28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Daňový populismus opět zdvihá hlavu

Hlasitý pokřik, že je třeba snížit daně, je oblíbeným předvolebním motivem pro každého populistu. Samozřejmě, některé daně lze opravdu snížit, státní správa má vždy sklony vybírat víc než potřebuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Pavlis 17.8.2017 16:52

Možná

je problém už s tou francouzskou institucí. Od roku 1789 a VFR to jde se sladkou Francií dost z kopce. Dotační velmoc a makaronová politika neslibuje nic moudrého. Žel.

J. Schwarz 17.8.2017 14:40

Ne. Podnikatelé

tím říkají že nemůžou zvyšovat platy jak na to tlačí socani, když si skoro 50% ze mzdy vezmě stát na "extrémně efektivní" veřejné služby. Kdyby ty peníze dostal zaměstnanec a sám si rozhodl, jestli se k odběru oněch skvělých "služeb" přihlásí nebo ne mohla by být spokojenost na všech stranách. Takto je jen na straně jejich poskytovatelů.

V. Čermák 17.8.2017 17:21

Re: Ne. Podnikatelé

Kdyby ty peníze nevzal stát, tak by je dostal zaměstnanec? Fakt? A vy jste kdo? A vy děláte co? Jste ten zaměstnavatel - lidumil, nebo ten osvícený zaměstnanec?

J. Jurax 17.8.2017 18:43

Re: Ne. Podnikatelé

Kdyby ty prachy nevzal stát, dostal by je zaměstnanec ve výši dnešní superhrubé, aby si SÁM zaplatil daně a pojištění - ve stejné výši jako dnes. Zaměstnavateli by leda ubyla povinnost daně a pojištění spočítat a odevzdat.

Superhrubá ukazuje, kolik vlastně zaměstnanec platí. Pouze administrativní klička dělí sociální a zdravotní na část, která je součástí hrubé a platí ji zaměstnanec, a část "placenou" zaměstnavatelem, na kterou ovšem musí zaměstnanec vydělat.

A ve skutečnosti to "platí" všechno zaměstnavatel, prachy odesílá přímo státu a zaměstnanec je pro sichr ani do ruky nedostane.

Tak ať se zruší odvody zaměstnavatele, zaměstnanec dostane vše do výplaty a sám z toho zaplatí daň a pojištění. Bude vidět kolik platí. A zaměstnavatel mu může za mírnou úplatu zprostředkovat platby státu jako doposud. A bude vymalováno.

M. Vondráček 17.8.2017 14:33

:-)

"Vůbec nejhorším nedostakem analýzy je úvaha, že odvody za zaměstnance ochuzují podnikatele. Ve skutečnosti jde o peníze, které si zaměstnanec vydělá a které se jenom přesunou do sektoru veřejných služeb, na kterých závisí kvalita života těchto zaměstnanců. "

To autor myslí vážně , nebo to je ironie ??

V. Čermák 17.8.2017 17:27

Re: :-)

Asi myslí superhrubou MZDU a mzda je to, co si vydělá zaměstnanec a teprve z toho pak odvede "daně", zaměstnanec.

J. Jurax 17.8.2017 18:46

Re: :-)

Myslel mzdové náklady a superhrubou. Takže to myslel vážně a dobře.

Ať se zruší odvody zaměstnavatele, zaměstnanec dostane vše do výplaty a SÁM z toho zaplatí daň a pojištění. Bude vidět kolik platí. A zaměstnavatel mu může za mírnou úplatu zprostředkovat platby státu jako doposud. A bude vymalováno.

J. Kulheim 18.8.2017 7:20

Re: :-)

Přesně tak.

M. Šejna 17.8.2017 14:03

vysoké odvody z mezd?

pokud podnikatelé kříčí, že jsou u nás díky vysokým odvodům z mezd vysoké mzdové náklady, tak neumějí počítat nebo záměrně lžou. Ať svou výrobu přesunou třeba do Německa, Itálie, Rakouska či Francie. To by se ale rychle vzpamatovali.

Pro skutečně ekonomicky uvažujícího podnikatele jsou základním kritériem mzdové náklady a nikoli zdanění mzdy a odvody na pojistné. Odvody z mezd mají zajímat zaměstnance a nikoli zaměstnavatele.

V Česku se mzdový náklad rovná superhrubé mzdě. Toto lze porovnávat se mzdovými náklady v zahraničí. A pochybuji o tom, že v EU jsou mzdové náklady nižší, než u nás. Leda tak v Rumunsku, Buharsku apod. lze vyrábět s nižšími mzdovými náklady. Tak ať podnikatelé přesunou svou výrobu tam.

J. Schwarz 17.8.2017 14:46

Re: vysoké odvody z mezd?

To jo, jenže hlavně socanské vlády dělaly co mohly, aby přilákaly do Česka montovny a rozvíjeli se jejich subdodavatelé. Podporovaly tedy nenáročné výroby a špatně placenou práci. Navíc i v případě kvalifikované práce a náročné výroby zahraniční koncerny vyvezou zisk například tak, že od své "dcery" výrobky levně koupí, doma zabalí a prodají ve své značkové prodejní síti s 1000% ním ziskem. To je potom hned "produktivita práce" jako řemen!

P. Lenc 17.8.2017 10:09

A když jste se

pane Holube probudil, nebyl jste náhodou hodně zpocený?Chtěl jsem napsat delší příspěvek, ale to co jsem chtěl napsat napsal za mně pan Kulheim.Buď trpíte halucinacemy, nebo žijete mimo tuto republiku.

M. Prokop 17.8.2017 8:59

Ten Holub by měl psát jen o tom, čemu rozumí.

Ví někdo, co to je?

J. Jurax 17.8.2017 18:47

Re: Ten Holub by měl psát jen o tom, čemu rozumí.

Já ano.

P. Smatlak 17.8.2017 8:46

Ha Haa

JAK PRO KOHO MÁME VÝKONNÝ SOCIÁLNÍ SYSTÉM.HLAVNĚ PRO NEMAKAČEMNKY A JEDNO ETNIKUM. Ti totiž jen dostávají a platí se jim od soc a zdr. .pojištění vše a ještě mnoho dalšího ,zatímco pracující a jejich zaměstnavatelé si to musí platit sami.To je ten výkonný sociální systém.? Jestli se tady myslí,že někteří žijí v ráji kde za to,že nepracují se mají dobře tak potom asi ano.

Z. Frys 17.8.2017 8:18

Daně

sou loupež, pod pohrůžkou násilí. Jedná se o průběžné vyvlastňování a znárodňování soukromého majetku. Stát je v principu zločinecká organizace mafiánského typu, vymáhajícího výpalné ve formě daní. Uloupené peníze se rozdělují tak, že největší podíl dostanou megaparaziti typu estébáka Bureše nejen na Pičapí hnízda, Peltovi fotbalisti na fotbalové míče, Rath na víno atd. Další desiky miliard se rozkradou v komunistickém zdravotnictví, v asociálním systému, v principu úplně všude, ke se o rozdělování lupu rozhoduje. Běžného zaměstnance stát prostřednictvím přímých daní, DPH a spotřebních daní, daní z nemovitostí, silničních a dálničních poplatků atd atd oloupí zhruba o 2/3 až 3/4 jeho prostředků. Lidé jsou tedy z 3/4 státními otroky/nevolníky.

J. Jurax 17.8.2017 18:48

Re: Daně

Tohle jsem už několikrát tady pod různými články četl ... :-)

J. Kratochvíl 17.8.2017 21:54

Anarchista pozor !!!

Žvanění anarchisty !!!

Z. Frys 17.8.2017 23:45

Re: Anarchista pozor !!!

Zkuste to vyvrátit, vy hloupý sockomouši. Na to nemáte ani vzdělání, ani inteligenci, ani morální kredit. https://en.wikipedia.org/wiki/Taxation_as_theft

V. Němec 17.8.2017 8:13

Zloděj křičí: chyťte zloděje!

Autor je buď naprostý hlupák nebo levicový populista (popřípadě oboje).

M. Prokop 17.8.2017 8:59

Re: Zloděj křičí: chyťte zloděje!

P&L

J. Kulheim 17.8.2017 7:19

Daně a poplatky, které platíme

Daně přímé. --Daň z příjmů + sociální a zdravotní pojištění cca 45%. Dále daň z nemovitostí, daň z nabytí nemovitých věcí, silniční daň. Daň dědická, darovací a z převodu nemovitosti

Nepřímé daně---daň spotřební, DPH /podnikatel, zákazník v obchodě/, ekologická (daň z elektřiny, ze zemního plynu a z pevných paliv), poplatky za znečištění vzduchu či vody, poplatky za odpad, solární daň /po dobu 20-ti let 40-50 miliard ročně.

Poplatky - dálniční, koncesionářský, soudní, notářský, správní, poplatky místní/např. lázeňský pobyt, ubytovací, psi, parkovací a p./, déle clo, bankovní, komora, poštovné, balné, atd. rozhlas, televize, komora, solární daň.

Zdanění práce je rozdíl mezi mzdovými náklady zaměstnavatele a čistou mzdou zaměstnance, kterou obdrží na svůj bankovní účet. Výši zdanění práce ovlivňuje nejenom daň z příjmu fyzických osob a sociální a zdravotní pojištění placené zaměstnancem, ale také povinné odvody na pojistném placené zaměstnavatelem. Právě povinné pojistné placené zaměstnavatelem je v Česku v rámci zemí OECD jedno z nejvyšších. Zaměstnavatel odvádí za svého zaměstnance 25 % na sociálním pojištění a 9 % na zdravotním pojištění.Na daních odvádí občan ČR kolem 80% celkových příjmů

J. Pražák 17.8.2017 6:31

Takovou hloupost jsem dlouho nečetl

První nesmysl: "Kdo ovšem v této chvíli vyzývá k tomu, že třeba snížit odvody firmám, to je populista opravdu nebezpečný, pokud nejde o něco ještě horšího. " je následován celou řadou dalších.

Autorovi nedochází, že např. Kypr s nízkou korporátní daní přitahuje zahraniční firmy a místní z toho pohodlně žijí, aniž by v zemi byla jediná fabrika.

Autor nepochopil, že desetitisíce firem podnikajících v ČR platí daně např. v Holandsku, protože jsou nižší a je tam stabilnější právní prostředí. Tady utíkají státu velké peníze, které stát musí sebrat normálním lidem.

K. Novák 17.8.2017 7:00

Re: Takovou hloupost jsem dlouho nečetl

Autor to popsal přesně. Hloupost jste napsal vy. Vám zřejmě nedochází, že daňové ráje poškozují ekonomiku regionu, který vysávají a žijí na jeho úkor (jsou to malé země). Nedochází vám, že daňovými ráji nemohou být všechny země regionu, to by se region ekonomicky zhroutil. Autor podlehl propagandě v tom, že do daní plete i sociální a zdravotní pojištění. To nejsou daně, peníze nejdou do státní pokladny. Nejlépe je to vidět u zdravotního pojištění. Většina zdravotních pojišťoven je soukromých a ani VZP není státní.

R. Langer 17.8.2017 7:06

Re: Takovou hloupost jsem dlouho nečetl

Sociální a zdravotní pojištění JSOU daňě, protože jsou pro všechny povinné. To jenom vy jste podlehl propagandě, že nejsou.

J. Pražák 17.8.2017 7:08

Re: Takovou hloupost jsem dlouho nečetl

Jste zcela mimo. Navrhujete řídit celou Zeměkouli, nebo by mělo být cílem pouze hospodářství v ČR? Pokud je možné někde vydělávat na nízké korporátní dani tím, že se do daného státu zaregistrují firmy z jiných států, tak je nízká daň přínosná. Nevím, proč by na tom neměla vydělat i ČR. Neřešte celou Zeměkouli.

Sociální a zdravotní "pojištění" je u nás také daň. Nemohu se pojistit svobodně za podmínek, jaké uznám za výhodné, ale jsem nevolník státu.

J. Tachovský 17.8.2017 11:27

Re: Takovou hloupost jsem dlouho nečetl

A cim tu ekonomiku asi tak poskozuji ? Co vysavaji ?

R. Langer 17.8.2017 5:58

Aha,

"Jinými slovy, zaměstnavatelé nechtějí vzít peníze státu, ale svým zaměstnancům."

Hm, voni jsou ale hlava, autore, takovou blbost dokáže vymyslet fakt málokdo, i když jednu ideologii o tom, jak buržoazie okrádá proletariát bych znal. Ale ta je u nás zakázaná, tak asi máte na mysli něco jiného, že? :-P

J. Jurax 17.8.2017 18:55

Re: Aha,

No, jestli tomu dobře rozumím - opravte mne, jestli se mýlím - tak jde o snížení platby socíálního a zdravotního pojištění, přesněji té části, které díky administrativní kličce "platí" zaměstnavatel. Což by snížilo jednak superhrubou a mzdové náklady, jednak platby do zdravotnictví a sociálna, hlavně důchodů. Takže autor má de fakto pravdu - ledaže by ty ušetřené prachy dali zaměstnancům do výplaty (a stát by si z nich zase ukousl daň a pojištění).

L. Novák 17.8.2017 5:18

Tak tyhle nesmysly vysílá Český rozhlas?

Naštěstí podobné vysílání už dlouhá léta neposlouchám a mám za to, že ČRo by měl být zrušen. Je to jak za bolševika...

Čím to, že takové hlouposti se šíří stále ze stejného zdroje?