19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Další idiotský zákon

19.12.2016

„Nekuřáci dobří v práci, zdraví jsou a neutrácí!“

Lipa

Jednoho dne se objevilo toto heslo na krabičkách sirek, když jsem si je šel koupit do trafiky, ráno, v 5:15 hod, neb šichta začínala 5:45 ve Vysočanech a já jel tramvají z Kobylis. Coby čtrnáctapůlletý učeň v chemičce, kupoval jsem svoji denní krabičku „hřebíčků do rakve“, jak se jim říkalo, cigaret zvaných „Lípa“.

Dělníci v práci mě a mé soudruhy spoluučně považovali za změkčilou a rozežranou mládež, která ví prd, co bylo a co se kouřilo za protektorátu, a nezřízeně si užívá. V přestávkách jsme si odskočili od výroby barev (míchání práškových pigmentů, fermeže a lakového benzinu, případně u hlubotiskových barev i xylenu a toluenu) zakouřit na dvůr anebo do svačinové šatny. Starší kolegové vyklepali z krabiček své partyzánky, olízli na jednom konci a s chutí si zapálili. Vůně toluenu, lakového benzinu, olejů a podobně se mísila s oblaky tabákového kouře. Prostě pohoda.

Dílenský mistr Jan K. nás přesvědčoval, že člověk by měl šetřit a ne rozhazovat, páč Lípy stojí strašné 2,- Kčs, zatím co partyzánky jen 1,60 Kčs. Poněkud jeho hluboké přesvědčení rušila skutečnost, že mu cigáro hořelo „na žida“. Tedy jen po straně a zprostředka trčel kůl řapíku z tabákového listu, který jen doutnal. Takže se muselo opakovaně zapalovat. Na Partyzánky byla taková hádanka: „Jaký je rozdíl mezi partyzánkami za války a dneska? No, za války byly partyzánky v roští a dneska je roští v partyzánkách.“

Partyzánka

Olizovat se to muselo, protože jinak byl tabák v cigaretách tak vyschlý, že jste vykouřili partyzánku na tři „prásky“, lípu pak na čtyři. Poklud jste měli dobrý dech.

Pro pamětníky jen že na Slovensku, které bylo chudé, a byly tam sice, jak po letech zpívala skupina Elán, chalani „mocní z bryndze, a rýchli z žinčice“, ale měli akorát tak na „Detvy“ anebo „Bystrice“. Ovšem co v nich bylo, je mi dodnes záhadou. Tabák těžko!

Detva
Bystrica

Reakce dělníků-kuřáků na idiotské krabičky byla v trafice a pak ve fabrikách dosti drsná. Na desetiminutovkách místo čtení stranického tisku nadávali soudruzi dělníci, která svině si to vymyslela. Že oni makají celý den a nějaká piča jim bude vykládat, že v práci nejsou dobří.

Když jsem se podivoval, co tak řvou, pravil soudruh mistr, za přitakávání ostatních soudruhů, že tohle na ně už zkoušel Hitler. A aby s tím šli „soudruzi nahoře“ do prdele. Neminul ani týden a krabičky s „dobrými nekuřáky“ z trafik zmizely.

Soudruzi měli totiž sevřený konečník, neb nedávno před tím musela armáda zasahovat proti dělníkům ze Škodovky v Plzni, v NDR v Lipsku a Berlíně, v Poznani vypuklo v červnu 1956 povstání a v Budapešti stejný rok věšeli dělníci „soudruhy“ na kandelábry. Tak to rychle odpískali.

Po letech jsem hledal, jak to bylo s tím kouřením a Hitlerem, až jsem našel tento text, tuším vyšel v knize „Ekofašismus – poučení z německé historie“ (J. Biehlová, P.Saudenmaier) původně AK Press San Francisko, česky Votobia).

Říká se, že Adolf Hitler byl tak silný antikuřák, že nemohl vystát, když si někdo ve stejné místnosti zapálil cigaretu, a často kouření označoval za plýtvání penězi. (V mládí Hitler sám kouřil 20 až 25 cigaret denně) Tak vzniklo jedno z nejnákladnějších a nejefektnějších protitabákových hnutí v historii. Zatímco během 30. a 40. let minulého století ostatní protitabáková hnutí v jiných zemí selhávala, v nacistickém Německu bylo bráno smrtelně vážně.
Nacisté zakázalo kouření v restauracích, v systému veřejné dopravy a taktéž zavedli omezení reklamy na tabák a cigarety. Rovněž byla zavedena velká daň na tabák a zásoby cigaret ve Wehrmachtu byly na příděl. Několik zdravotnických organizací v nacistickém Německu začalo dokonce tvrdit, že kouření zvyšuje možnost potratu u těhotných žen, což se dnes vydává za skutečnost.

Statistika spotřeby cigaret na obyvatele za rok 1940 činila v nacistickém Německu pouhých 749 kusů, zatímco v Americe přes 3000.

Protikuřácký plakát za Hitlera

Na obrázku z doby nacistické propagandy se píše „Nehltá cigarety, cigarety hltají jeho!“

Nakonec zmizel Hitler a jeho nacisti a zmizel „boj proti tabakismu“.

Dnes je ovšem „doba nová, doba Gottwaldova....pardón,... eurová“ a milovníci totality vládnou všude kolem.

Pravda je, že to tentokrát nepřišlo z Německa, ale z USA, ale Němci se toho chytili, jak říkaly babičky, “jak hovno košile“. Hitlerův plán a plán jeho „zelených nacistů“ v boji proti kouření je skoro splněn. Jen si vzpomeňme, kdo byli vedoucí hlavy zeleného nacistického hnutí. Otcem zakladatelem byl Darré (Richard Walter, 14.7.1895–5.9.1953, německý nacistický agrární politik, tvůrce hesla Blut und Boden, v norimberském procesu odsouzen na 7 let, předčasně propuštěn roku 1950), dále byl nadšencem a propagátorem Heinrich Himmler, říšský vůdce SS, šéf gestapa, velitel Waffen-SS, říšský ministr vnitra- (spáchal v roce 1945 sebevraždu), dále dr. Ing. Fritz Todt, šéf Todtovy organizace, nacistický ministr zbrojního průmyslu a rovněž důstojník Luftwaffe s hodností generálmajora (odsouzen v norimberském procesu) a mnozí další. Více podrobností naleznete zde.

Tím nechci říci, že by bojovníci proti kouření byli nacisté. Jen je faktem, že by se jim hodil nějaký takový režim, kde by mohli vládnout oni sami - ta duševní elita, jak si o sobě myslí - a ostatní by pěkně poslouchali.

A u nás se do toho, tak jako mnohde v EU, nakonec zamotal i parlament. Počítá s tím, že lidé neznají ono staré heslo Olivera Cromwella (1599-1658): “Zasedá-li parlament, není si nikdo jist majetkem, ani životem.”

A tak vytvořili zákon, který zakazuje v hospodách kouřit, hostinský nesmí nalévat „podnapilému“ (to znamená, že každý si může dát jen jedno pivo anebo panáka), jinak mu dají až pětimilionovou pokutu a zavřou jeho i hospodu. Blbost je nekonečná.

A jak zní ve Star Wars: v době, kdy zuří klonové války (dnes na Blízkém východě, v Africe a začínají výsadky teroristů v Evropě doplněné invazí jiné kultury), „za bouřlivého potlesku umírá demokracie“.

No, a kdybychom měli kliku a vedení EU chápalo skutečnou situaci aspoň tak jako Hitler. Když se ta jejich tisíciletí říše začala po Stalingradu hroutit, nacisté vyhnali v roce 1942 zeleného a antikuřáckého Darrého a jeho fanatiky a nařídili SS, aby místo blbnutí s ekologickou stravou šli všichni bojovat. Velkým úkolem vedení SS od jejího založení bylo totiž zajištění ekologické a přírodní stravy pro tuto elitu nacismu (tzv. ekologické statky SS byly po vyhnání českých obyvatel zřízeny v oblasti cvičiště SS například na Benešovsku, Sedlčansku a Neveklovsku).

Přesto však tato ideologie zanechala hlubokou stopu v naší civilizaci a náš parlament - po děsivých zákonech o fotovoltaice, idiotských nápisech na potravinách, po zákonu o EET, který vytvoří monopoly a zničí střední třídu - ušel zákonem proti kouření a jiným návykovým látkám další kus cesty k totalitě.

Možná by bylo dobré použít Cromwellova slova: „ Za to, co jste učinili dobrého, zde sedíte již příliš dlouho. Odejděte, prosím, a nechte nás zde samotné pracovat. Ve jménu božím, odejděte.“

No nakonec, pokud chce Evropa přežít, bude se muset nějaký Cromwell objevit. Systém se rozpadá, Brusel je neschopný a plný bláznů, Německo na to vzhledem ke své historii nemá, a tak se jen čeká. A vymýšlejí se idiotské zákony.

P. S. Už několik desetiletí nekouřím.