23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Další socialistický experiment

Zákonodárce zase jednou spáchal veřejné blaho. Obchodům s plochou nad 200 metrů čtverečních zakázal prodávat o svátcích a zákazníkům omezil možnost nakupovat. Proč? Protože může.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. slavík 8.7.2016 17:23

Docela zábavné je,

že zákony v tomto bordelu platí jen pro plebs a ti kteří je vymýšlejí se jimi vůbec neřídí. Takže co? Vypráskat tu chátru.........

T. Major 8.7.2016 16:01

Pan ředitel je b.l.b.

Ať si pořídí prodejnu a prodává v ní sám o svátcích.

M. Prokop 8.7.2016 16:03

Re: Pan ředitel je b.l.b.

Jako blb působíte vy. Zřejmě by vás nikdo nezaměstnal ani o svátcích.

B. Hudzieczek 8.7.2016 15:52

Tento princip

v daleko přísnější podobě platí v např. v Bavorsku. Obchody s nákupní plochou nad 200 m2 musí být zavřeny nejen o několika svátcích v roce, nýbrž i každou neděli. Výjimku mají prodejny, které jsou součástí nádraží, letiště nebo benzinové pumpy. k tomu bych podotkl, že Bavorsko mi jako socialistická země nepřipadá.

Prodejci se tomu přizpůsobili, spotřebitelé rovněž. Není problém nakoupit si v neděli na nádraží nebo v malých místních prodejnách.

Pokud jsem měl možnost slyšet názory zaměstnanců velkých marketů, vesměs toto opatření vítají. takže se domnívám, že osm dní v roce by to naši spotřebitelé mohli vydržet, když to bude prodavačům ku prospěchu.

M. Prokop 8.7.2016 15:56

Re: Tento princip

Ano, v Rakousku a Bavorsku s tím blbnou také, zřejmě z náboženských důvodů.

Přizpůsobil jsem se i socialistickým poměrům a nabídce zboží, jen mi připadá zbytečné dělat takovou blbost.

Pokud jsem měl možnost slyšet názory zaměstnanců velkých marketů, vesměs jsou nasráni, že jim bere možnost výdělku. A že jsem jich slyšel dost!

B. Hudzieczek 8.7.2016 17:33

Re: Tento princip

pokud se týče hlasů zaměstnanců super-hypermarketů mám informaci takovou, že odměny za sváteční směny se diametrálně liší podle toho, zda se jedná o Prahu nebo periferii republiky. Samozřejmě, že Vám nikdo neřekne konkrétní cifry, ale názor je takový, že "za těch pár šupů mi nestojí za to vstávat na Boží Hod". Přitom bydlím ve městě, kde sídlí železárny, dvě velké nemocnice a další instituce s nepřetržitým provozem (HZS, policie atd., takže směnový provoz je tu zcela běžný. Možná proto si prodavačky cení volna o velkých svátcích o to víc.

J. Sova 8.7.2016 18:11

Re: Tento princip

A za těch pár šupů stojí za to vstávat ve všední den?

M. Prokop 8.7.2016 20:50

Re: Tento princip

Kdo nechce, nevstává. Jak jednoduché ...

M. slavík 8.7.2016 17:18

Re: Tento princip

Bydlíte v přízemí? To kdyby v Německu začali skákat z oken.........

J. Kulheim 8.7.2016 19:02

Proč se stále pletou lidem do života.

Rakousko je v Rakousku, Bavorsko v Německu a pokud jim dirigismus vyhovuje, tak je to v pořádku.

Jde o postupné omezování svobody jednotlivce. Obchodník je svéprávný člověk, který může prodávat nebo neprodávat, kdy bude chtít. Stejně tak, nikdo nemá občanovi říkat kdy má nakupovat.

První řadě nejde o nakupování, ale o omezování svobody jednotlivce.

Z. Frys 8.7.2016 13:48

Etatisté

celého světa, vyližte si...*****. Ne, radši chcípněte.

