19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Diktatura v demokracii

Věc, o které se dnes bavíme (což není samozřejmě žádný protikuřácký zákon, tabák zůstává legální komoditou), je ve skutečnosti krokem, který zavádí sankce na hospody za to, že nabízejí to, co lidi chtějí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Schwarz 7.11.2017 18:46

Re: I liberalismus má své meze

Pojistné možná vyšší neplatí, ale státu odvádějí setsakramentské prachy ve formě spotřební daně z tabáku. Jestli je stát nevyužívá ve zdravotnictví, jeho problém. A navíc existuje spousta jiných činností, kterými si lidi huntují zdraví a nepřiplácejí si kvůli tomu na pojistném. Řešením by bylo pojištění jako povinnost zrušit a nechat na každém, ať se o svoje zdraví stará jak uzná za vhodné. Pak by nikdo nemohl druhému předhazovat, že nedobrovolně financuje jeho neřesti. Howgh.

P. Vaňura 7.11.2017 19:45

Milý pane, to celé ale předpokládá, že člověka, který

nemá peníze ani pojistku necháte CHCÍPNOUT! Pokud toto nikdo neudělá, jsou další úvahy bezpředmětné!

J. Schwarz 7.11.2017 20:28

Re: Milý pane, to celé ale předpokládá, že člověka, který

Proč? Ať ho léčí dobrodějové, kteří by "pomáhali" do všech azimutů... Alespoň uvidí, že "humanita" není zadarmo.

J. Schwarz 7.11.2017 20:30

Re: Milý pane, to celé ale předpokládá, že člověka, který

Osobně bych bral raději aby mne nikdo neléčil, než aby mi všechno zakázal s tím, že jinak mi nemůže garantovat léčbu a protože právo na "zdraví" je v ústavě nelze jinak, než všechno "nezdravé" zakázat...

J. Jurax 7.11.2017 21:00

Re: I liberalismus má své meze

"... kuřáci neplatí vyšší pojistné a prokazatelně si ničí zdraví ..."

Ale kuš - víte, jaká je spotřební daň na škatulce cigaret?

Ono vyšší daně neplatí ani třeba sportovci a taky si tím prokazatelně ničí zdraví ... :-)

Ale mělo by se zakázat v restaurantech i putykách pít alkohol - to taky zcela prokazatelně ničí zdraví a ještě rozvrací rodiny ... jen se bojím, že dobroserové už o něčem podobném sní ... :-)

J. Chodur 7.11.2017 23:35

Re: I liberalismus má své meze

Pane Morava, nebudu se bavit a zakazu, ci ne, tim spis, ze v tom smeru jsme zhruba stejne. Jenom bych k vasemu druhemu odstavci naznacil, k cemu vede socialisticke zdravotnictvi/pojistovani, jehoz podstatou je nahrazeni 'osobni zodpovednoti' 'zodpovednosti kolektivni'. Kolektivni zodpovednost totiz rodi snahu kontrolovat chovani jinych lidi, se kterymi sdilime to pojisteni (kolektivni zodpovednost). Proc bychom meli tolerovat sportovce, kteri jdou casto od jednoho zraneni k druhemu a nadmerne potrebe lekarskeho dozoru, jejich caste naroky na zdravotni system stoji penize vsechny zucastnene. Urcite si dovedete predstavit tu spoustu situaci, ktere nas diky kolektivni zodovednosti financne ovlivnuji, I kdyz my sami vedeme zodpovedny zivot. Souhlasim, ze koureni je spise negativni zvyk a sport je spise pozitivni, i kdyz zdaleka ne jednoznacne, neni zajem vam takove statistiky ukazovat. Zvlaste socialisticke rezimy pouzivaji sportu k propagaci tohoto pochybneho system a jsou ochotni riskovat zdravi a zivot sportovcu za tim ucelem. Takze reseni, ktere by bylo vic v souladu s maximalnim mnozstvim svobody by bylo zakazani pojistoven statnich, ci soukromych. Pak by pro vas snaha kontroly kuraku ztratila ekonomicky duvod, pouze lide s chorobnou potrebou kontrolovat sve okoli by stale meli potrebu se vmesovat do soukromi jinych lidi. Ovsem, to by se dalo resit lecenim jejich chorobne antisocialni uchylky.

Preju hezky den.

F. Netopil 7.11.2017 13:50

Logika má prapodivné zákruty

V EU se nesmí v hospodách kouřit, všude jinde na světě je to dovoleno - logický závěr: státy EU jsou ty nejméně svobodné země na světě ! Je to sice pitomost, ale cíle bylo dosaženo, nakydat co nejvíce hnoje na EU a o to přece v IVK jde především. Na závěr jen dotaz: v IVK se smí kouřit ? Všude ?

O. Uživatel 7.11.2017 13:59

Uživatel požádal o vymazání
P. Han 7.11.2017 14:02

Re: Logika má prapodivné zákruty

Ale jděte. Logický závěr se vám sice podařil, ale antikuřácký, resp. spíš antihospodský zákon je dílem našich vlastních dobroserů. Že jednají podle jiných blbů z EU, je vedlejší. A hnůj si EU na sebe kydá sama, její odtržení od reality je takové, že už nemají šanci na reálné problémy ani dohlédnout, natož je řešit. Jo, tuzemák, pomazánkové máslo a křivé banány, tomu rozumí dobře.

J. Veselý 7.11.2017 15:01

Re: Logika má prapodivné zákruty

V EU se nesmí v hospodách kouřit? Jak jste na takovou pitomost přišel? I ve slavném Bruselu se hulí v barech, kavárnách a bistrech. Nekouří se jen tam, kde se podává teplé jídlo. Stejné je to v Rakousku, Francii, o Itálii nemluvě. To jen naši slavní zákonodárci, aby vyhověli hlupákům jako jste vy, neumí rozlišit mezi restaurací, kam chodí rodiny s dětmi na jídlo, a venkovskou hospodou, kde v 8 hodin večer sedí čtyři strejci nad pivem, a kde k jídlu dostanete maximálně tatranku.

M. Prokop 7.11.2017 15:06

Re: Logika má prapodivné zákruty

Ono i s tím jídlem je to sporné. Kdyby bylo hospod málo, budiž. Ale vzhledem k tomu, že jich je hodně, všude, kde se uživí, tak by klidně mohli mít kuřáci hospody i s jídlem. Dát si gáblíček, po něm cigárko ... Cedulka na dveřích, nekuřák tam lézt nemusí.

J. Veselý 7.11.2017 15:09

Re: Logika má prapodivné zákruty

Je to sporné, ale kuřáci dávno akceptovali princip, že kde se obědvá, tam se nekouří. A dodržovalo se to už v době, kdy žádné omezení nebylo. Je to jen o tom vyjít si vstříc.

Ś. Svobodová 7.11.2017 15:35

Re: Logika má prapodivné zákruty

Naši zákonodárci nemají vůbec CO rozlišovat. Rozlišovat musí umět provozovatel. To on určí, zda se mu vyplatí provozovat Hospodu na mýtince, Bejbyclub, nebo putyku.

M. Prokop 7.11.2017 15:03

Re: Logika má prapodivné zákruty

To jste té logice dal na prdel a dokumentoval, jak lze páně Jaklův článek dokonale nepochopit.

P. Maleček 7.11.2017 12:58

Kouření na veřejnosti - porušení občanských svobod a práv.

Stejně jako mnohým prokuřákům i Jaklovi uniká to základní. A to, že ve chvíli kdy hospodský dostane živnostenský list stává se jeho byť soukromá hospoda veřejným prostorem, kde stát všem garantuje dodržování platné legislativy, tedy i opatření a zákony chránící lidské zdraví. No a s těmi je kouření v zásadním rozporu, protože poškozuje zdraví i nekouřících občanů.

I proto pro svůj vliv i na v okolí nekouřící občany je kouření porušením občanských svobod a práv. A to nemluvě o tom, že onen protikuřácký zákon je zbytečný i proto, že zákaz kouření ve veřejném prostoru jasně konstatují jiné zákony.

Co je však skutečně nepochopitelné, je to, že bylo zakázáno zřízení čistě kuřáckých a neobslužných prostorů, kde si zdraví ničí jen kuřáci - což je pak jejich osobní nikoliv státní problém.

