25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Další coming out v Babišově týmu

9.3.2021

Po panu Ivanu Pilném přinesl server Seznam.cz rozhovor bývalého koordinátora Zdenka Blahuty, kde se opět ukazuje, že to, co vidíme na obrazovce, se výrazně liší od toho, co je v reálu. Text rozhovoru zde

Pan Blahuta líčí svou anabázi nezvykle otevřeně. Premiéra označuje jako chrapouna (to v souvislosti s jeho presentací nechat se teatrálně očkovat vedle věkovité dámy, hrdinky II. sv. války). Jeho manažerské schopnosti hodnotí jako katastrofu, což ve svém rozhovoru popisuje celkem do detailu, a to mimo jiné ingerenci pana Babiše do systému očkování, kdy se v jeho průběhu zjistilo, že kupříkladu schází materiál na druhou dávku vakcíny.

Občané měli možnost slyšet pana premiéra v televizi Prima, kde se jeho egocentrismus projevil naplno. Vždyť to byl on sám, kdo do naší země vozí remdesivir, bamlanivimab atd. Jeho vyjádření, že pokud by se spoléhal na ministerské úředníky, tak bychom ještě neměli vůbec nic, je nejspíše nechtěnou sebeobžalobou, protože i jen letmo pozorného posluchače musí nutně napadnout, kdopak že to řídí ministerstvo zdravotnictví a kdopak je ten, co řídí celý stát jako firmu. Jak plyne nejen z tohoto rozhovoru, pan Babiš prostě organizuje vše.

Nabízí se proto celkem zásadní otázka, proč ze svých chyb, kterých bylo v roce 2020 mnoho (byly jeho, protože on přece šéfuje všemu) a které vyjmenoval v parlamentu, nevyvodil celkem zřejmé důsledky. Připomíná to onu letitou anekdotu, kdy se k pacientovi před uspáním skloní chirurg a říká, ať se nebojí, protože se ta jeho operace prostě jednou povést musí. Místo toho se pan Babiš vyjádřil, že on nikdy neodstoupí, pamatujte si to, nikdy.

Stále více a více se ukazuje, a to nejspíše i těm, kteří kdysi volili hnutí ANO, že v čele státu je egomaniak, jedinec, jehož mysl poznamenala komunistická éra, člověk, který sám sebe presentuje jako úspěšného podnikatele (existuje jediný podnik, který by vybudoval od píky, nebo spíše jde o „umění“ převzetí fungující firmy či nákupu továrny z doposud nevyjasněných zdrojů?), jedinec, který uznává pouze a jen názor utvořený celkovou náladou ve společnosti a korigovaný PR týmem, vedeným schopným či lépe řečeno všeho schopným Markem Prchalem. Ten mu jistě poradil i vysvětlení, proč jeho žena a dcera odjely do Dubaje. Důvodem – jak řekl téměř v slzách – byl strach z neznámého jedince, který jim vyhrožoval smrtí.

Nevím, jak funguje naše ochranka ústavních činitelů, ale předpokládám, že o cosi lépe, než ministerstva vedená současnou vládou. Jsem si jist, že pokud by opravdu hrozilo reálné nebezpečí, byly by obě ženy daleko jistěji v bezpečí v naší zemi, než kdesi v Arábii na prosluněné pláži. Takže ze strany pana Babiše jde o zřetelný předpoklad, že občané jsou pitomci, jimž lze navykládat vše a že vše zbaští.

Bylo by to vše docela veselé divadlo, pokud bychom již mnoho týdnů nebyli „worst in covid“. Onen coming out pana Zdenka Blahuty nám dává poměrně ostrý obraz, co se děje za oponou. A to moc legrační není.

Převzato z blogu Tomáš Vodvářka se souhlasem autora