29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: Deja vu Vedoucí úlohy vládnoucí strany?

14.8.2006

Začněme jednoduchou rekapitulací

1. ODS vyhrála volby, má tedy morální právo vládnout.
2. ČSSD volby nevyhrála, má tedy morální povinost přestat vládnout.

Dva měsíce po volbách se ani jeden z těchto bodů se neuskutečnil. Naopak ČSSD zůstává nadále u moci. Jak je to možné?

Připadá mi, že by to chtělo značnou dávku demagogie, aby se podařilo tyto dva demokratické postuláty zpochybnit. Ale přesto se to děje. S poukazem na – ústavu. Nedokonalost ústavy.

Zdá se, že ČSSD se nám snaží nějak namluvit, že má nedokonalostí ústavy svázané ruce a tudíž chtíc nechtíc musí vládnout dál. Ale Paroubkova vláda má možnost svoji roli, která vyplývá z výsledků voleb, kdykoliv uskutečnit.

Ovšem – podáním demise. Z toho, že se tak nestalo, a naopak z toho, že se Paroubkova vláda snaží blokovat jakoukoliv možnost prolomení patu, která by potenciálně vedla k vytvoření vlády vítězné strany ODS, nemohu jinak než odvodit, že

ČSSD využívá nedokonalosti ústavy k nemorálnímu setrvávání u moci.

Řekl bych, že je třeba si toto jasně uvědomit a dobře zapamatovat.

Jako si pamětníci jistě pamatují, jak KSČ setrvávala neomezeně u moci díky "legálním" zákonům o vedoucí úloze komunistické strany. Samozřejmě víme, že si KSČ tyto zákony sama z pozice diktatury odhlasovala. Tedy

KSČ manipulovala zákony za účelem uchvácení a udržení moci.

Zamysleme, se drazí spoluobčané, jak daleko je od využití chyby v zákoně k pokusu o uchvácení moci, k budoucímu manipulování zákonů za účelem setrvání u moci? Nebylo už to tady náhodou?

A není to zajímavé, že v tom levém bloku jsou opět staří mistři takovýchto mocenských pučů, soudruzi z KSČ? A není to náhodou už prorostlé do ČSSD?

Vancouver, Kanada