29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: Další křížová výprava proti kouření

Sněmovna se po dlouhé době příprav pouští do protikuřáckého zákona, přesněji do vládního návrhu zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 8.12.2015 19:32

Jeden zásadní omyl

To, co zde tvrdíte je opravdu zásadní omyl. Máte asi pravdu v tom, že většina lidí u nás jsou nekuřáci. Ne každému nekuřákovi však vadí kouření jako takové. Vadí pouze t.zv. militantním nekuřákům. Těm ovšem nevadí ani tak kouření, jako skutečnost, že kuřáci kouří.  Není to totiž totéž. Sám jsem nekuřák a kouření kuřáků mi vůbec nevadí. Celý zákon je zcela zbytečný. Pokud by se náš stát přestal chovat pokrytecky, vyhlásil k absolutnímu zákazu výroby a prodeje cigaret na našem území referendum a jeho výsledky prosadil do zákona, mlčel bych. Musel by však přijmout skutečnost, že by přišel ročně o cca 60 miliard Kč na spotřební dani za cigarety. Zajímalo by mne, jak by se potom zachovali oni militantní nekuřáci, až by zjistili, že o těch 60 miliard ba byly kráceny peníze pro zdravotnictví, školství, policie či hasiči.  S tím, že by naše politické strany a hnutí začaly šetřit jinde, např. zrušením zbytečných 8 ministerstev se počítat nedá.

M. Prokop 8.12.2015 21:42

Re: Jeden zásadní omyl

To s vámi snad asi prvně souhlasím.

Současný stav je dokonale vyhovující, vadí jen militantním kuřákům, militantním nekuřákům a militantním dobroserům. Prakticky každý si může najít podnik dle svého gusta, s vyjímkou těch nejmenších vsí, tam ovšem ty hospody drží při životě kuřáci, jinak už by si i tam někdo založil nekuřáckou provozovnu. Nebude-li kuřácká, nebude tam žádná. Ono je těch omezení svobody už tak až moc a EU pracuje na dalších.

P. Čech 9.12.2015 12:16

Re: Jeden zásadní omyl

Socialismus jako vyšitý! Zasahování státu do soukromého podnikání je obecně nepřípustné.

V. Kolman 8.12.2015 19:27

KDYŽ SVOBODA - TAK I PRO "MARJÁNKU"

a jiné jedy, na kterých jsou někteří jedinci závislí! Je od státu krajně pokrytecké, že kriminalizuje "konopí" a jiné, pro narkomany příjemné věci a na druhé straně bezostyšně prodává cigarety a alkohol. Uniká mi logika takového rozporuplného počínání.

       P.S. - Nemohu to posoudit, ale slyšel jsem, že kouření marihuany je méně škodlivé, nežli kouření nicotinu.

Z. Frys 8.12.2015 17:54

A sakra

tady je zase hezky po socansku (regulativně) nablito. Kromě pár zastánců svobody samý zakazovatel, regulátor a etatista. Kdy už konečně všichni pochopí, že soukromý majetek patří majiteli a ne státu? Že stát nemá co vyvlastňovat majetková práva. Tedy majitel hospody nechť rozhodne, jak se svým majetkem naloží - tedy jestli v jeho soukromé hospodě kouření povolí nebo zakáže. Jako nekuřák uvítám nekuřáckou restauraci, kuřáckou buď strpím nebo se jí vyhnu.

Je to další krůček k totalitě, podobně jako omezování zbraní, šmírovaní pomocí kontrolních hlášení a EET atd atd...

M. Prokop 8.12.2015 21:43

Re: A sakra

Co vás na tom udivuje? Tenhle národ je tak levicový, že je vůbec div že se rok 1989 zadařil.

D. Ondrejkovič 8.12.2015 23:16

Re: A sakra

Svoboda každého končí tam, kde začíná svoboda druhého. A v případě střetů dvou svobod rozhoduje ta, která nikomu neškodí. co je na tom socanského?

B. Jelínek 13.12.2015 15:48

Re: A sakra

Bohužel zapomněl jste "K D E"! Pokud jste resp. nacházíte se na majetku někoho jiného (hospoda) tak toto právo tj. požadovat např. čistý vzduch, aby jste byl obsloužen apod. VY ROZHODNĚ NEMÁTE!

Lidská práva mohou pouze platit pokud jsou totožná s právy majetkovými. Že toto je socialisty,vládami a dalším k.indlem nebráno v potaz je smutná realita.

D. Ondrejkovič 8.12.2015 16:33

3000 mrtvých ročně - to je důvod

Kuřáci zabijí ročně 3000 lidí - NEKUŔÁKŮ v ČR (jeden z mnoha zdrojů zde: http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/322321/cigarety-zabiji-az-3000-nekuraku-rocne-muze-za-to-pasivni-koureni.html). To je hlavní důvod, proč to nadále nemají být ti, kteří aktivně zabíjejí, kdož budou určovat KDE budou moci svobodně zabíjet.

J. David 8.12.2015 17:35

Re: 3000 mrtvých ročně - to je důvod

Pane Ondrejkoviči, jste při smyslech a zdravém rozumu? Ohledně kouření v putykách, kdo Vás nutí lézt do kuřácké putyky? Když Vám to tam smrdí, prostě tam nelezte a zajděte do nekuřácké, je to Vaše právo volby. A dále, cit: "To, že vy žerete psy a kočky je vaše věc. Ale nemáte právo to nutit žrát nás.", kdo Vás to nutí žrát? Někdo má rád vdolky, jiný holky, nebo Vás někdo nutí v konzumaci vdolku, místo pojímat holku? Zakážete bordeláky, ve svém duševním pohnutí eunucha s tím, že se tam píchá? Tak tam nelezte, když Vás to irrituje. Lézt tam nemusíte, máte právo volby. Místo bordeláku si třeba zvolte matiné Armády spásy, a budete uspokojen. Pomněte, každý leze tam, kde je mu dobře a neleze tam, kde se mu to ekluje. To je právě to právo volby. Apropó, víte že taková kočka na česneku se šalvějí je ňamka? Ale ani proti dobře upravené pučálce nemám výhrad. Dále, 3K mrtvých ročně díky kuřákům. Bon. A kolik mtrtvých třeba v Praze díky exhalátům (12 hodin v centru je ekvivalentem 120. vyhulených retek, zakážete automobily?). Miluji dobrodefekáty, kteří se furt ohánějí thesí "Bono publico", jako spasitelé lidstva. Dal jsem si zaječí svíčkovou a vyrazím na pár pivek s trabukem do naší putyky, emulgovat tuky a okořenit to dobrým tabáčkem, dokud nám to "fšecko" nezakážou poslanci/vypatlanci. Starej lesník a můj názor.

D. Ondrejkovič 8.12.2015 17:40

Re: 3000 mrtvých ročně - to je důvod

Přestaňte chlastat - unikají vám souvislosti. Nikdo nezakazuje nikomu nic, co se týká jen jeho. Ale vaše svoboda zabíjet DRUHÉ LIDI končí u vás a nikoli u nich. To máte stejné, jako kdybyste řekl: Když vám vadí, že Vás na ulici okradou, znásilní nebo zabíjí, tak tam nechoďte a trčte doma. Vy nemáte právo omezovat svobodu druhých. Protože by je zabíjíte - ne oni vás.

S. Landa 8.12.2015 17:45

Re: 3000 mrtvých ročně - to je důvod

A Vaše svoboda končí u dveří restaurace, která patří někomu jinému.

J. David 8.12.2015 18:44

Re: 3000 mrtvých ročně - to je důvod

Pane Ondrejkoviči, díky za plodnou oponenturu a radu o vlivu chlastu na causalitu. Cit: "Nikdo nezakazuje nikomu nic, co se týká jen jeho." To opravdu myslíte vážně a se zdravým rozumem? Víte, jsem již jenom prduch, ve věku zralém a zatím nepostižen blbinami mladších aktivistů. Pravda, muskulatura věkem ubývá, ale dobrodinní zákona mi na ochranu života, zdraví a majetku umožňuje být i ozbrojen (nejenom jako lesákovi dlouhou střelnou zbraní). Cit: "To máte stejné, jako kdybyste řekl: Když vám vadí, že Vás na ulici okradou, znásilní nebo zabíjí, tak tam nechoďte a trčte doma. Vy nemáte právo omezovat svobodu druhých. Protože by je zabíjíte - ne oni vás.". Pane Ondrejoviči, ještě si svojí citaci po sobě důkladně přečtěte, není on to oxymoron? Ale k věci, opravdu mi vadí, že bych měl být na ulici okraden, znásilněn, nebo i zabit, proto bývám preventivně naladěn i technicky připraven (ozbrojen), nonšalantně s cigárkem u pysku. Ale brr, Vy o voze, já o koze. Jako lesák ve smyslu zákona o myslivosti zabíjím. Řezník zabíjí, žerete maso? Pokud ano, vězte, že za každou flákotou stojí zabiják. Ale těžko vysvětlovat, slovy klasika "zvostane pařez pařezem a vůl volem", i když kastráti hovězího dobytka jsou vesměs milí tvorové. Pane Ondrejoviči, ještě tu rozprávku o ... Ostatně, nechám to na Vás, a budu "trčet doma" a nebudu "omezovat svobodu druhých". Kouzelná filosofická myšlenka. Měl bych návrh, berte to jako bonmot, uchylte se do sudu a dělejte Diogena. Filosofujte, filosofujte, filosofů nám, narozdíl od technokratů, třeba.

