach bych prijal jako primereny a dostacujici, stejne je naprosto v poradku, kdyz si nekdo otevre nekuracky podnik.

Na rozdil od vas nekourim a urcite bych nevyhledaval zakourene hospody/restaurace, ale chapu, ze zakony by nemely byt tak diktatorsky nekompromisni pokud je to jenom trochu mozne. Koureni je v tomto pripade pouze priklad, ktery bychom meli aplikovat pokud mozno vsude, tak aby vsechny strany dokazaly zit spolu v miru a mohly se snadneji tolerovat. Lide kteri jsou precitliveli ke koureni, ze si zakazuji jakoukoliv vuni tabaku i v prirode by meli povinne navstevovat nejakou terapii ktera by jim pomohla lecit jejich chorobnou precitlivelost a nesnasenlivost k jejich okoli. To je totiz spolecensky horsi nez nepatrne riziko rakoviny.

M. Prokop 7.11.2017 22:18

Re: Já si moc dobře pamatuji, když mě bylo 5 let

Zdá se, že ano. Vyvinul se v příkazníka, obdivujícího Ádu.

M. Prokop 7.11.2017 22:17

Re: IVK jedééé...

U těch věcí, o nichž se nehlasuje, chybí návod, jak je stanovit. Hlasováním?

Jinak souhlas.

M. Prokop 7.11.2017 22:15

Re: Tak to je dobře napsáno.

Proto volím Svobodné.

M. Prokop 7.11.2017 22:15

Re: Skvěle napsáno, mluvíte mi z duše

Pro dobrosery nepochopitelné.

S. Donát 7.11.2017 21:33

Skvěle napsáno, mluvíte mi z duše

Já jsem kuřák, přesto jsem loni v létě velmi uvítal vznik nekuřáckého baru, kousek od mého bydliště. S oblibou tam chodím, že nemůžu kouřit mi nevadí a mají tam skvělá piva. Ovšem když si chci s kamarády zahrát karty, dát v klidu pivko a zabáňat doutníček, rád bych zašel někam, kde nebudu muset vybíhat na zahrádku po každým třetím štychu. Prostě bych měl rád na výběr.

Pokud někdo není schopen pochopit cedulku s cigaretou a s nápisem "kouření povoleno", vleze dovnitř a rozčiluje se, že to tam smrdí, neměl by mít snad ani volební právo, ani svéprávnost.

J. Jurax 7.11.2017 21:06

Re: P.S.

Ano.

Odpovědný občan hulí jak fabrika a chlastá jak duha, aby státu poskytl co nejvíce DPH a spotřební daně a zhuntoval se tím natolik, že po odchodu do důchodu disciplinovaně umře, aby státu ušetřil.

Musím přiznat, že jsem zodpovědný občan jen napůl - sice holduji nikotinu i lihovým nápojům, ale po odchodu do důchodu jsem neexnul.

J. Jurax 7.11.2017 21:00

Re: I liberalismus má své meze

"... kuřáci neplatí vyšší pojistné a prokazatelně si ničí zdraví ..."

Ale kuš - víte, jaká je spotřební daň na škatulce cigaret?

Ono vyšší daně neplatí ani třeba sportovci a taky si tím prokazatelně ničí zdraví ... :-)

Ale mělo by se zakázat v restaurantech i putykách pít alkohol - to taky zcela prokazatelně ničí zdraví a ještě rozvrací rodiny ... jen se bojím, že dobroserové už o něčem podobném sní ... :-)

J. Jurax 7.11.2017 20:54

Re: Já si moc dobře pamatuji, když mě bylo 5 let

Přesně tak.

Dokonce i kdyby zavedl celé kuřácké vlaky, státu po tom howno. Nekuřáci mohou jet jiným vlakem ... :-)

J. Jurax 7.11.2017 20:52

Re: IVK jedééé...

No, že nechápete je vlastně u Vás normální.

Jenom - děláte to zadarmo z přesvědčení, potažmo z blbosti nebo za peníze?

