25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Demokracie nebo tržiště?

19.1.2008

Základní instinkt Jany Bobošíkové

Teprve osmnáctý den vláčíme Topolánkův reformní batoh a už premiér chystá změnu. Zrušení daňového zvýhodnění stravenek. To nejdřív v návrhu reforem bylo, pak z něho záhadně zmizelo a teď by se zase mělo vrátit.

„Odvolávám, co jsem odvolal!“ prohlásil zbabělý král v pohádce Pyšná princezna. A co má s touto parodií na krále společného náš premiér? Především to, že sám nic nedělá a nechává místo sebe vládnout všeho schopné „poradce“. Nikdy nesoupeřili se svými názory a vizemi ve volbách a nikdo je taky nevolil. Přesto jsou to oni, kdo formují vládní politiku, přičemž prospěch státu a jeho občanů je to poslední, oč by se zajímali. Jsou vždycky tam, kde je moc a za peníze vytvářejí vlastní model „demokracie“.

Reportéři České televize přinesli důkazy, že daňové zvýhodnění stravenek v reformním batohu zůstalo zřejmě na zakázku společnosti Sodexho Pass. Ta hraje na trhu, kde se ročně otočí čtrnáct miliard korun. Lobbisté blízcí Topolánkovu příteli Marku Dalíkovi na její zakázce vydělali milióny korun. Státní rozpočet má prodělat dvě miliardy. Když však novináři tuhle hru prokoukli, předseda vlády otočil a hodlá opět navrhnout zrušení stravenkových výhod. Konečně, lobbisté a spolupracovníci už inkasovali, tak může. A kdo ví, jestli změnu postoje zase neplatí někdo jiný. Kdo by věřil, že lze tuto formu politické korupce beze zbytku vymýtit, byl by naivní jako včelka Mája. Tahle hra se hraje všude na světě. Jenomže tam, kde nevládnou zrovna „banánové“ poměry, má svá pravidla. Své lobbisty má i Evropský parlament a Evropská komise. Jde o tisíce subjektů. Seznam je veřejně přístupný. Registrace je povinná a má jasně stanovené podmínky. K žádosti lobbingová agentura musí například připojit dobrozdání některého z poslanců, který tak přebírá odpovědnost. Zároveň jsou jejich pracovníci povinni vždy nahlásit, s kým jednali a o čem.

Samozřejmě, že takový systém není dokonalý, ale kdyby se lobbisté pokoušeli vládnout namísto volených zástupců, každý si může lehce zjistit, kdo jsou a kdo jim to dovolil. A zhodnotit takové informace třeba při dalších volbách.

(Psáno pro deník Metro)

poslankyně Evropského parlamentu