19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Dělení na pravici a levici už nemá smysl?

Jak známo, stát má příjmy a výdaje. Příjmem státu je to, co sebere aktivním lidem, kteří tvoří něco, o co mají ostatní zájem a jsou ochotni za to zaplatit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Holíček 30.6.2019 17:47

Pojmy levice a pravice jsou přežité

a autor to ještě neví. Nebo ví, ale je mu to líto, tak je chce reinkarnovat. :-))

L. Novák 30.6.2019 20:05

Re: Pojmy levice a pravice jsou přežité

To tvrdíte vy, levičáci.

D. Polanský 30.6.2019 15:49

Tohle vždy nějak vyřeší revoluce,

sice vyrovnávají se u toho i osobní účty, ale to již k revolucím patří. Lidí u moci a úředníci jsou nepolepšitelní ve všech režimech, vždy věří, že to ještě nějakou dobu vydrží, no a po nás potopa.

M. Prokop 30.6.2019 17:23

Re: Tohle vždy nějak vyřeší revoluce,

Proto nemám k těm pravým krvavým revolucím moc sympatií.

V. Církva 30.6.2019 14:19

Nemám rád dogmatismus

Určitě na tom něco je. Představme si ale stát se skoro žádným výběrěrwm daní. 1)obrana, policie, ty bychom si mohli platit sami. BLo by míň vojáku v misiích a víc na hranicích. Co když by ale třeba Soroš nebo Bill Gates zafinancovali protiarmádu která by nás obsadila zavedla neomarxismus a natlačili k nám migranty. Tady snad lépe funguje demokracie která zakáže cizí ozbrojené složky a povolí ty státní.

Kumulace peněz u hrstky lidí ke které celosvětově dochází asi musí být usměrňován demokratickými mechanismy státu. Stát musí udržovat právní prostředí a tak i ozbrojené složky. A na to potřebuje i peníze. To že jsou právo i ozbrojené složky u nás neefektivní, pořád neznamená to, že se mají zprivatizovat.

Soudní moc, ozbrojené složky stát potřebuje aby mohl být demokratický a spravedlivý. Co se týká zdravotnictví či školství. Ty by mohli zůstat na soukromé bázi. Tak jak donedávna v USA. Problém by byl především u nižších třídobyvatel. Někteří spoluobčané se prostě o sebe neumí tolik postarat. Ty by mohli vytvářet nevzdělance a lidi které nikdo neléčí. Tak to bylo v USA, ale nejsem si je nejlepší cesta. Ale je to pravicové a efektivní. Myslím že sytém našeho školství a zdravotnictví potřebuje zlepšení ale ne celoplošnou privatizacii. Co se týká důchodů. Nevěřím, že stát udrží bodnotu peněz. To je důvod proč podporuji průběžný důchodový systém. I když při současném populačním vývoji je nutno lidem sdělit, že bidou mít chudobné stáří.

Za tím ale přichází levicový extremismus. Politické neziskovky placené námi z daní. Dotace čehokoliv co nepotřebujeme. Tady bych článkem jistě souhlasil. Takže hlavní je pro nás demokracie, abychom určovali kam naše daně jdou a seškrtání státních výdajů. Nulové nebyly ani ve slavných dobách USA.

V. Petr 30.6.2019 14:35

Samozřejmě, že máte pravdu

Jak říkám, stát je potřeba jen kvůli armádě, policii a soudnictví. V jen trochu pokročilejších dobách k tomu přistupuje ještě dopravní infrastruktura.

"Moderní" stát by ještě měl zajišťovat péči o invalidy, spravovat průběžný důchodový systém (kvůli inflaci) a základní školství. Částečně by se měl angažovat ve zdravotní péči.

Vše ostatní lze řešit na komerčním základě, I když omezené účasti státu bych se nebránil!

Ideologicky motivované NESMYSLY ani všemožná "práva" by stát zaručeně financovat NEMĚL!!!

M. Prokop 30.6.2019 17:26

Re: Samozřejmě, že máte pravdu

Ano.

Ale ten průběžný důchodový systém jen v minimální výši, zbytek soukromě. Školství taky jen pro ty, kdo chtějí.

V. Církva 30.6.2019 19:38

Re: Samozřejmě, že máte pravdu

Ano, to je pravda. Migranti, gendristické neziskovky, podpora náboženství, které nemají v Evropě tradici, to vše za daně Evropanů - skutečně uchylné.

P. Urban 30.6.2019 9:35

Pokud každá koruna, kterou utratí

ten, kdo ji vydělal, bude utracena lépe, než když ji utratí stát, pak není na co se ptát. Zrušme stát úplně, jako to udělali například v Somálsku. Tam se žije lépe. Kdo tvrdí něco jiného, je hlupák nebo lump.

M. Prokop 30.6.2019 11:22

Re: Pokud každá koruna, kterou utratí

Omezit funkce státu jen na ty zcela nezbytné a důkladně hlídat, jak je plní.

Obtížné na pochopení?

V. Petr 30.6.2019 12:12

Somálsko není jednotný stát.

Je rozděleno na autonomní pseudostáty, kde despoticky vládnou místní warlordi. A ti vybírají daně pro sebe.

K. Janyška 30.6.2019 9:32

Osa necivilizovaní dost-civilizovaní dost tu bude vždy.

A právě to je dělení na pravici a na levici... Dzp.

S. Pavuk 29.6.2019 22:23

delenie

Delenie na pravicu a ľavicu, ako je uvedené v článku, teoreticky existuje. Teoreticky. Každá vláda chce nahrabať od občanov čo najviac, a aj to je im málo, ešte sa vlády zadlžujú. V skutočnosti je to teda jedno.

