25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: David Rath

19.5.2012

aneb Dar z nebes pro Kalousky, Vondry, Palase, Bartáky...

Žádná politická objednávka. David Rath jen upřednostnil hotovost před obchodem s bezcennými akciemi, platební kartou k účtu nastrčené konzultační firmy v zahraničí, prodejem desetitisíců knížek skrze anonymní kupce na internetu nebo čerpáním služeb v podobě předvolební reklamní kampaně se slevou ve výši 90%.

Zajisté mi, stejně jako všem dalším, nezbývá než čekat na výsledek celé akce, ale já si už teď dovolím předjímat, že David Rath úplatek skutečně přijal. Policie České republiky totiž po všech průšvizích v jiných kauzách, kdy nebyla schopna neprůstřelně prokázat trestnou činnost u jiných politiků, nezbytně nutně potřebuje napravit reputaci. Proto se domnívám, že samotné peníze v rukou Davida Ratha jsou jen posledním kouskem do mozaiky, který policie potřebovala po mnoha měsíční práci, aby byl čin dokonán. Pokud by totiž tato akce nebyla korunována úspěchem v podobě neprůstřelných důkazů, vedoucích k odsouzení, mohli bychom policii pomalu rozpustit, neboť na buzeraci na silnici nebo občasné oddělování přizpůsobivých od nepřizpůsobivých je příliš drahá.

Přesto všechno je David Rath jen špičkou ledovce - v jeho případě bych si snad i troufl tvrdit, že je jen špičkou špičky. Jím způsobená předpokládaná škoda, jakkoli ji náš právní řád označuje za škodu "velkého rozsahu", je jen kapkou v moři peněz, které za nehty politiků za posledních dvacet let zůstaly. Pro některé má však i tato kapka Davida Ratha nevyčíslitelnou hodnotu. Stránky novin a obrazovky televizí budou nyní permanentně obsazeny několik dlouhých týdnů novou kauzou a zatímco lid dostane svou novou, byť nečekanou, dávku chleba a her, získají jiní čas.

Kdo by si teď vzpomněl na luxusní ubytovací zařízení v Jeseníkách hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Palase za 40 milionů, nejúspěšnějšího politického spisovatele Jiřího Paroubka, šlapajícímu na paty v prodeji knih Vieweghovi, údajně naivního Vondru a jeho ProMoPro, které sice podepsal, ale zodpovědnost necítí, IZIP vrcholných politiků ODS Cabrnocha a Ouzkého, gripeny, casy, tunelování Čepra, odklánění Martina Kocourka, sponzoring Michala Babáka strany Věcí veřejných, Ředitelství silnic a dálnic a o desítky miliard prodražené zakázky, tunelování tunelu Blanka, mýtné pro společnost Kapsch, Tvrdíkovo ČSA, předražené zakázky Krajské zdravotní a.s. v Ústeckém kraji, korupci na Regionální radě soudržnosti Severozápad, která má na starosti dotace v Ústeckém a Karlovarském kraji, Viamont Aleše Řebíčka, cargo terminál letiště Ruzyně, ČD Cargo, byty OKD, privatizaci Mostecké uhelné nebo třeba tatry a pandury Martina Bartáka, ze kterého si svého času udělal Kalousek šéfa Auditní, finančně analytické a kontraktační sekce na ministerstvu financí a který měl partadoxně na starosti kontrolu dotací z EU...

Jenže to jsme jen u případů s možným a velmi pravděpodobným kriminálním pozadím. Stejně tak se současná kauza Davida Ratha hodí pro aktuální upozadění neméně důležitých informací, jako je prohlubující se státní dluh jdoucí na ruku vlastníkům bank, zhoršující se realita oproti politickým proklamacím Miroslava Kalouska v oblasti hospodářských výsledků nebo příležitost potichu v parlamentu schválit unijní Smlouvu dluhů, tedy Evropský stabilizační mechanismus.

Ačkoli "vrtěti psem" je u nás velmi rozšířený způsob mediální politické manipulace, jsou okamžiky, kdy se vám bez jakékoli námahy snese na stůl dárek, který byste ještě včera sami nevymysleli. Nevěřte na nějaké složité politické objednávky nebo konspirační teorie ohledně zadržení Davida Ratha. Pro desítky jiných politiků, kteří mají za nehty podstatně větší škody, než je nějakých usmolených sedm milionů v krabici od vína a desítky milionů na vrub veřejných rozpočtů z nadhodnocených veřejných zakázek, se stal jen nečekaným darem z nebes. Že ho však mediálně využijí naplno, aby odklonili pozornost od sebe, na to si lze vsadit se stejnou jistotu, jako že by ve skutečně právním státě patřili vedle Ratha do cely například Gross, Řebíček, Vondra nebo Kalousek.

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora