24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Demise, rozpuštění sněmovny a otálení

Vláda podá demisi, jestliže Poslanecká sněmovna zamítla její žádost o vyslovení důvěry. Prezident republiky demisi přijme. Takovýto postup předepisuje premiérovi Jiřímu Rusnokovi ústava. Nejsou v ní stanoveny žádné lhůty. Předpokládá se totiž, že tak učiní bez zbytečných průtahů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 12.8.2013 9:42

Zbytečné strachy.

Sněmovna zaniká rozpuštěním. Rozpouští ji prezident na žádost Sněmovny. Tedy dokud Sněmovnu nerozpustí, ona trvá navzdory své žádosti a došlo-li by k popsané situaci, tak ji už ani prezident rozpustit nemůže - a tedy trvá až do přirozeného zániku mandátů poslanců uplynutím volebního období.

Kromě toho prezident Zeman až dosud vždy důsledně dodržoval své povinnosti, včetně toho, že napravoval nekonání svého předchůdce, a není důvod předpokládat, že by je neplnil v budoucnu.

J. Vyhnalík 12.8.2013 15:22

Re: Zbytečné strachy.

Tou nápravou nekonání máte na mysli to, že jmenoval nové soudce ÚS, které Senát jeho předchůdci systematicky odmítal schválit?

Nejednalo se o "nekonání" VK, ale o cílené obstrukce Senátu. To Vy nejspíš chápete, a jenom se pokoušíte z lidí dělat pitomce?