O. Uživatel 7.11.2017 13:20

Uživatel požádal o vymazání
M. Prokop 7.11.2017 15:07

Re: Kouření na veřejnosti - porušení občanských svobod a práv.

Já bych to ještě zkrátil: Nepochopitelné je celé levičácké uvažování.

Ś. Svobodová 7.11.2017 15:44

Re: Kouření na veřejnosti - porušení občanských svobod a práv.

Je to velmi pochopitelné. Když se lidem bude dostatečně dlouho vtloukat do hlavy, že skorem každý prostor je veřejný (tedy jejich), nebudou bránit státu (možná i budou požadovat), aby tento prostor stát ochránil před sobeckými majiteli. Nejlépe tím, že jim jej na přání lidu sebere.

O. Uživatel 7.11.2017 16:00

Uživatel požádal o vymazání
M. Moravcová 7.11.2017 13:26

Kouření na veřejnosti - porušení občanských svobod a práv.

ale prdlajs, když přijdete k automechanikovi do dílny a bude kouřit, seřvete ho a udáte? Vlastně vy jo.

M. Bílý 7.11.2017 13:56

Re: Já bych na to, pane Malečku (12:58) přes občanské ....

.... svobody nešel. Kuřáci je budou uplatňovat i pro sebe. Raději přes výchovu. Já vím, je to obtížné, ale podle mne jedině to zaručuje výsledek. Po celý svůj dlouhý život jsem pobyt s kuřáky v práci nebral jako omezování osobní svobody. Muselo se víc větrat. A kromě toho, večerní hospoda nebyla po celý život nic pro mne.

Ś. Svobodová 7.11.2017 15:30

Re: Kouření na veřejnosti - porušení občanských svobod a práv.

Takovou pitomost, že se soukromá hospoda stává veřejným prostorem si vycupali z prstu kolektivističtí soudruzi ve snaze obhájit neobhajitelné. Že něco může sloužit veřejnosti neznamená, že je to veřejné. Zákon zná pouze pojem společné stravování. To otevřené poskytuje spotřebitelům služby dle obchodních zásad. Zásada smluvní svobody, jednotnosti soukromého práva a zásada rovnosti účastníků patří k nejdůležitějším. Stát svým rozhodnutím všechny porušil a upřednostnil zásadu svrchovanosti práva.

J. David 7.11.2017 17:35

Re: Kouření na veřejnosti - porušení občanských svobod a práv.

Pane Malečku, a co analogie? Vy jste logik "non plus ultra". A co bordeláky, oficiálně existují, můžete tam chytit venerickou chorobu? Píchání v "bordeláku" je také "v zásadním rozporu, protože poškozuje zdraví i nejebajících občanů", chytíte tam kapavku, a nakazíte jí "ex post" manželku, proč tam tedy lezete, jako do kuřácké hospody, když se Vám to ekluje a mohou Vám smrdět šaty? Nejste vy šprýmař? Pane Malečku, lezte jenom tam, kde se Vám to líbí a "dělá Vám to dobře", a nementorujte o jiných, kteří mají jiný životní názor, a ctějí lézti jinam. Jako starej haluzák jsem poznal "domovní důvěrníky", kteří posuzovali, na co a kterou flintu mám mít. Notabene dnes putyku na mariáš, pivko a veržinko. "Houno" je Vám po mém zdraví, které si ničím za vlastní peníze, za nekřesťanské berně z tabáku, za které platím na berni více, než na berni ZP.

Kouzelný Váš výrok: "kouření v zásadním rozporu, protože poškozuje zdraví i nekouřících". občanů". Tedy se ptám, kdy, kde a jak? Fakultativně, či obligatorně lezete do putyky? Někdo Vás nutí analogicky lézti třeba do bordeláku, když se Vám to ekluje? Víte, asi jdete tam, k de Vám to lahodí na duchu i těle. Nechte ostatní demokraticky dělat totéž, někdo rád vdolky, jiný holky. Blbě mentorujete nad tabákem, kde je netřeba, tak tam nelezte, když je "třeba", tak nekritizujte luft (hajzlík, to je obligatorium), tam budete defekovat, jako kocour do řezanky, a nějaký tabákový odér Vám bude u "ampuly" šmafuk. Byť v kuřácké soukromé Osvěžovně.

J. Schwarz 7.11.2017 18:55

Re: Kouření na veřejnosti - porušení občanských svobod a práv.

Jestli je něco opravdu "veřejným prostorem", Genosse Malecek, pak je to ulice. A na té se - vyjma prostoru zastávek - kouřit smí. Negarantuje snad stát úplně stejně ve veřejných prostorech , že občan nebude konfrontován s "veřejným pohoršením" třeba ve formě explicitního sexuálního chování? Garantuje! A teď použijte svou definici veřejného prostoru na bary, erotické salony, sexshopy... Zkuste striptýz na ulici a brzy vás zatknou. Ve striptýzovém baru kupodivu ne a nářek "maminky" která si tam chce se svým dítětem vypít šálek teplého mléka by / zatím / působil absurdně. Pokud se ovšem namnoží Malečkové, máme naději že krom teplého mléka, brokolice a "bio-fairtade" zelené kávy bude zakázáno všechno. No, možná marihuana ne, ta je dnes v kurzu především u "liberální levice" tak nejspíš neškodí ani v množství větším než velkém...

M. Moravcová 7.11.2017 12:03

Máte naprostou

pravdu, pane Jakle. Dobroidioti v poslaneckých lavicích mají potřebu ničit lidem svobodu a tím i život. Ale to je marxistická filosofie.

M. Bílý 7.11.2017 11:18

Články autorů z Institutu Václava Klause čtu na ....

.... Neviditelném psu většinou jako první. Je to asi tím, že jejich způsob myšlení odpovídá mému myšlení , protože jsem se v životě vždy, zejména přes nenávist bolševiků (syn fabrikanta) jen a jen vlastním snažením vynikajícně uplatnil.

Jsem celoživotní totální nekuřák (dvě a půl cigarety za život) ale nikdy mne nenapadlo, že by se kouření mělo (třeba zákonem - hrůzo hrůz) zakazovat. To není věc zákazů, ale hlavně výchovy!!!

J. Chodur 8.11.2017 0:21

Re: Články autorů z Institutu Václava Klause čtu na ....

Pane Bily, souhlasim s vami. Koureni bylo na pomalem odchodu aniz by zakony do toho zasahovaly. Zakaz zmenil charakter problemu nezdraveho navyku a tak se koureni stalo navic symbolem osobni svobody a tim prestalo byt spise negativnim zvykem. To nekdo povazuje za zlepseni? Problem je chorobna nedockavost lidi, kteri nechapou ze zmeny k lepsimu se nedaji resit prikazem a rychleji, nez je spolecnost pripravena akceptovat. Vychova (zakaz reklamy a marketingovych pobidek maximalne) me pripada jako daleko rozumnejsi pristup z dlouhodobeho hlediska. Rada politiku ma prehnanou (chorobnou) potrebu kontrolovat zivoty jinych lidi a zakaz koureni slouzi jako ospravedlneni pro uplatnovani jejich chorobne posedlosti. Zkracene, nejde jim o zlepseni a ozdraveni naseho zivota, jde jim hlavne o jejich dominaci spolecnosti a aby se mohli ujistit, ze slunce vyslo diky jim. Tudiz jejich metodika odpovida jejich skutecne potrebe, ne nasi.

Problem je, ze vedeni EU se sklada temer vyhradne z takto chorobne postizenych politiku.

J. Hanzal 7.11.2017 10:02

Souhlas

Naprostý souhlas pane Jákle, ovšem Vámi popisováni "státotvorci" to nikdy nepochopí.

Také jsem nekuřák, ale když jsem šel s kamarády na pivo a někteří kouřili my ostatní jsme to akceptovali. Jen manželka mi řekla ať oblečení nechám na terase, aby vyvětralo. A zase to byla smlouva mezi mnou a paní jíž jsem plně akceptoval.

V. Pavelka 7.11.2017 18:34

Re: Souhlas

prokašlem se svobodně k rovnoprávnosti v hospodách .

A. Alda 7.11.2017 9:54

Všichni voliči si pamatují,

jaké to bylo, než jsme vstoupili do EU. Dnes nemáme dosud žádné voliče, kteří by se narodili v EU. Byli jsme před EU a budeme i po ní.