17.4.2024 | Svátek má Rudolf


Diskuse k článku

POLITIKA: Děti jako rukojmí důchodového systému

Ministryně práce a sociální věcí Michaela Marksová-Tominová tvrdí, že nižší odvod na důchodový účet pro ty rodiny, které mají dvě a více dětí, je „propopulační opatření“. Lidovci jí to zbaštili i s navijákem. ANO bylo proti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 10.4.2017 23:38

Soudružka Marksová a socialisté

vidí v občanech především stádo ovcí (u svých voličů zřejmě oprávněně), které je potřeba dobře krmit, aby se množilo a vydělávalo socialistům hodně peněz na daních a na voličských hlasech...

P. Vaňura 10.4.2017 21:42

Já znám přesný OPAK, kdy muž nechtěl třetí dítě,

protože u kolegy viděl, jak poklesl ekonomický standard rodiny!

Š. Hašek 10.4.2017 16:42

Skromně myslím,

že jen v počtu dětí (dotovaných jak kotlíky moudrou ministryní to asi nebude).

Ale evropští socialisté/moderní gender už nepřijdou na rozumnou myšlenku a Bibli také neznají. Zkráceno.

P. Smatlak 10.4.2017 15:40

Bludy a nepochopení.

Miroslava Košařová- Pletete se anic jste nepochopila.Děti samozřejmě něco stojí a to nejen finance ale tak to je a bylo vždy a nemáme je doma celý život, takž o čem vlastně diskutujete.A DĚTI MÁME PROTO ABYCHOM UDRŽELI ROD A RODINU A PRO RADOST ale u nás mám dojem,že jen pro peníze(HLAVNĚ CIKÁNI) a zlost.A to s těmi daněmi jste myslela jak?Asi si pletete pojem a průjem,jinak by ste nenapsala takovou hovadinu.A do doby než máme děti jsme svobodní a bez starostí a potom je vychováváme ,alespoň vetšina tak max do 20 let a potom jsme opět svobobní.Takž opět život bez starostí pokud nemáte děti o které se musííte starat až skoro do konce života, ale to už je na jínmé téma.Děti jsou jak píši naše a ne státu takže starost o ně je naše povinnost a stát nám to má jen ulehčit ale tady si každý myslí,že je to věcí státu což je špatně,a kdejací humanistéa rádoby samaritáni je v tom ještě podporují.A jknak asi to nemá smysl,bych byl rád aby si přemýšlela a ne jen plácala nesmysli a věřím,že tě mnoho lidí s takovým myšlením podpoří,ale to je normální,zvláště u těch co se moc nesnaží a ČEKAJÍ AŽ NĚCO DOSTANOU A NEBO SE O NĚ A JEJICH DĚTI POSTARÁ.

J. Novak 10.4.2017 15:26

Skupiny

Skupiny obyvatel, které si nasekají hafo dětí s cílem "Státe, živ je a mne s nimi", jenom ať nemusím pracovat a které těmito mnohdy obtížně vzdělávatelnými dětmi potom plní přísušné státní ústavy stejně daně neplatí.

P. Urban 10.4.2017 14:21

Diskriminace nerodičů ?

Kdyby tohle napsal kmenový autor nějakého radikálně feministického blogu, tak bych to chápal.

Propopulační opatření to je. Zda bude mít nějaký statisticky významný efekt je nejisté, Ale přinejhorším se tím nic nezkazí.

J. Janeček 10.4.2017 11:31

Lidé si byli odjakživa vědomi toho,

že pokud nechtějí ve stáří živořit, musí mít dost dětí které je budou živit. A ono to očividně fungovalo i když ne na 100%. Pak přišel Bismarck a napadlo ho vylepšit sociální situaci zavedením zavedením starobního důchodu. Mnoha lidem tím velmi pomohl, ale mnohem větší počet lidí postupně pochopil, že vlastně mít děti je blbost, když se o vás ve stáří postará stát. Takže od té doby jsme my i celá západní civilizace začaly úspěšně vymírat. A budeme určitě vymírat dál. Rozhodně se ale není třeba obávat toho, že námi uvolněný prostor zůstane ležet ladem! Přijdou jiní, s poněkud odchylným sociálním cítěním a ti nám nakonec předvedou zač je toho loket!

Š. Hašek 10.4.2017 16:51

Re: Lidé si byli odjakživa vědomi toho,

Máte recht.

Jen se obávám, že Bismarck by ty dnešní "rozvíječky a rozvíječe" jeho tehdejší malé renty (tehdy asi nešlo chtít rentu a přitom celý život/polovinu/čtvrtinu si chodit k MarksovéMarxovéEngelsovéLeninové pro "předrentu") "vyhodil na mráz"!!!! Měli by štěstí, kdyby skončili pod skotskými střiky ve špitálu!!!!

Též nehrozily zástupy jedináčků, zakládající neziskovky a študující politstudia do dvaceti sedmi.

Též nebuzerovalo pět úředníků jednoho ševce/sedláka.

J. Jurax 10.4.2017 23:58

Re: Lidé si byli odjakživa vědomi toho,

Jenže Bismarck - cituji z http://www.euro.cz/byznys/otto-von-bismarck-duchody-od-kanclere-901434 :

"Věk odchodu do důchodu byl stanoven na 70 let, přičemž průměrná délka života se koncem 19. století pohybovala kolem 55 let. Dožít se penze tedy znamenalo mimořádnou pojistnou událost. A když už se někdo dočkal, málokdy si vyplácené renty užíval delší čas. Tehdejší starobní důchody proto téměř nezatěžovaly státní rozpočet. Kdyby dnešní penze měly mít podobné parametry, důchodový věk by se pohyboval kolem 85 let." - konec citátu.

A. Alda 10.4.2017 11:25

Aspoň něco.

Tento stát dlouhodobě nenávídí rodiny a vymýšlí spoustu trvrdých opatření proti rodičům dětí a jejich rodinám.

Přitom ale důchodová budoucnost všech závisí jen na dnešních dětech.

Když někdo nemůže mít děti a nemá je, měl by platit aspoň trojnásobnou výši do důchodového i zdravotního pojištění. Nebo spíš ještě víc - protože rodiče na své děti, které jednou to všechno budou platit, vynakládají mnohem více.

P. Smatlak 10.4.2017 23:27

Re: Aspoň něco.

A které děti myslíš .Pokud ty, které produkuje jedno etnikum a jim podobní tak plácáš nesmysli a pokud ty ostatní tak nejméně 50 % budou dělat něco v humanitní sféře jako sociologové a pod žvanilové a radilovvé nebo různí rádoby umělci a sportovcia nebo advokáti a mohl bych pokračovat. Ale ty nás stejně neuuživí,protože jsou placeni z daní ,takže ti odvedou peníze tak akorát na sevé platy a ve skutečnosti krom žvanění nevytvoří žádné hodnoty pro to aby byli peníze na důchody.Ano jsou svým způsobem taképotřební ale ne takové množství.,a že jich je .O jednom etniku co mají těch dětí nejvíce je zbytečné psát,ti nebudou nikdy pracovat jako většina jejich rodičů a budou žít z podpor a fakticky z darů od státu z našich daní a ještě nakonec dostanou i když nikdy nemakali paradoxně i slušný důchod A čím více dětí tak ve spirále nakonec zase více důchodců a opět více dětí a nebo naopak méně dětí a v konečné fázi i méně důchodcůA tak se to bude točit a nic se nezmění.Pokud nebudou lidi makat a žít z podpor tak to bude stále stejné.,protože budou brát ale ničím přispívat.A ještě je tu jeden fakt a to skoro půl milionů nezaměstnaných.takže co budou ty děti dělat když není práce dnes pro všechny ,ale tady je to také tím,že se nechce díky podporám většině makat.A opět kolotoč a nepravdy a matení občanů.

L. Novák 10.4.2017 23:41

Re: Aspoň něco.

Re: "Když někdo nemůže mít děti a nemá je, měl by platit aspoň trojnásobnou výši do důchodového i zdravotního pojištění."

No jasně, 120% svého platu odvést státu na výživu parazitů, kterým se nechce pracovat...

Ach jo, takovou blbost může vymyslet jenom rudý mozek!

J. Tachovský 10.4.2017 9:29

Autor tu predvedl peknou demagogii

Chce nam tu namluvit, ze slevou na dani za deti trestame homosexualy, kteri deti nemaji. To je logika typu "zlodej tresta okradene tim, ze nekomu ukradne mene"

J. Krejčí 10.4.2017 8:03

Kolik stojí výcova dětí,

to autor asi netuší, jinak by nemohl napsat takový blábol. Když pak stát alespoň z maličké části zohlední to co rodiče vynaložílí na výchovu budoucích plátců daní, tak je to jenom dobře. Těch, co děti mít nemohou, je mi líto, ale peníze, které nevynaloží na výchovu, mohou si ušetřit na svůj dúchod.

Pochopitelně nemluvím o rodičích, kteří přivádí na svět budoucí nezaměstnané a to je dost problém, jak to ošetřít v zákoně.

M. Těhanová 10.4.2017 8:46

Re: Kolik stojí výcova dětí,

Problém je v tom, že ty 4 a více dětí mají většinou rodiny, které do systému nic nedávají a nelze předpokládat, že jejich děti budou. ale důchody chtějí a asi i mají stejné, jako lidi, kteří celý život pracovaly a jejich děti taky pracují, protože je tak vychovali.

V. Novák 10.4.2017 9:08

Re: Kolik stojí výcova dětí,

Důchody se vypočítávají z toho, co konkrétní plátce do systému odvedl. Ne zrovna spravedlivě - regrese je taková, že na ni reagoval i ÚS - ale rozhodně výše důchodu nezávisí na chtění budoucího důchodce. Jak ostatně zjistili nejen celoživotní dávkaři, ale i mnozí OSVČ, kteří platili minimum, optimalizovali - až si zoptimalizovali důchod k neuživení se.

Chce-li stát podporovat vícedětné rodiny úlevami z daní a nějakou indexací důchodů, je to zřejmě nejspravedlivější způsob.

F. Lesniak 10.4.2017 22:24

Re: Kolik stojí výcova dětí,

To je neskutečná blbost. A kolik do systému odvedli cikáni? Těm se vypočítává důchod podle průměrného příjmu.

J. Jurax 11.4.2017 0:01

Re: Kolik stojí výcova dětí,

Mýlíte se.

Zagůglete si, jak se počítá důchod těm, kdož nemají odpracované roky a neměli zdanitelný příjem. Budete překvapen.

A. Alda 10.4.2017 11:27

To není pravda.

Vy pro svou nenávist k Cikánům jste snad i ochotna zahodit budoucnost celého našeho národa.

P. Smatlak 10.4.2017 8:56

Re: Kolik stojí výcova dětí,

J. Krejčí 336 Soudruhu to je přece normální,že pokud mám děti tak to něco stojí a tak je to v celé živočišné říši.Zapoměl jsi ovšem také říci kolik ty děti jinak stojí a nenyslím rodiče ale nás všechnny.Jak bylo řečeno neodvádějí žádné daně,což je logické ale istatní za ně platí stát ,počínaje školstvím ,zdravotnictvím a je toho mnohem více a to opětz daní všech a to i těch co už děti odchovali.A ještě těm rodičům snížit daně tak,že ne v podstatě aLE FAKTICKY neplatí skoro žádné to je scestné. A to ještě pobírají slušnou mateřskou a dětské přídavky. A co ty samoživitelky( SPRÁVNĚ SAMOCVYCHOVATELKY) ty mají doma chlapa a jako že nemají aby opět pobírali větší podpory.Aopět jke to z daní nás všech.A dále tu máme etnikum co má dětí jako nasr-no jen aby pobírali opět dávky,přídavky a podpory,a to přez to,že většina nepracuje.A soudruh Babiš oproti původnímu návrhu na to,že se nebudou těmto lidem co nemakají zvyšovat roď.přídavky opět jako vždy populis změnil názor ,budou volby ne?To, že se budou snižovat daně na děti pracujících i když to není správné ještě lze akceptovat ale to s tím navýšením přídavků na děti a to celoplošně a to i lemplům co nepracují a ani nechtějí je známka toho co jsou ti v čele s Bbišem za kreatůry ,ktrým jde jen o vlastní prospěch a imič a kteří neberou ohld na ty co to opět zaplatí ze svých daní a to opět jen ti co pracují,ti nemakačenkové ale ne ,také z čeho,ti jen berou,nadávají a využívají to co jim náši politici a stát dovolí a uméžní ,takže stát a politici jsou ti co za tento marasmus a bordel můžou a jsou hlavními strůjci a viníky tohoto Kocourkova a absurdistánu,.

M. Košařová 10.4.2017 12:13

Re: Kolik stojí výcova dětí,

Pane Smatlaku, máte představu, jak stát získá plátce daní, když mu každý rok odcházejí do důchodu nebo umírají jeho pracující občané?

Nějací lidé se rozhodnou, že budou mít děti. Pak je musí (zpravidla jejich rodiče) živit až do jejich 18 až 26 let. Ze všech nákladů, které je děti stojí, platí rodiče spotřební a další daně, což opravdu není málo. A jakmile děti začnou vydělávat, stát natáhne ruku a řekne. Občane plať daně a polovinu toho, co ten pracující vydělá si nechá. Něco málo přerozdělí ve prospěch všech, ale mnoho prommrhá na nepotřebné dotace, státní úředníky apod.

Další možnost je, přivézt si nějaké lidi ze zahraničí, kteří by tady pracovali a kteří by tím pádem platili daně. V současné době bohužel politici preferují druhou možnost.

A už jsem zaslechla, že vymýšlejí ještě 3. možnost. Že by si plátce daní vyráběli v továrnách. To je ten dápad o zdanění práce robotů.

Z. Lapil 10.4.2017 12:44

Re: Kolik stojí výcova dětí,

Existuje sci-fi vyprávění, jak se robot - zcela lidský android chtěl stát člověkem de iure. Trvalo to několik lidských generací soudních sporů, z nichž ten první žaloval kohosi, že když má umělou kloubní náhradu, není člověkem a nemá nárok na důchod nebo tak něco. Žaloba pochopitelně neúspěšná, nicméně vše skončilo tím, že existovala série precedentů (americká literatura) jako celek konstatující, že člověk nemusí být nutně z biologického materiálu.