M. Košařová 8.7.2016 12:02

Někdo na tom vydělá

Samozřejmě, že o dobro lidí tady nikomu nejde. Někdo na tom vydělá. Například ty obchody, které jsou pod 200 m2. Těm se o svátcích výrazně zvýší tržby. Pokud by zákonodárcům šlo opravdu o to, aby lidé nepracovali o svátcích a nedělích, zakázali by také v tuto dobu pracovat v továrnách a firmách.

J. Kratochvíl 8.7.2016 11:48

Panu autorovi bych chtěl připomenout,

že svěcení svátku a nedělí není socialistický experiment, ale křesťansko-židovský zvyk a jedno z pravidel na kterých stojí naše Evropská civilizace a kultura a o kterou se nás po staletí snažili připravit pouze barbaři a vandalové. Mezi které se zařadil také autor článku.

P. Vaňura 8.7.2016 12:59

V novodobé společnosti STEJNĚ MUSÍ BÝT NĚKDE

provoz 24 hodin denně. Zmíněný zákon je příkladem socialistické ZHOVADILOSTI!

Mimochodem, v Leningradu počátku 20 let se na neděli vypínala elektřina, i když z úplně jiných důvodů...

S. Donát 8.7.2016 13:15

Re: Panu autorovi bych chtěl připomenout,

Pokud na tom stojí naše civilizace, je nutné zakázat o těchto svátcích práci všem. Ale úplně všem. Aby se nám to tady celé nezhroutilo, že. Takže obsluha čerpacích stanic, řidiči MHD, strojvedoucí, piloti, hasiči, policisté, doktoři, televizní hlasatelé. Pracovníci elektráren, vodáren, plynáren, vysokých pecí, hoteliéři... ještě na někoho jsem zapomněl? Jistě jich bude daleko víc. Jak oni k tomu příjdou?

P. Han 8.7.2016 20:39

Re: Panu autorovi bych chtěl připomenout,

Muzea, hrady, zámky, galerie. Ty mají naopak obvykle zavřeno v pondělí. Všechno bych to sjednotil! V pondělí do háku, o víkendu zavřít. Občané nemají o víkendu nikde courat, mají sedět doma a zpívat Ódu na radost!

No, a taky hospody, samozřejmě...

E. Erat 8.7.2016 13:43

Re: Panu autorovi bych chtěl připomenout,

Je vidět, že jste opravdu velký odborník na křesťansko-židovské zvyky. Leč, těch je opravdu velmi málo, cca ze 75% mají židé a muslimové stejné či podobné tradice a zvyky. Takže ani jedni nesvětí neděli jako volný den, nýbrž pátek a sobotu. Ostatní svátky mají taktéž tyto náboženské komunity odlišné od křesťanství. I když se někdy protínají v čase. To je ovšem z důvodu, že se vždy nová naboženství pokoušela přeplátovat původní pohanské zvyky nečím jiným, a dny jejich slavení.

J. Sova 8.7.2016 15:09

Re: Panu autorovi bych chtěl připomenout,

Za nesvěcení svátku by pak měl být stejný trest, jako v Bibli. Nejsme přece barbaři a vandalové. Na tomto stojí naše civilizace a kultura:

Num 15,32 "Když Izraelci prodlévali na poušti, přistihli muže, který v den odpočinku sbíral dříví. Ti, kdo jej přistihli, jak sbírá dříví, předvedli jej před Mojžíše a Árona a před celou pospolitost. Dali ho střežit, neboť nebylo zřejmé, co se s ním má stát. Hospodin řekl Mojžíšovi: ́Ten muž musí zemřít. Celá pospolitost jej ukamenuje venku za táborem. ́

Celá pospolitost ho vyvedla ven za tábor a ukamenovali ho, takže zemřel, jak Hospodin Mojžíšovi přikázal."

