19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Daně a dotace

Nejvyšší kontrolní úřad vydal zprávu o růstu daňových nedoplatků. Dost možná se přitom neplacení daní stává jen poslední cestou k přežití zásahů samotného státu. Jen etatisty, ať už mají jakýkoli politický dres, překvapí, že nedoplatky rostou raketovým tempem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Kudrnová 5.2.2014 23:20

Pan Matějka ví

Že z našich daní platíme strany. Ví někdo kolik milionů dostane každá strana od nás? Kolik dostanou ministerstva od nás aby mohly existovat? Kolik dostane  školství , kolik dostane   policie, kolik dostane armáda, soudy? Kolik dostane těch 14 vlád od nás? Myslím tím kraje a vláda. To všechno platíme my a vůbec nevíme jak hospodaří,  tam jenom slyšíme milon tam, milion sem.

 Kolik milonů dostane třeba ministerstvo průmyslu  vedené panem Mládkem, kolik "příživníků" na něho a jeho ministerstvo musí dělat, dělat na jeho školu co vede a dostává peníze zase od nás "příživníků", sám nic nevytváří, kolik dostane od nás "příživníků"  za jeho elaboráty, co opíše  a zpeněží a prodá jako své know how. Podívala bych se, kolik dostane  ještě  mimo svou poslaneckou funkci , kterou mu ovšem také platí jeho "příživníci", kolik je jeho ministerský plat.

 Těch 20%   p ř í ž i v n í k ů   opravdu těch 80 % lidi živícících se na nás neuživíme. A až  přijde kontrola , tak se pěkně slušně zeptáme, kolik na něj platíme.

K. Luboš 5.2.2014 13:11

Platit daně státu je sice nemilé...

... ale stát nemá alternativu. Stát sice nemusíme mít rádi, ale bez něho to je naprostá tragédie.

A pokud p. Matějka pořád jenom prudí a prudí a stále jenom prudí a furt nadává na český stát, tak ať se odstěhuje někam, kde žádný stát není, kde se neplatí žádné daně a kde se opravdu každý musí postarat jenom sám o sebe. Prostě do nějakého pravicového ráje, jako je třeba Somálsko... (V tom případě dávám p. Matějkovi šanci na přežití tak půl hodiny. Samozřejmě pokud si nepořídí kalašnikova a nějakých 30 gaunerů a nevyrazí s nimi na moře.) No a může s sebou vzít všechny ty „podnikavé“ a „produktivní“, kteří jenom živí ty „neužitečné“ a „neproduktivní“.

S. Donát 5.2.2014 13:14

Re: Platit daně státu je sice nemilé...

Když nepochopíte nějaký text, zkuste se příště zeptat nějakého kolemjdoucího, třeba budete mít štěstí a bude schopen Vám to vysvětlit.

R. Brzák 5.2.2014 15:04

Re: Platit daně státu je sice nemilé...

Třeba nejde o to, abychom stát neplacením daní zrušili - ale vytvářeli jediný tlak, kterému státní moloch rozumí a na který je citlivý - když deklarativně řekněme milion lidí doposud daně platících daně odmítne platit s odkazem na nesmyslné používání finančních prostředků prostřednictvím státního rozpočtu - a tímto způsobem nutili "stát" ke změně.

M. Šejna 5.2.2014 15:46

pane Brzáku

problém Matějky je, že nechápe rozdíl mezi "daňovým nedoplatkem" a "daňovým únikem". Samozřejmě, že se dá polemizovat o výši daní a o tom, co s vybranými daněmi stát dělá. Jenže Matějka svůj článek začíná tím, že se zvyšují daňové nedoplatky a pak to začně zdůvodňovat tím, že daně jsou moc vysoké. Prostě mele dohromady dvě různé věci.

J. Kadeřábek 5.2.2014 17:40

Re: pane Šejna

A ty dvě věci spolu úzce souvisí. Dokud byla služba zdaněna 5% DPH měli jsme úklidovou firmu. Po té co nenažraný stát tuto daň zvýšil na 15% zaměstnáváme uklizečky na smlouvy o dílo nebo platíme do ruky. Chceš mnoho nedostaneš nic.

M. Moravcová 5.2.2014 15:43

Re: Platit daně státu je sice nemilé...

Pan Matějka má 100% pravdu.

Kdyby se u nás staral každý sám o sebe, včetně vás, pouze nemocným a starým by se pomáhalo, bylo by dobře. Zatím stát cpe dotace do Babišových a jemu podobných firem, dotuje každou fíčovinu a krade na to samostatným lidem peníze z jejich kapes.

Jakým právem Vy někomu píšete, ať se někam odstěhuje. To komunistický svině vyháněli občany z republiky.

M. Křápová 5.2.2014 17:03

Re: Platit daně státu je sice nemilé...

Stát cpe dotace nejen Babišovým firmám, ale naše "elity prosazují neziskovky, které jsou placeny z našich peněz. Dotace na řešení romského problému, dotace na obnovitelné zdroje atd. Dotace jsou cestou do pekel, dlážděnou korupcí.

M. Moravcová 5.2.2014 17:13

Re: Platit daně státu je sice nemilé...

tak, tak.

J. Vintr 5.2.2014 18:18

Re: Platit daně státu je sice nemilé...

Naprostá tragédie to bude za pár let - díky nenažranému státu. Ty dluhy, které stát dělá, nejsou ničím jiným než krádeží peněz z budoucnosti. Nejhůř na tom budou staří lidé - nejenže nebudou peníze na důchody, ale inflace, kterou zhovadilé zacházení státu s měnou zcela jistě způsobí, ukrade všem občanům jejich úspory.

P. Vaňura 5.2.2014 22:33

Současná americká vláda má velké obavy z toho, aby

se dnešní Američané nedozvěděli, jak smýšleli "Otcové-zakladatelé" o placení daní. Protože ti potřebovali po státu jen organizování obrany, policejní službu, mnohdy navíc zajišťovanou svépomocí a soudnictví.

Pokud to náhodou nevíte, bezprostřední příčinou americké války o nezávislost byla neochota Američanů platit britské daně, ze kterých nic neměli. Somálsko není  stát, to je území, rozdrobené na státečky, kde despoticky vládnou velitelé vojenských družin či milicí, kteří spolu neustále válčí.

Klidně Vám vyjmenují celé skupiny těch neproduktivních a neužitečných. Většinou jsou dotováni ze státního rozpočtu, aniž z nich plátci daní něco mají! Patří sem např. minimálně polovina "neziskovek," odborníci na "antropologii komixu," či jiní parazité! A samozřejmě, většina jisté miniroty i malá část majority, která se chová stejně, jako ta minorita.

S. Donát 5.2.2014 12:23

Placení daní státu,

který s nimi takto nakládá, považuji za vyloženě nemravné.

J. Fleiszner 5.2.2014 11:41

Kde je nějaká pravice?

Proti šíleným (až likvidačním) daním se asi nedá bránit při běžných volbách. Většina voličů nedokáže pochopit, že ekonomická sebevražda přichází zleva. Dále pak nedokáže posoudit, co je levice a pravice. Když na Nově řeknou a v Blesku napíšou, že ta strana je pravicová, tak je prostě pravicová. No a pravice se rovná (pro hlupáka) kapitalistické nebezpečí. Pak začnou něco o cinkání klíčema a jak, že jsme to dopadli.

Za posledních 10 let jsem tu viděl vládnout jen samou levici, případně mafio - levici. I když strany se samy nazývaly pravicovými a média to tupě opakovala.

A mám pocit, že lepší už to nebude, protože nenasytná a levicová EU pracka nás už začala dusit.

R. Brzák 5.2.2014 9:51

včera jsem pod článek p. Kříže pověsil tohle, s úpravou -

Autor se ptá -

"kdy si politici uvědomí že lidí, kteří produkují reálné hodnoty, touto pseudoekonomickou politikou rapidně ubývá... a kdy je to konečně začne zajímat?

a pak si správně odpovídá: "Teprve až nebude na jejich prebendy?"

Není na tom nic zvláštního. Člověk se mění jen pod tlakem. Jestliže v zastupitelské demokracii politika "ohrozí" - tedy dostane pod tlak - pouze jednou za čas (ideálně za čtyři roky) snaha voličů, navíc paralyzovaná umnou manipulací draze placených odborníků na P.R., nedivím se, že snadno a spokojeně najede na oblíbený režim rozhazování peněz, které si nevydělal - ostatně, tímto způsobem si méně přemýšlivé, anebo tunelově (v krizi) situaci posuzující voliče nakloní ke svému znovuzvolení.

Z tohoto hlediska lze na každého produkujícího, jenž se rozhodne nějakou formou nedanit (ač vzhledem k DPH to v plné míře nelze) nahlížet jako na zodpovědného občana, jenž se podílí na vznikajícím potřebném tlaku na potřebnou změnu ve správě věcí veřejných. Podle konceptu H.D.Thoreaua je toto dokonce povinností občana, jenž se správou svého státu nesouhlasí. Občanská neposlušnost vychází z přirozené logiky vývoje člověka a je alternativou k nebezpečím společenských revolucí.

M. Šejna 5.2.2014 9:32

pan Matějka opět nepochopil

pan Matějka si plete daňové úniky s daňovými nedoplatky. Ale co čekat od Matějky, že?

Daňový nedoplatek nastává tehdy, když sice řádně přiznáte daň, ale nezaplatíte ji. Stáváte se tedy standardním dlužníkem. Naproti tomu daňový unik je nepřiznání daně, což je úplně něco jiného, než nezaplacení daně.

Ronald Reagan svým bonmotem narážel na nesmyslnost vysokých daní. V žádném případě ale neobhajoval dlužníky, jak se tu dnes pokouší pan Matějka.

