Neviditelný pes

POLITIKA: Deklarace konce pravice ve sněmovně

27.9.2019

aneb Jakápak„pravicová“ koalice ODS, TOP 09, STAN a KDU?

V médiích a komentářích se v poslední době objevují zprávy o připravované koalici zmíněných stran. Mnozí tleskají, že se „pravice“ konečně dává dohromady, já se ale spíš ptám, proč se tyto strany stále ještě označují za pravicové.

Když pominu nové hnutí Trikolora, česká Poslanecká sněmovna již nemá reálně pravicovou stranu. A je naprosto jedno, jak se dané subjekty samy označují nebo jaké označení papouškují mainstreamová média. ODS je ve svém průměru špičkových politiků této strany stěží středová, TOP 09 je jednoznačně stranou městské pseudoliberální levice (která se za svou levicovost stydí, a tak se pokrytecky označuje jako konzervativní či dokonce pravicová). STAN je stranou, která svým pojetím, ideologií i voličským zacílením s TOP 09 v podstatě splývá (důvod její existence mi prostě není jasný). A KDU dokonce sama sebe dlouhodobě nálepkuje jako středovou - jejich politický kompas je však mnohem více doleva, než sami říkají.

Máte pocit, že jsem vzal všechny z jedné vody načisto? Nikoliv, vycházím z reálných politických kroků těchto stran. Pokud sám sebe považuji za klasicky liberálního pravicového voliče, je pro mě nejvyšší hodnotou svoboda jednotlivce, volný trh a minimální zásahy státu do života jednotlivců a ekonomiky. Jak tento obecný předpoklad pravicovosti uvedené strany naplňují? Kolik zákonů osekávajících svobody lidí salámovou metodou, zvyšujících daně, potvrzujících nové regulace a rostoucí dozor, zvyšujících vazbu na socialistickou EU či podporujících environmentální a genderové šílenství v posledních letech podpořily? Hodně, opravdu hodně. Ne vlastní nálepky, ale činy je identifikují. Tyto strany, přes všemožné deklarace či dílčí ústupky, chtějí posilovat roli státu v našich životech. A to s pravicovostí nemá nic společného.

Koaliční spolupráci TOP 09, STAN a KDU bych se vůbec nedivil, na politické mapě prostě patří k sobě a vyjma křesťanských nebo naopak homosexualistických a genderových aspektů v nich pro voliče ve smyslu vlivu státu na jejich životy v podstatě nevidím zřejmý rozdíl. Nicméně ODS se dlouhodobě vykresluje jako „jediná pravicová“ a spojováním s těmito třemi subjekty už nepokrytě odhaluje své skutečné politické zařazení.

Mimochodem, když jsem se krátce zmínil o těch nálepkách. Všimili jste si, jak často všechny tyto strany zcela shodně a lacině označují kritiky dirigismu a socialismu přicházejícího z Evropské unie jako proruské agenty? Nedokážou nebo jen nechtějí pochopit, že existuje mnoho lidí, kterým eurosocialismus a rostoucí nesvoboda nevoní stejně silně jako autoritářský režim v Rusku? Neskrývají tím náhodou svou naprostou argumentační neschopnost a bezdůvodnou či slepou adoraci eurounijních poměrů?

Je zkrátka možné, že v České republice již nemá jiná než středová politika šanci na větší úspěch. Možná takovéto spojování voliči opravdu chtějí. Možná, že chtějí levostředou politiku pod pláštíkem „pravice“, neboť se za své politické přesvědčení stydí (nebo ho ani nedokážou identifikovat). Nevím. Já mezi takové voliče ale rozhodně nepatřím.

Převzato z JanPolanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora



zpět na článek