J. Jurax 7.11.2017 20:49

Tak to je dobře napsáno.

Postarejme se, aby nemohli.

Jenže - my se můžeme jakž takž postarat jedno za čtyři roky. Pak u na nás zvysoka ... ehm, kašlou. A dělají si víceméně co chtějí ... a s blbostí našich zákonodárců nutno počítat jako s faktem. Aspoň občas ... nebo často? Co třeba podpora OZE, specielně fotovoltaiky, díky níž platíme víc ze elektřinu, kterou nepotřebujeme, aby se drahá výroba té nepotřebné energie mohla dotovat. Blbost zákonodárců vykvetla ...

Opravte mne, jestli se mýlím, ale nevzpomínám si, že by nějaká strana či hnutí do minulých voleb jdoucí měla v programu prosadit plošný zákaz kouření v restaurantech i putykách. Ale dobroserný nápad přesto prošel - hlasy stran pro mne tudíž nadále zcela nevolitelných. Viz https://zpravy.aktualne.cz/hlasovani-protikuracky-zakon/r~642d3e4c226611e6888a0025900fea04/?redirected=1510084016

Ale dobroserové v zájmu dobra lidu zas budou zakazovat - bylo by dobře se na ně vys .. kašlat ... :-)

J. Schwarz 7.11.2017 20:35

Re: To máte marný, pane Jakle.

Pak ale, přesně jak tvrdí pan Jakl, se jedná o diktaturu - pravda, pod "demokratickým" pláštíkem.

J. Schwarz 7.11.2017 20:30

Re: Milý pane, to celé ale předpokládá, že člověka, který

Osobně bych bral raději aby mne nikdo neléčil, než aby mi všechno zakázal s tím, že jinak mi nemůže garantovat léčbu a protože právo na "zdraví" je v ústavě nelze jinak, než všechno "nezdravé" zakázat...

J. Schwarz 7.11.2017 20:28

Re: Milý pane, to celé ale předpokládá, že člověka, který

Proč? Ať ho léčí dobrodějové, kteří by "pomáhali" do všech azimutů... Alespoň uvidí, že "humanita" není zadarmo.

J. Kombercová 7.11.2017 19:52

Re: Já si moc dobře pamatuji, když mě bylo 5 let

V současnosti se ve vlacích nejen nekouří, ale ani netísní na chodbičkách.

P. Vaňura 7.11.2017 19:45

Milý pane, to celé ale předpokládá, že člověka, který

nemá peníze ani pojistku necháte CHCÍPNOUT! Pokud toto nikdo neudělá, jsou další úvahy bezpředmětné!

V. Kain 7.11.2017 19:01

Re: IVK jedééé...

Tak to ty osle nečti a odskákej si mezi své na Novinky.Stále si myslím,že to omezování svobody se několikrát umocnilo až po utvoření vládnoucí koalice ČSSD+ANO+KDU-ČSL.Volby vyhrálo ANO a právě Babiš byl a souhlasil s těmi stupidními omezeními,zákazy a příkazy.U mnohých byl dokonce iniciátorem.

J. Schwarz 7.11.2017 18:55

Re: Kouření na veřejnosti - porušení občanských svobod a práv.

Jestli je něco opravdu "veřejným prostorem", Genosse Malecek, pak je to ulice. A na té se - vyjma prostoru zastávek - kouřit smí. Negarantuje snad stát úplně stejně ve veřejných prostorech , že občan nebude konfrontován s "veřejným pohoršením" třeba ve formě explicitního sexuálního chování? Garantuje! A teď použijte svou definici veřejného prostoru na bary, erotické salony, sexshopy... Zkuste striptýz na ulici a brzy vás zatknou. Ve striptýzovém baru kupodivu ne a nářek "maminky" která si tam chce se svým dítětem vypít šálek teplého mléka by / zatím / působil absurdně. Pokud se ovšem namnoží Malečkové, máme naději že krom teplého mléka, brokolice a "bio-fairtade" zelené kávy bude zakázáno všechno. No, možná marihuana ne, ta je dnes v kurzu především u "liberální levice" tak nejspíš neškodí ani v množství větším než velkém...