M. Prokop 8.7.2016 15:58

Re: Panu autorovi bych chtěl připomenout,

Klidně si svěťte co chcete, ale dle své vůle, ne na povel socialistů, mezi něž jste se zařadil vy.

P. Janoušek 8.7.2016 11:43

Myslím, že...

...vliv státu by se měl omezit pouze na kontrolu, zda jsou zaměstnanci řádně odměněni za práci o svátcích, nedělích, sobotách a vímjácoještě tak jak praví Zákoník práce. A samozřejmě řádné a tvrdé ztrestání těch, kdo ZP nedodržují. Tak aby je to doopravdy bolelo.

M. Mucha 8.7.2016 13:51

Re: Myslím, že...

Pane Janoušku, kontrola odměňování ze strany státu resp. Zákoník práce je stejná absurdita, jako výše popsané. Pracovně právní vztah je záležitost dvou přímo zúčastněných stran, t.j. zaměstnavatel - zaměstnanec a žádný stát do toho nemá co mluvit. Češi (ne všichni, ale je jich většina) jsou pověstní svou neschopností brát se za své a pořád potřebují někoho, kdo se o ně "postará". No a tak se politici starají, ale hlavně o sebe a své kapsy.

V. Braun 8.7.2016 15:45

Re: Myslím, že...

Zdá se tedy, že vlastně není potřeba ani Občanský zákoník. Co má do nějakých soukromých vztahů kdo co kecat, že? A když o tom tak přemýšlím, tak ze stejné kategorie je i trestní zákoník, proč má někdo deklarovat že například krádež je trestný čin, když je to jen a jen soukromý vztah mezi okradeným a zlodějem?

Jen tak dál pane Mucho, doufám, že budete kandidovat a první váš návrh bude na zrušení parlamentu a celé vlády.

M. Prokop 8.7.2016 15:59

Re: Myslím, že...

Máte pravdu v tom, že zákonů je příliš a většina nesmyslných.

M. Mucha 8.7.2016 14:01

Re: Myslím, že...

Pokud byste chtěl trestat za nedodržování ZP, musel byste "tvrdě" trestat i zaměstnance, protože jsou to právě oni, co ZP nedodržují, když pracují o svátcích, neberou si dovolenou, pracují hodně přesčas, atd.

A. Richtr 8.7.2016 10:19

Jestlize obchody nad 200m2 zamestnavaji desitky mozna stovky tisic lidi pak zavreni na 7 dnu znamezena omezeni pracovni doby potazmo lidske siky o zhruba 2proc... cili nekolik tisic lidi bude nevyuzito a bez prace kvuli debilite zvrchu a jsem zvedavy jak hezke svatky budou mit tito lide pro ktere jsou retezce casto posledni stace.

M. Šejna 8.7.2016 11:47

pane Richtře

už dnes je všude zavřeno minimálně 3 dny v roce. Zkuste jít do supermarketu na Vánoční svátky nebo na Nový rok. Vsadím se s Vámi, že žádný velký otevřený obchod v tu dobu nenajdete.

R. Langer 8.7.2016 12:23

Re: pane Richtře

No, tak prostě pro větší blaho zavřeme na delší dobu - tak jste to myslel? :-D

M. Šejna 8.7.2016 12:35

pane Langře

zajděte si na Vánoce nebo na Nový rok do nějakého malého obchůdku. Tam zavřeno mít nemusejí. Třeba k Vietnamcům. Aspoň tím prokážete občanský odboj a hrdinství.

P. Han 8.7.2016 13:49

Re: pane Langře

To není občanský odboj a hrdinství, ale obyčejný pragmatismus. A u prodejců totéž, ale je to možno nazvat i vycházením vstříc potřebám svých spoluobčanů. To je to, co vy chcete zakázat.

S. Donát 8.7.2016 13:17

Re: pane Richtře

Na Vánoce? Ale to víte, že ano. TESCO mělo otevřeno kromě 25.12. každý den. A rozhodně nebylo samo.