25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: David Rath je z ODS!

18.5.2012

Zatčení Davida Ratha a uvalení vazby je doprovázeno jako vždy výraznou bouří na internetových serverech. A pozorný čtenář rádoby diskusí pod články na toto téma si jistě všímá některých zajímavých nuancí.

Po pravdě, po desítkách kauz vládních politiků, kdy sebevědomí levičáků v diskusích narostlo do nebetyčných výšin, se právě tito experti snaží přistupovat k Rathovu případu s "nadhledem". Takže se hned připomíná "40 melounů" Alexandra Nováka, bývalého senátora za ODS, připomínají se kauzy Drobil, Vondra apod. Co na tom, že pánové Drobil či Vondra sami nic neukradli, jsou to zloduši, protože jsou z ODS. Zajímavé na těchto diskusích je navíc i to, že se v souvislosti s panem Rathem naši levičáci nezmiňují o odsouzeném Vítu Bártovi.

Poněkud inteligentněji si počínají komentátoři. Například Petr Honzejk na iHned.cz píše o tom, že případ Ratha "ČSSD nepoškodí, ODS a TOP 09 neposílí". A v jiném svém článku píše Honzejk dokonce o tom, že případ Ratha "je pro ODS darem z nebes". Je zde patrná zřejmá relativizace případu Rath. Jako by při činu nechytila policie jednoho z nejviditelnějších poslanců ČSSD a nejhlasitějšího kritika vlády. Navíc, jak naopak velmi správně odpozoroval komentátor Jindřich Šídlo na iHned.cz: Případ Rath vypovídá v první řadě o síle krajských bossů přecházejících často do bohorovnosti ničící nakonec nejen je, ale i jejich strany, které zatím nejsou schopné se tomu bránit.

Obhájci či relativisté případu Rath ostatně zřetelně spojují zatčení Ratha s jeho kritikou elektronické zdravotní knížky, kde "byly rozkradeny 2 mld. Kč" - kam se na ně Rath se svými necelými 40 mil. Kč hrabe!

Podle jiných zdrojů byl Rath "loutkou v rukách (exposlance ODS!) Kotta a Pancové". Toho Kotta, který se zpil tak, že promeškal hlasování, a přeběhl k ČSSD, snad dokonce jako člen strany. Tak trochu tomu odpovídá styl Rathovy obhajoby, která je založena na tom, že on a Pancová mají rádi odlišná vína, a tak si je navzájem vyměňují. Další spekulace se týkají způsobu předání velké částky v hotovosti. Mnozí se pozastavují nad tímto "staromilským" způsobem v době, kdy frčí akcie, provize a jiné sofistikovanější postupy. K tomu dodám svou spekulaci, která je ze zcela jiného soudku. Kolik takových podobných operací už Rath za uplynulé roky coby hejtman mohl provést a cítil se tak naprosto bezpečný? A trochu čísel na závěr. Pokud by policie odhalila asi tisícovku podobných případů ročně, byly by zadrženy prostředky na úrovni 40 mld. Kč, tj. polovina deficitu státního rozpočtu na tento rok. Ukazuje se, že odhady o tom, že se v systému zakázek z programů ministerstev a EU a krajských zastupitelstev může "rozplynout" až 100 mld. Kč, nejsou vůbec přehnané. Však se ihned po změně garnitury na krajích po "oranžovém tsunami" roku 2008 tichou poštou šířilo zděšení o tom, že se "sazby zvýšily o 100%". A, na to bych málem zapomněl, on pan Rath začínal v politice v tričku ODS!