Dnes deliace čiary prechádzajú inakade. Máme politické strany ktoré sú "správne" a tie ktoré nie sú "správne" (populistické, antisystémové, fašistické...). Toto rozdelenie stanovili masmédiá, tj. finančné skupiny, ktoré sa fakticky chmátajú moci, viď. Slovensko, alebo aspoň pracujú na podrážaní nôh vláde - viď. ČR.

P. Kubáč 29.6.2019 21:33

Elitami

Se myslí státem vypapkaní sluníčkáři, kteří nikdy neslezli ze státní výplatní pásky ?

Čím se liší zdroj příjmu pana Hamáčka ( nic proti němu - užit jen jako přiklad ) a Fera Žigy z Chánova ? A akademičtí funkcionáři - "Vědci" - kteří za granty sjezdili celý svět jsou snad na tom lépe ?

D. Polanský 30.6.2019 15:51

Zdroj s eneliší, ale Hamáček včetně výhod bere

od státu tak 20 krát více než Fero Žigo. A ještě bude brat i v důchodu.

V. Petr 30.6.2019 16:48

Podceňujete Fero Žiga.

V. Petr 29.6.2019 17:19

Kdo nechce pracovat ať nebydlí a nejí!

A mladý viselec k stáru nepokrade!

Elementary, dear Watson!

M. Hoblík 29.6.2019 17:10

Teoreticky je to pravda!

Prakticky je to hloupý názor.

M. Prokop 29.6.2019 18:35

Re: Teoreticky je to pravda!

Pro socany a podobnou verbež zaručeně.

M. Mařák 29.6.2019 17:08

Nedostatečnost pravo-levého dělení

je vidět i na samotné pravo-levé ideologii libertariánství, neboť dle Nolanova diagramu v sobě libertariánství shrnuje jak tradiční spíše levicové prvky (depenalizace drog, svoboda migrace, svoboda projevu, sexuální svobody, odmítnutí vojenské služby a tak), ale i ty spíše pravicové, dalo by se říct (volný trh, soukromé vlastnictví, zrušení daní, zrušení státní politiky redistribuce financí a podobně). No a to ani nemluvím o libertariánech typu anarchokapitalistů, kteří si přejí stát zcela totálně zrušit.

M. Prokop 30.6.2019 11:25

Re: Nedostatečnost pravo-levého dělení

Depenalizace drog, svoboda migrace (odněkud, ne někam), svoboda projevu, sexuální svobody, odmítnutí vojenské služby - co je na tom levicového?

V. Petr 29.6.2019 16:58

Machiavelli napsal

V německých svobodných městech to funguje tak, že když na něco potřebují peníze, řeknou aby každý dal totlik a tolik podle majetku. A je to tam tak, že to opravdu vyberou, protože jinak by zvolili jiný systém.

Tak tomu bylo tam, kde stát respektoval vůli občanů. Náš systém je téměř ÚPLNÝ OPAK! Většina toho, na co stát vyhazuje peníze se děje proti vůli občanů (zjednodušeno).

M. Mikulec 29.6.2019 16:12

Bylo by hezké

mít adresné daně. Cíleně by peníze směřovaly tam, kde to lidi zajímá. Jenomže my si v daních musíme platit i své vlastní vrahy.

J. Kanioková 29.6.2019 15:53

Ano, nemá smysl,

protože dnes jde o liberály a konzervativce. Ačkoli je konflikt o státní výdaje a daně věčný, už delší dobu probíhá v západní společnosti nové štěpení přibližně řečeno na globalistické liberály a národní konzervativce.

......

Když se bývalí komunisté stali liberály, přešli z jedné sekulární víry na druhou. Problémoví liberálové dnes takové možnosti nemají bojí se alternativ a zoufale se drží víry, ve kterou už nevěří.

Liberalismus: druhý Bůh, který selhal - https://unherd.com/2019/04/liberalism-the-other-god-that-failed/?tl_inbound=1&tl_groups[0]=18743&tl_period_type=3

J. Jurax 29.6.2019 15:21

"Protože každá koruna, kterou utratí ten, kdo ji vydělal, bude utracena lépe, než když ji utratí stát. A kdo tvrdí opak, je hlupák, nebo lump."

I tohle je líbivé, leč obecně neplatné.

Protože mohu stejně demagogicky tvrdit, že je lépe, když utratím svou poctivě vydělanou korunu za chlast a cigarety, než když stát tutéž korunu mně skrze daně odejmutou užije na financování domova pro seniory.

V. Petr 29.6.2019 16:42

Ono je to jinak!

Stát udělá jistou úlitbu tím, že dá pár šupů na domovy pro seniory, čímž "legitimizuje" to, že dá desetinásobek této částky na "boj proti globálnímu oteplování" nebo dokonce živení kriminálníků!

M. Prokop 29.6.2019 18:38

Re:

Ono to spíš bude míněno tak, že dáte-li korunu na domov pro seniory Vy, ohlídáte její využití lépe než stát.

J. Jurax 29.6.2019 19:13

Teoreticky ... já a moje paní jsme už nějakou korunu co sponzorský dar domovu pro seniory dali, nicméně kontrolovat kam ty prachy šly se nedalo ... to si myslíte, že Vám kvůli pár desítkám tisíc předloží účetnictví?

M. Prokop 30.6.2019 11:26

Re:

Budou-li odkázáni na vás, mne a nám podobné, tak ještě rádi předloží.

J. Jurax 29.6.2019 13:40

"Každá státem vydaná koruna naopak směřuje k těm, kteří dělají něco, o co lidi nemají zájem (protože pokud by měli, tak by to stát přece nemusel financovat)". Psáno v článku.

Tak tohle je líbivé, ale až pozoruhodně hloupé tvrzení. Lidi mají zájem o mnohé, ale nechce se jim to financovat.