Neviditelný pes

POLITIKA: Daňové příběhy z Babišstánu

18.5.2015

Daňová totalita, prosazovaná faktickým šéfem současné vlády, začne brzy nést své ovoce. Přinese nižší příjmy a vyšší výdaje státního rozpočtu a nižší příjmy lidem. Ono už totiž v současnosti není kde brát, alespoň co se týče drobných živnostníků a podnikatelů.

Všechna jména, postavy, místa a události v něm jsou smyšlené a jakákoliv podobnost se skutečnými osobami, ať již živými či mrtvými, událostmi nebo místy je čistě náhodná

Pan Remeš

Pane Remeš má v Novosedlech vinici o výměře tři hektary, na které má vysázeno zhruba dvacet tisíc hlav různých odrůd, jako Chardonnay, Savignon, Ryzlink vlašský, Rulandské šedé, Pálavu a specialitku Hibernal. Vyrábí třicet tisíc lahví ročně, část prodává jako burčák a svatomartinské, drtivou většinu jako přívlastkové a malou část si nechává na archivaci. Část produkce (asi 1/2) prodává do brněnských vinoték, restaurací a hotelů, část na různých akcích a oficiálních degustacích a zbytek (asi 1/4) „pod rukou“ svým známým a lidem, kteří si jej oblíbili na degustacích a domluvili se s ním. Péčí o vinohrad stráví se spolupracujícím synem a jeho přítelkyní celou sezonu, kromě toho se sám stará o prodej, pořádá degustace, účastní se akcí a rozváží víno odběratelům do Brna a sám si vede záznamy a účetnictví. Jeho vína dokonce vyhrála některé poměrně respektované soutěže.

Pan Remeš nepovažuje na drobném prodeji „pod rukou“ nic špatného, platí daň z příjmů (po využití paušálu), „protočí“ ve svém vinařství každý rok asi 3 miliony, z čehož, když se zadaří, je zhruba milion jeho „zisk“, tedy superhrubá mzda za 12-16 hodin práce v sezoně.

Po zavedení registračních pokladen a registrace produkce, přidání dalších registračních a reportovacích povinností, několika kontrolách ze strany úřadu práce ohledně pracujícího syna a jeho přítelkyně a pokuty za nesrovnalosti v registrační pokladně si pan Remeš napřed najal účetní na částečný úvazek, avšak i ta dělala chyby, které vedly k dalším pokutám a penále, navíc její mzda snížila rodině Remešových významně příjem. Pan Remeš koupil pro cesty do Brna nový vůz, ojetý Mercedes ML, aby zvládal lépe cesty po rozbitých silnicích v kraji. To bylo trnem v oku sousedovi pana Remeše a tak oznámil jeho nelegální prodeje. Panu Remešovi byla vyměřena pokuta 200.000. Dostal z toho mírnou mrtvičku a získal nárok na invalidní důchod. Na základě této zkušenosti se rozhodl skoro celé vinařství prodat. Odkoupili ho dva ani ne třicetiletí společníci pražské s.r.o. s plánem zřídit zde biovinařství. Díky kamarádům na ministerstvu a v agenturách získali dotaci ve výši 800.000 ročně.

Pan Remeš si ponechal 0,4 hektaru, kde nyní podle svých slov „zahradničí“, zrušil živnost a k přiznanému invalidnímu důchodu 5.736 korun si vyřídil příspěvek na bydlení. Jeho syn s přítelkyní přijíždějí na léto dále vypomáhat, ale nikam nic nehlásí.

Shrnutí:

Stav „před utažením“: Živnostník v zemědělství, spolupracující syn a snacha.

Bilance „před utažením“: Pan Remeš: Daň z příjmu ze živnosti 150.000 Kč, DPH 200.000 Kč. Syn a jeho přítelkyně (dohody o provedení práce) daň: 18.000 Kč. Celkem: 368.000 Kč. DPH a spotřební daň z projetého benzinu nepočítaje.

Stav „po utažení“: Invalidní důchodce, syn a snacha studující, vypomáhající „na černo“, Nový majitel vinic (pražská s.r.o.) čerpá dotaci na biovinařství.

Bilance „po utažení“: Pan Remeš: Invalidní důchod a dávky na bydlení: -130.000 Kč. Syn a snacha: 0. Odvody pražské s.r.o. mínus dotace: -540.000. Celkem: -670.000

Rozdíl: -1.038.000 Kč ročně

Paní Kubalková

Paní Kubalíková, shodou okolností matka-samoživitelka slečny Zuzany, přítelkyně syna pana Remeše, provozuje ve svém domě v Březí kosmetický salon, masáže a kadeřnictví. Předtím pracovala jako zdravotní sestra v nemocnici U svaté Anny v Brně, ale nevyplatilo se jí dojíždění vozem každý den. Certifikace fyzioterapeuta má. S organizací a účetnictvím jí pomáhá dcera. Není plátcem DPH.