P. Zeman 5.2.2014 9:56

Re: pan Matějka opět nepochopil

Myslím Šejno, že ten kdo nic nechápe, jste především vy ;-)

M. Šejna 5.2.2014 15:48

Zemane

nastudujte si společně s panem Matějkou, jaký rozdíl je mezi daňovým nedoplatkem a daňovým únikem. Ale mám obavu, že to je nad vaše duševní schopnosti.

M. Moravcová 5.2.2014 17:16

Re: Zemane

Ale to pan Matějka a nejen on ví, jaký je to rozdíl. To vy nechápete, o čem je článek.

A. Bocek 5.2.2014 6:46

Jan nemám Okamůru v lásce,

tak by dle Švýcarského modelu rád zrušil některá "politická rozhodnutí ". Dokážete odhadnout jak by dopadl zákon 180/2005 Sb.Možná by to stálo ho zrušit i za cenu arbitráží. Nejedna fotovoltaická elektrárna totiž nebyla postavena dle norem a podle stavebního zákona.

J. Kunes 5.2.2014 16:07

Re: Jan nemám Okamůru v lásce,

Pane Bocku, Vy myslite, ze referenda by fungovala? Spouste lidi je jedno, co se kolem nich deje. Ono by stacilo, aby lide komunikovali (napr. psali e-maily) se svymi poslanci a senatory. Kolik lidi, myslite, napsalo svemu poslanci s dotazem na jeho/jeji postoj k fotovoltaice? Kolik lide se sveho poslance dotaze, zda bude hlasovat pro zavedeni vykonoveho mytneho pro osobni auta? Poslanci musi zit s pocitem, ze je obcane sleduji. Myslim, ze momentalne tomu tak neni. Bohuzel!

I. Schlägel 5.2.2014 5:59

Dokud bude existovat

převaha voličů toužících po zaopatřovacím "sociálního státu blahobytu" na dluh, nic se nezmění. Politik v pudu sebezáchovy musí vyhovět přání voličů, aby byl zvolen. Toť vše.

P. Hlosta 5.2.2014 9:02

Re: Dokud bude existovat

Ti voliči v zaopatřovacím státním blahu byli k tomu státem přímo vybídnuti tou výhodností. Záchranná sociální síť z dílny samotného pravicového konzervativisty V.Klause měla jediný výsledek ihned po svém startu, a to ten, že celá sociální vrstva přešla co nejdříve do té sítě, aby pracovala déle načerno a tím si vylepšila příjmy. Úloha státu byla pravicí a nadále i levicí zneužita a to přímo účelově, úmyslně, protože populisticky výhodně.

Každý a to nejen podnikatel, se snaží přežít co nejvýhodněji. Těch pár poctivců, co mají svědomí z toho morálního poklesku a nezneužívají systém, to nezvrátí a jsou za pitomce u všech ostatních. Chovají se proto všichni ve společnosti zhruba stejně. Dokonce i tací podnikatelé byli, kteří byli na podporách za stálého podnikání a neodvádění daní. Stejně jako byli i tací sociálně slabí, co s plným invalidním důchodem vykonávali a vykonávají i dvě zaměstnání načerno a nejsou pod lékařským dohledem, nebo spíše sankcí od státu. Stát s nimi drží basu, jako ji drží i s daně neodvádějícími podnikateli.

Stát je imaginární objekt. To občan a úředník jsou reálné osoby s reálným postojem k zákonu a právu. Zákon a právo vytvořili lidé a ne stát. V parlamentu ho schválili, když s návrhem přišel konkrétní politik. Proto se zeptejte V.Klause, proč odnaučil občany se o sebe postarat sociální záchrannou sítí, aby jim na konec své prezidentské funkce oznámil, že už stát vyčerpali a teď že se teprv o sebe postarat musí sami. Podlost jeho politických a ekonomických kroků za celou éru jeho bytí v posametové politice je tristní! Zeptejte se poslanců, proč umožnili vznik takového špatného zákona o sociálním zabezpečení, který byl plošný a ne adresný a proto i kontraproduktivní. Potom se nezapomeňte zeptat občanů, proč skáčou na lep a politikům a jako slepí věřící se rvou mezi sebou v pravolevém fanatickém sporu, když pro pravicové, stejně jako pro levicové věřící by měla platit rovnost v šancích i povinnostech. Rozhádaní občané jsou lehčeji okrádáni!

P. Lenc 5.2.2014 9:25

Re: Dokud bude existovat

Jo, podobně(zákon natažené ruky) píši již delší dobu i já.Jenom nevím,(lépe řečeno vím) co přijde, až do těch nyní tak chtivých ručiček nebude co dát.

P. Khail 5.2.2014 14:33

Re: Dokud bude existovat

Vždy bude převaha takových voličů a politik jim vyhovět nemusí, proto máme časově ohraničený mandát a neodvolatelnost zvolených politiků. Že je pro politika pohodlnější vyhovět, je věc jiná, ale nemusí.