D. Ondrejkovič 8.12.2015 23:15

Re: 3000 mrtvých ročně - to je důvod

Tipuji to na LSD - podle věku i podle těch rozplizlejch myšlenek.....

Z. Rychlý 8.12.2015 12:12

Jsem pro zákaz kouření v uzavřených veřejnosti přístupných p

ale s tím přehnaným aktivismem má autor naprostou pravdu. Místo drobných kroků revoluce. To nikdy nemělo dlouhodoý úspěch Škoda.

Z. Rychlý 8.12.2015 12:13

Re: Jsem pro zákaz kouření v uzavřených veřejnosti přístupných p

v titulku mělo být ještě prostor.

M. Pernický 8.12.2015 11:15

Zakázat člověka.

Pravděpodobně v našem státě ,nejsou důležitější záležitosti,než  ztrácet čas  a zase se zviditelní  poslanci ,kteří  by jinak  nemohli prokázat svou láskyplnou  náruč k občanstvů.

K. Janyška 8.12.2015 11:01

Kouření a nekouření je věcí soukromého práva a

nic jiného a nikdo jiný nemůže ten spor správně rozlousknout. Kde se kouřit smí a nesmí je dáno míněním o tom, co je správné. A pokud bude většinové s velkou převahou, kouřit se bude prostě jen tam, kde zákonodárce určí. A je to tak správně, neboť případ kouření se velmi podobá močení do veřejného koupaliště. Jak morálně, tak zdravotně... Dzp.

R. Langer 8.12.2015 11:23

Re: Kouření a nekouření je věcí soukromého práva a

Jasně soudruhu, a když většina s velkou převahou, co chodí do hospody chce kouřit, tak ty tam prostě a jednoduše chodit nebudeš, protože jenom hňup močí do veřejných koupališť a leze tam kde se mu to nelíbí a smrdí mu to tam. Nebo snad máte takové potřeby a cítíte se normální? Obávám se že ano, ale potom jste soudruh jak vyšitý. Tak se vzpamatujte a nepište blbosti! Furt něco melete proti socanům, ale jak se jedná o vás, tak byste zakazoval jak komouši! Že se nestydíte! Jak morálně, tak zdravotně! :-P

J. Hanzal 8.12.2015 11:46

Re: Kouření a nekouření je věcí soukromého práva a

Pane Langře, on asi opravdu není socan, ale komouš jak dělaný, asi předseda nějaké té jejich buňky. Má to dle hlášky:"Kdo nejde s námi jde proti nám."

D. Ondrejkovič 8.12.2015 16:35

Re: Kouření a nekouření je věcí soukromého práva a

Od kdy má vrah právo určovat kde bude vraždit?

D. Ondrejkovič 8.12.2015 16:34

Re: Kouření a nekouření je věcí soukromého práva a

Močení do veřejného bazénu nezahubí - narozdíl od pasivního kouření - 3000 nevinných obětí ročně.

J. Lepka 8.12.2015 10:39

To je jen první krok !

Následovat bude zákaz chlastu - co má alkohol obětí a zanedlouho i radikální omezení hospodských jídel, vždyť všichni víme, jak je škodlivá taková tlačenka / a ta je navíc VEPŘOVÁ - takže nejen cholesterol, ale i islám !/

Nejlepší by bylo uzákonit, že z každé hospody bude zeleninový bar !!!

R. Langer 8.12.2015 11:17

Re: To je jen první krok !

Vepřové v hospodách nezakážou proto, že je nezdravé, ale proto že to bude urážet nebohé přistěhovalce. :-(

S. Landa 8.12.2015 11:37

Re: To je jen první krok !

No, v některých zemích již zavedli daň z prodeje nezdravého jídla, tedy bych se nedivil, až u těch zeleninových barů nakonec skončíme...

P. Klouda 8.12.2015 12:04

Re: To je jen první krok !

Tak holt lidi přestanou do hospod chodit, a stoupne nezaměstnanost, protože zeleninová bistra uživí jen vegetariány, vegany, a nebo masochisty ~ ti to ale dlouho nevydrží. Chudáci hospodští...

D. Ondrejkovič 8.12.2015 16:37

Re: To je jen první krok !

To, že vy žerete psy a kočky je vaše věc. Ale nemáte právo to nutit žrát nás.

P. Klouda 8.12.2015 12:01

Re: To je jen první krok !

U Pána Forda! Ještě "jim" napovídejte!!!

D. Ondrejkovič 8.12.2015 16:36

Re: To je jen první krok !

To je zakázáno už nyní - když budete DRUHÉMU lít chlast do krku, abyste ho odněkud vyštval, je to přinejmenším přestupek.

P. Lenc 8.12.2015 9:50

Jó totalita

se dá vytvářet různě, například hrou na "dobro".