Ś. Svobodová 7.11.2017 18:52

Re: IVK jedééé...

Normálně bych se zděsila, že existuje člověk co není téměř nikdy schopen vyprodukovat vlastní myšlenku. Ovšem je to jinak. On je to totiž Rudolf. Beru zpět, to je totiž jeho standard.

J. Schwarz 7.11.2017 18:46

Re: I liberalismus má své meze

Pojistné možná vyšší neplatí, ale státu odvádějí setsakramentské prachy ve formě spotřební daně z tabáku. Jestli je stát nevyužívá ve zdravotnictví, jeho problém. A navíc existuje spousta jiných činností, kterými si lidi huntují zdraví a nepřiplácejí si kvůli tomu na pojistném. Řešením by bylo pojištění jako povinnost zrušit a nechat na každém, ať se o svoje zdraví stará jak uzná za vhodné. Pak by nikdo nemohl druhému předhazovat, že nedobrovolně financuje jeho neřesti. Howgh.

Ś. Svobodová 7.11.2017 18:45

Re: Restaurace

Nejde o slovíčkaření. Veřejný prostor je definován zákonem, zveřejněn v územním plánu a chování v něm upravují zákony a vyhlášky města. Zastávky MHD jsou veřejným prostorem. Naproti tomu soukromá hospoda na soukromém pozemku není veřejným prostorem. Je pouze veřejnosti přístupná. Neznamená to, že patří veřejnosti, ani že má kdokoliv, tím méně stát, právo požadovat sužbu, kterou provozovna nenabízí.

J. Schwarz 7.11.2017 18:41

Re: IVK jedééé...

Standardní Rudolfovina. Ve shodě s panem Jaklem už léta tvrdím, že naší / a nejen naší / demokracii chybí výčet záležitostí, o kterých se NEHLASUJE, protože po nich ostatním nic není! Bohužel dobroserové se vyskytují "napříč politickým spektrem" abych vzpomněl zasloužilého bojovníka proti neřestem z řad "pravicové" ODS, jistého Borise Šťastného. Zajímavé je, že vášnivými bojovníky proti kouření jsou právě ti "demokraté", co naopak považují za právo dvou homosexuálů najmout si ženskou, která jim porodí potomka a pak si hrát na "šťastnou rodinu". Do toho jim ostatní nemají co mluvit a nejen to, ještě jim to mají v rámci "rovnoprávnosti menšin" zaplatit. Ale vybudovat hospodu a v ní místním strejcům nabízet možnost pokuřovat při hraní mariáše budou pod absurdními pseudoargumenty zakazovat.

R. Tesařík 7.11.2017 18:35

Re: IVK jedééé...

No jo , no. Není vám dáno, to už se o vás všeobecně ví.

V. Pavelka 7.11.2017 18:34

Re: Souhlas

prokašlem se svobodně k rovnoprávnosti v hospodách .

P. Rudolf 7.11.2017 17:51

Re: IVK jedééé...

Vás, falešné agenty 007 a podobné intelektuální hoaxy zcela jistě ano. Užijte si to.

M. Vondráček 7.11.2017 17:47

Re: IVK jedééé...

Reakce na úrovní první signální . Je to z IVK , obsah nás nezajímá :-)

J. David 7.11.2017 17:42

Re: Já si moc dobře pamatuji, když mě bylo 5 let

Ale přežil jste to, ne? Tedy tu újmu na chodbičce vlaku.

P. Rudolf 7.11.2017 17:38

IVK jedééé...

"Ale copak si někdo myslí, že diktatura je s demokracií neslučitelná? Ale vůbec ne."

Normálně bych se zděsil, že ten člověk, co něco takového tvrdí, se regulérně zbláznil. Ovšem ono je to jinak, on je totiž z Centra českého žvástu IVK. Beru zpět, tam je to standard.