Vlastně mě jen zaujalo, že o daních tam řeč nebyla.

Tuším je to tohle: https://www.scifik.cz/scifik/eshop/-1-/-4-/5/1637-Simak-C-KDYZ-JESTE-ZILI-LIDE. Originál vyšel 1952.

P. Urban 10.4.2017 14:28

Jak stát získá plátce daní?

Žádné další nepotřebuje. Má přece pana Smatláka a "nás všechny". Ti budou pracovat a vydělávat až do skonání světa.

J. Tachovský 10.4.2017 9:30

Re: Kolik stojí výcova dětí,

Jo mate pravdu

P. Boublíková 10.4.2017 5:18

Průběžný systém důchodů

by se měl konečně zrušit a každý ať se na stáří zabezpečí soukromě jak chce - pomocí vlastních potomků to lze také "průběžně" a tak, aby to bylo odolné inflaci. Pak nebudeme muset číst takovéto hloupé články.

M. Prokop 10.4.2017 8:31

Re: Průběžný systém důchodů

Průběžný bych zachoval se sníženou platbou a výstupem někde u životního minima pro všechny. Zbytek soukromě.

Š. Hašek 10.4.2017 9:00

Re: Průběžný systém důchodů

Dovolím si doplnit, pane Prokope.

Se stejnou platbou pro všechny a se stejným výstupem pro všechny.

Vtip jest v tom, že socani vědí, že přechod na tento system potřebuje buď: souhlas voličů a čas cca jedné generace, kdy budou oba systemy paralelně a ten nový nahradí starý.

A nebo: náhlý kolaps starého systemu, neumím si to představit jinak než v souvislosti s celkovým finančním kolapsem, podpořeným třeba válkou. Bohužel.

Není vyloučeno, že by se společnost zmátořila a začala věc polehounku modifikovat. Ale nikoliv pod vedením marxistů/rovnostářů. Tedy momentálně nereálné. Zkráceno.

V. Novák 10.4.2017 9:11

Re: Průběžný systém důchodů

Katastrofy, dokonce i válku nejlépe "přežije" průběžný systém. V Německu začal průběžný systém vyplácet první penze už v r. 1946...

To, o co přijdete v individuálním spoření, je prostě fuč.

Š. Hašek 10.4.2017 10:01

Re: Průběžný systém důchodů

Samozřejmě, ale neměl jsem na mysli.

Psal jsem o změně průběžného systému (dnes reálný komunismus s dorovnáváním). Nemám naprosto nic proti průběžnému, celostátnímu, bez výjimky systému "STEJNÁ PLATBA - STEJNÁ PENZE". Jaký ale průběžný důchod dostane ten, kdo za života nezaplatí zákonný odvod????

Já například dorovnávám několika tisíci "státní důchod" jiným! A oni na mě dost často stejně ječí, že by mě (ve spolupráci se Sobotkou) vodrbali ještě více. Viz výpočet starobního důchodu. Sakra zajímavé! Tak nějak jest to tokomunistický sen.

J. Jurax 10.4.2017 3:28

No jo

"Námitky, že tato „pozitivní diskriminace“ trestá ty, kteří děti nemají proto, že z různých zdravotních důvodů je prostě mít nemohou, levice ignoruje."

Jenže pohlížíme-li na věc čistě finančně a lehce cynicky, tak dítě je pro rodiče nákladný špás, má-li být náležitě vychováno a vzděláno. Přes všechny úlevy na něj rodiče musí vynaložit nemalý peníz, který ti, kdož děti nemají, vynaložit nemusí. Dalo by se tedy říct, že výchova dětí rodiče finančně diskriminuje proti bezdětným. Ovšem v našem průběžném důchodovém systému oněm bezdětným důchody jejich zaplatí ze svých odvodů ty cizí děti. Tak jako oni dnes platí důchody nejen svým rodičům, ale i cizím bezdětným.

Na druhé straně ale je důchodový systém v deficitu nemýlím-li se řádu desítek miliard ročně. Když se na vkladech do něj ještě ubere, schodek se zvětší. Zalepí se to z jiných daní všech, kdož je odvádějí.

Nicméně jako propopulační opatření je to nesmysl. Kvůli pár stovkám či nějaké tisícovce měsíčně si kupu dětí nikdo nepořídí. Nicméně každá koruna, co se nemusí hodit státu do chřtánu se počítá a potěší a je před volbami, že. Vzbudit dojem, že socanům záleží na finační situaci pracujících s dětmi až natolik, že jim drobný peníz upustí, a ještě že jim leží na srdci, abychom nevymřeli, nemůže přece být na škodu.