Neviditelný pes

POLITIKA: Další socialistický experiment

8.7.2016

Mléko kupujte v úterý, brambory ve středu. Jakou další regulaci ještě stát vymyslí?

Zákonodárce zase jednou spáchal veřejné blaho. Obchodům s plochou nad 200 metrů čtverečních zakázal prodávat o svátcích a zákazníkům omezil možnost nakupovat. Proč? Protože může.

Čeští politici dlouhodobě žijí v představě, že jejich úkolem je dělat kurátory deseti miliónům nesvéprávných individuí, která neumějí vyhodnotit své životní potřeby. Stále novými a novými zákony, směrnicemi, předpisy a nařízeními jim zužují mantinely, připravují je o svobodu rozhodování a argumentují přitom jejich vlastním dobrem.

Příznačné je, že tento nejnovější socialistický experiment, který znamená další překážku v podnikání a omezení pro zákazníky, prosadili sociální demokraté spolu s komunisty. Ti už svou schopnost plánovat tržní procesy prokázali v praxi. A Česko se z toho ani po 27 letech nevzpamatovalo.

Měl bych pro naše poslance další návrhy, jak nesvéprávným lidem zjednodušit život. Brambory by se mohly pro větší přehlednost prodávat jen ve středu, to aby nedocházelo k mýlkám, a mléko v úterý. Novela Zákona o zemědělství by dojnicím nařídila, kdy je vhodné dojit. Zavřeme o víkendech nemocnice, vždyť lidem můžeme v jejich vlastním zájmu předepsat, kdy mohou stonat.

Je to absurdní a přitažené za vlasy? Stejně tak nesmyslný a nadbytečný je schválený zákon, který teď čeká jen na podpis prezidenta Miloše Zemana.

Lidé totiž nejsou nesvéprávní, jak si možná politici myslí. Nikdo neví lépe, kdy potřebuje nakoupit, než zákazník. Nikdo nemá líp spočítáno, zda se mu vyplatí prodávat ve svátek, než samotný obchodník. A jen zaměstnanec může vyhodnotit, jestli se mu za takových podmínek a s příplatky stanovenými zákonem vyplatí pracovat.

To by měl zákonodárce jednou provždy vzít na vědomí a nezatěžovat lidi nadbytečnými regulacemi, které přinášejí víc problémů než užitku.

Autor je generální ředitel a předseda představenstva Ekospol a.s.



zpět na článek