Kromě „fyzické“ práce paní Kubalíková provozuje synovcem vytvořené webové stránky, kde poskytuje kurzy fyzioterapie v angličtině. Protože má několik zahraničních klientů, kterým fakturuje za stažení e-learningů do ciziny, byla vyzvána podle nové úpravy místa plnění k registraci k DPH. Současně zažila několik kontrol své provozovny a jejího označení, byla upozorněna na povinnost pořídit si registrační pokladnu a chodí jí upomínky od Statistického úřadu o vyplnění dotazníků. Po konzultaci s dcerou se rozhodla zrušit webové stránky i živnost, masáže poskytuje po domluvě a za hotové.

Shrnutí:

Stav „před utažením“: Živnostník ve službách

Bilance „před utažením“: Daň z příjmu ze živnosti: 80.000 Kč.

Stav „po utažení“: Nezaměstnaná

Bilance „po utažení“: Dávky 120.000 Kč

Rozdíl: -200.000 Kč ročně

Pan Fronc

Pan Fronc je mladý provozovatel autoservisu a autobazaru v Tvrdonicích na Břeclavsku. Opravovat auta umí, je to jeho koníček. Občas nějaké auto sám koupí, opraví a prodá, nebo zprostředkuje za malý peníz prodej některému ze svých klientů. Pan Fronc je znám svojí pečlivostí a spolehlivostí, takže se mu zakázky jen hrnou.

Bohužel v nedalekém Hodoníně byl otevřen nový autobazar, jehož majitel je manželem šéfové kontrolního oddělení finančního úřadu. Tato paní tedy provedla hloubkovou kontrolu všech úspěšných autobazarů v okolí s tím, že si vyžádala od serverů nabízejících auta seznam všech inzerátů podaných těmito autobazary za poslední tři roky. Následně za každé inzerované auto doměřila „výnos“ ve výši „obvyklých“ 3.000 Kč jako odměny za zprostředkování a z toho daň z příjmů 600 Kč a DPH 630 Kč. Jelikož pan Fronc takto inzeroval za poslední tři roky několik stovek automobilů (některé, u kterých pouze zvažoval výkup a testoval zájem při stanovené kupní ceně, další, které inzeroval zdarma svým známým, a další, které inzeroval na žádost zákazníků, ale k prodeji nedošlo, nebo si je mezitím zájemce prodal „po vlastní ose“), vyšplhala se doměřená daň s příslušenstvím na 450.000 Kč. Pan Fronc zrušil živnost a nechal se zaměstnat v autobazaru svého konkurenta jako technik za 20.000 Kč hrubého, z čehož dluh státu splácí.

Shrnutí:

Stav „před utažením“: Živnostník ve službách

Bilance „před utažením“: Daň z příjmu ze živnosti: 350.000 Kč, DPH 400.000

Stav „po utažení“: Zaměstnanec

Bilance „po utažení“: Odvody ze zaměstnání 130.000

Rozdíl: -620.000 Kč ročně

Desítky a stovky dalších živnostníků dopadly podobně, výrazně jim klesly jak příjmy, tak důvěra v možnost dosažení úspěchu vlastní pílí. Existují samozřejmě i z pohledu státu „úspěšné“ příběhy lidí, kteří svoji živnost provozovali téměř „na doraz“, avšak neplatili vše, co měli, a nyní v tom pokračují, fungují ještě více na úkor volného času a vlastních příjmů, nicméně skutečně je registrační pokladny, online kontroly účetnictví a další povinnosti vše několikrát a detailně reportovat dohnaly k tomu, že platí státu více. Někteří dokonce o desetitisíce.

Bohužel, takto „vyškrabané“ částky na úkor důstojného výdělku podnikatelů nestačí pokrýt obrovské výpadky za jedince, které takový systém dohnal „za hranu“ a podnikání pověsili na hřebík. Aby se tyto ztráty vyrovnaly, muselo by existovat nejméně osm „náhle poctivých“, kteří se vzdají svého, již tak nevelkého, přijmu a začnou sypat do státní pokladny pár desítek tisíc navíc, na jednoho zoufalce, který s podnikáním skončí. Skutečný poměr je však bohužel spíše opačný…

Se svolením autora převzato z Valencik.blog.idnes.cz



zpět na článek