Neviditelný pes

POLITIKA: Dánsko restrikce zrušilo…

3.2.2022

… Česko s covidem dál „bojuje“

Dánsko oznámilo, že na svém území ruší všechna omezení kvůli covidu a přistupuje k této nemoci jako k endemické s tím, že plošné restrikce nejsou zapotřebí. Česko i s novou vládou chce dál s covidem bojovat.

Tento týden se v superdebatě na CNN Prima News shodla čtveřice expertů na tom, že nošení respirátorů v prostředcích hromadné dopravy či v obchodních centrech už nyní nedává smysl. Biochemik Zdeněk Hostomský řekl, že vnímá, že respirátory a roušky jsou symbolem strachu a podřízenosti, nikoli obezřetnosti. „Máme chránit každý sebe sama. Já bych je nechal, ale dobrovolně,“ poznamenal biochemik. Konec respirátorů a plošného testování žádá i imunolog Jiří Šinkora. Primářka Hana Roháčová navrhuje ponechat nošení respirátorů ve zdravotních a sociálních zařízeních.

Hostomský patří k oné menšině odborníků, kterou vláda Petra Fiala neposlouchá. Jí stále radí lidé, kteří nabádají k „obezřetnosti“, a to i v současné době omikronu, který plní stránky médií novými „rekordy“ v počtech pozitivních (například Jakub Železný v ČT už systematicky používá slovo „nemocných“ a v debatách v Událostech si nasazuje respirátor, zatímco jeho hosté mluví bez respirátoru, či s respirátorem – podle svého „přesvědčení“).

Další hlas normálního světa zaznívá z úst hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby, který je zároveň předsedou Asociace krajů ČR. Ten to řekl ČTK. Opačný postoj k plošnému testování zastává moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). Bez testů podle něj bude nakažených přibývat stále více, řekl České televizi. „Vycházím z celorepublikových dat i z údajů z jižních Čech. Mnohem podstatnější, než počet pozitivních testů je aktuální zatížení nemocnic (pacienty s covidem-19) a to zatím nijak dramaticky neroste. Proto si myslím, že bychom měli některá opatření definitivně zrušit,“ uvedl Kuba. (zdroj)

Vondrák, který by testy ponechal, argumentuje stále nutností izolovat lidi s pozitivním testem. Pak se diví, že chybí lidé (vlastně zdraví bezpříznakoví) v nemocnicích, v dopravě apod. Mimochodem, jediný odborník, kterému tento název patří právem, profesor Jiří Beran, plošné testování považoval za hloupost od samého počátku, doporučoval a doporučuje stále testovat jenom jedince s příznaky nemoci. Ministr školství Petr Gazdík, který před nástupem do funkce sebevědomě prohlašoval, že „nenechá školy zavírat“, dnes trvá na testování dětí a izolaci „pozitivních“ a karanténě dalších zdravých dětí, kvůli čemu je již řada škol zcela ochromena a neučí se v nich. Odborníci na problematiku školství už otevřeně hovoří o škodách, které způsobila distanční výuka nejen na znalostech dětí, ale i na jejich psychice.

Podle Kuby navíc už ani dodržování restrikcí nepřinutí další lidi k tomu, aby podstoupili očkování. „Nevěřím tomu. Kdo se chtěl očkovat, tak se za ten rok už naočkovat nechal,“ řekl hejtman. Naprosto racionální postoj, který ale chybí českému premiérovi Fialovi. Ten se snaží za každou cenu protlačit poslaneckou sněmovnou prodloužení pandemického zákona, toho zákona, který bývalá opozice, nyní vládní strany, kritizovala při jeho vzniku jako „skrytou formu nouzového stavu“. Dnes se vláda snaží do pandemického zákona prosadit věci, které mají pomoci zvládnout pandemii „po úřednicku“- například rozesíláním sms o povinné karanténě. To by bylo křiku, kdyby s tímto návrhem přišla bývalá vláda Andreje Babiše, že ano.

Fiala již několikrát ve svých projevech prohlásil, že je potřeba se „naučit s virem žít“. Svatá pravda –jak se to má dělat, předvedlo nyní Dánsko a před ním Anglie. Nic jiného není potřeba. A hlavní věcí je samozřejmě zrušení všech „covidpasů“, které se v rukách některých vlád (Rakousko, Itálie, Francie) proměnily v nástroj segregace společnosti.

V pozadí povinné vakcinace a jejího vymáhání pokutami pak může být snaha spotřebovat vakcíny, když už je stát za drahé peníze od farmaceutických firem koupil, a odvrátit tak lhůty trvanlivosti, po nichž by se vakcíny již nesměly používat.

A ještě jeden moment mě na „bojovnících s covidem“ překvapuje. Na celém světě umírají denně lidé na vážné nemoci, jako pokročilé stadium rakoviny, srdeční selhání apod. a bojovníci s covidem jsou schopni obvinit známé a úspěšné lékaře (jakým je například Jan Pirk) z podílu na úmrtí lidí s covidem. To je názor Jaroslava Flegra, který za úmrtí pacientů s covidem právě Pirka obvinil. Je to zřejmě nepostižitelné a kdo by se také chtěl s Flegrem soudit, že ano. Právě tady vedou ty nejhlubší příkopy v naší společnosti a ani návrat k normálu tyto příkopy hned nezasype.

Psychiatři navíc tvrdí, že jak covidoví tak necovidoví pacienti trpí „zamlžením mysli“, a to v důsledku dnes již dvouleté vytrvalé masáže médií o covidu a „rekordech“. A odhadují, že u těchto osob bude rekonvalescence trvat několik let. Za této situace prostě není jiná cesta k normalitě než všechna omezení zrušit, nejen ono testování, které je navíc neuvěřitelně drahou záležitostí.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek