Neviditelný pes

POLITIKA: Další politizace covidu - očkování

18.1.2021

Ministerstvo zdravotnictví spustilo registraci očkování pro starší osmdesáti let a sklidilo za to nevoli opozice, té tak zvaně demokratické. Systém se údajně hroutil a jediné, co chybělo, byla výzva ministrovi k rezignaci.

Pod bombastickým titulkem „Očkovací strategie Česka selhává. Komunikace je matoucí nebo nulová, plány se mění ze dne na den“ se Lukáš Kňazovický na serveru Eurozprávy.cz zamýšlí nad spuštěním rezervačního systému pro očkování lidí starších osmdesáti let. Popisuje zasekávání systému registrace, který nedokázal po nastartování obsloužit všechny zájemce.

Pokud mě něco na počátku registrace překvapilo, a to příjemně, bylo číslo registrovaných seniorů, kterých se podle Událostí na ČT do systému přihlásilo během jediného dne již přes sto tisíc, to je asi čtvrtina všech seniorů v tomto věku. Osobně neznám žádný internetový systém, který po odstartování funguje na jedničku, a souhlasím s názorem ministra Jana Blatného, že začátek byl na dvě mínus, tj. o něco lepší trojka čili dobře.

Považuji se za člověka, který v projevech ministra zdravotnictví Blatného žádné matoucí informace neslyší, a o nulové komunikaci může psát jen ten, kdo si hraje na chytrého. Pokud některá nemocnice rozhodne, že přestane očkovat „necovidový“ personál ve prospěch seniorů starších osmdesáti let, žádný zásadní rozpor v tom nevidím. Podobně pokud jiná nemocnice naočkuje i necovidový personál, protože má problém s počty personálu a uvažuje o tom, že ten „necovidový“ využije po očkování právě na covidových jednotkách, opět v tom nevidím žádný problém a chybu v komunikaci. Vymyslet všechny možnosti přeci není nutné a nemocnice musí mít prostor k tomu, aby mohly plnit svou funkci. Pokud něco selhává, pak informace z Eurozprávy.cz. Ostatně, existuje jasně patrná „strategie informování“ na tomto médiu.

Ministr Blatný měl po poledni 15. ledna na ČT24 tiskovou konferenci, na které informoval o počátku registrace. Osobně vůbec nechápu, jak je možné, kolik novinářek (ministra tentokrát během více než půl hodiny, co jsem tiskovku sledoval, zásobovaly dotazy samé ženy) nechápe, že když je v Česku k dispozici asi 70 000 vakcín týdně, není možné zajistit okamžitě pro všechny registrované seniory termín očkování. Blatný souhlasil s tím, že by registrační systém měl umět vyzvat registrovaného zájemce o očkování automaticky, aby se tehdy a tehdy dostavil k očkování tam a tam. Tato funkce podle ministra přibude a její absenci považuji za zřejmě největší nedostatek systému. A že se mladému „ajťákovi“ podařilo systém obelstít a zaregistroval se svým rodným číslem, považuji za skvělou práci onoho mladého muže a jeho cena na trhu práce určitě hodně stoupla. Blatný mu dokonce za odstranění této možnosti v televizi poděkoval.

Po tiskovce vystoupila na ČT24 předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Registrační systém naprosto odsoudila jako nedodělek a opět kritizovala, že jen zlomek registrovaných dostal termín očkování (jak může kritizovat, když neposlouchá, popřípadě nerozumí tomu, co Blatný říká?). Osobně vidím největší chybu takzvané demokratické opozice v tom, že kategorické odsudky vypouštějí lidé zastupující strany, které u vlád již byly a za jejichž vlády startovaly jiné systémy s podobnými vadami na kráse jako nyní registrace na očkování. Domnívám se proto, že Pekarová Adamová sice hovoří hezky a kriticky, ale mé zkušenosti mě varují, že s touto dámou jako s ministryní by to dopadlo úplně stejně. Na tiskové konferenci by hovořila podobně jako nyní Blatný - s tím rozdílem, že Blatný by se v případě, že by zastupoval opozici, nesnížil k takovému způsobu kritiky, jaký předvádí ona.

A ještě jednu drobnou poznámku na závěr. I v Německu se dnes vedou ostré spory o rychlosti očkování německé populace. Angela Merkelová čelí kritice, že „nadbíhala“ EU a v Německu očkování vázne. Přitom si kromě systému dodávek přes EU zajistilo Německo i dodávky napřímo, což se Bruselu údajně nelíbilo. Za současný stav podle německého tisku mohou východoevropské státy, které prý nechtěly drahou vakcínu od německé firmy, a také Francie, která prý lobbovala za vakcínu firmy francouzské. Takže proevropská TOP 09 de facto kritizuje systém dodávek vakcín nakupovaných jednotně pro celou Evropu přes Brusel? Ale o tom paní předsedkyně TOP 09 ani nepípla.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek