25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Czexit je hloupost

Po těžkém rozvodu se žena k muži nebude dál chovat jako zamilovaná šestnácka a nebude mu prát, žehlit ani vařit. Reálně se muž jen prohne na výživném a soudních poplatcích. Odchod z EU není ničím jiným než těžkým rozvodem...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Mertl 5.3.2018 22:20

Milí zastánci Čexitu,

autor má pravdu, i když je europoslanec. Čexit by byl exitem pro českou ekonomiku, nejméně. I mnohem méně na vývozu do EU závislá Británie než Česko reálně předpokládá trvalý pokles růstu HDP o jeden až dva body v důsledku brexitu.

Ano, EU je prolezlá byrokracií. A Česko méně?

Ano, z Bruselu přicházejí podivná rozhodnutí. A Česko pracuje na jejich nápravě? Před vydáním rozhodnutí, nebo po něm? A z českého parlamentu či vlády nevycházejí žádná podivná rozhodnutí? A nejsou někdy česká rozhodnutí vycházející z normy EU ještě podivnější než původní norma?

J. Kolouch 14.3.2018 20:34

Re: Milí zastánci Čexitu,

Zcela souhlasím.

V. Církva 5.3.2018 19:56

Možná, ale jen do prvního "kvótovaného" migranta

Než nám EU vnutí dalšího nekřesťanského migranta, dává smysl to s nimi ještě zkusit. Pokud naši politici tohle ustojí a budou dostatečně asertivní. Pokud ne, je i pár výhod proč jít do ekonomické chudoby a pokusit se vyhnout se občanské válce v západní Evropě, která se nás stejně dotkne.

J. Jurax 5.3.2018 18:51

Ehm

"Možná je proto potřeba připomenout, že pokud budeme mít kvalitní politiky, můžeme prosadit v EU to, co chceme." dí autor, poslanec v putovním cirkuse.

Ano - pokud budeme mít kvalitní politiky, co se v bruseli nesehnou. Ale takových u nás široko daleko není.

A náprava EU zevnitř silami desetimilónové země s 2,73 procenty hlasů v to putovním cirkuse proti magorům typu Schulze, Junckera, Merkelové, Macrona etc. - to je čirá utopie.

Možná je teď ještě czexit ekonomická hloupost, s důrazem na to "teď ještě" - ale brzy to může být jediná možná sebezáchranná akce nejen ekonomická. Z pohledů jiných, neekonomických, to hloupost není už teď.

R. Tichý 5.3.2018 19:21

Jediny, kdo se nesehnul byl Richard Sulik-blazniveho knihkupce Schulze znemoznil v TV. A byl politicky zlikvidovan.

EU je totalita.

J. Kanioková 5.3.2018 18:40

Czexit hloupost NENÍ,

je to logický důsledek toho, v co se EU změnila a hodlá dál tímto trendem měnit !

Neexistují stálí přátelé nebo nepřátelé, jen trvalé zájmy. Jinak bruselské politbyro, jeho příznivci a příjemci jeho dotací, se dlouhodobě netají tím,že chtějí bourat hranice, rozdíly, tradice, kořeny, homogenitu a suverenitu národů, států.

Už tisíce let směřuje úsilí lidstva k poznání a pochopení přírodních zákonů. Mimořádné jsou nejen vynálezy, ale také ÚSTUP od lidského INSTINKTU. Zdá se, že obzvláště Němci se chtějí stát tím nejméně instinktivním národem. Gustav Meyrink 1868–1932 https://twitter.com/citarnyknihy/status/967171759974776833

Dovídali jsme se o Coudenhove-kalergi planu, ale ono je to ještě starší. Kolem roku 1800 Johann Fichte vydal své dílo Der geschlossene Handelsstaat (Uzavřený hospodářský stát), ve kterém navrhoval vytvořit z Německa "autarkický", tzn. hospodářsky soběstačný, politický organismus, a to v jeho přirozených hranicích. Tato myšlenka pak byla dál rozvinuta lidmi jako Friedrich List (Národní systém politické ekonomie, 1841) nebo Paul de Lagarde (1850) a propagována Všeněmeckým svazem (Alldeutscher Verband). Na počátku 20. století vykrystalizovala do dvou komplementárních podob: koncepce Velkého hospodářského území a geopolitické doktríny.

Idea Grossraumwirtschaft (Velkoúzemní hospodářství) prosazovala vytvoření ekonomicky soběstačného bloku, jehož rozloha by byla dána možností efektivně uplatňovat autarkický systém, přičemž se, ve snaze zajistit výkon a různorodost výroby, počítalo s jeho výhledovým geogr. rozšířením. Takovýto prostor by musel mít územní (vlastní přírodní zásoby a energetické zdroje, vhodné komunikace) a demografický (vysoký přírůstek, přebytek pracovních sil) potenciál, vysokou technickou úroveň a v neposlední řadě i CENTRÁLNÍ řídící oblast (Kernland) pro zajištění JEDNOLITÉHO HOSPODÁŘSKÉHO CENTRÁLNÍHO vedení. Hranice prostoru se snažil vytýčit ve svém díle Mitteleuropa (1915) Friedrich Neumann.

J. Kanioková 5.3.2018 18:49

Czexit hloupost NENÍ, jde o svrchovanost, suverenitu !

Podle něho území od Severního moře a Baltu až k Alpám, Středozemnímu moři a jižnímu okraji Podunajské roviny tvoří geografický celek.

"Na toto území je nutno nahlížet jako na celek, jako na velký sousední stát, jako na obranné společenství, jako na ekonomický okruh," napsal. Tato "Střední Evropa" měla být doplněna (samozřejmě kromě zámořských kolonií) rovněž i o Balkán, Turecko a Blízký Východ; Neumann dále předpokládal rozšíření oblasti na východní Evropu až po Kavkaz.

Vědecké požehnání dala ekonomické expanzi geopolitika - obor, který nahlížel na stát jako na geografický (jev prostoru) a biologický organismus. Průkopníky geopolitiky byli německý vědec Friedrich Ratzel (1844-1904) a švédský právník Rudolf Kjellen (1864-1922), ale plně ji rozvinul teprve prof. Karl Haushofer, který od roku 1919 vedl na Mnichovské univerzitě cyklus přednášek o této disciplíně. Dle mínění geopolitiků by změny hranic neměly narušovat přirozené linie oddělující různá geografická území, ale hranice politické pro ně byly v této oblasti čímsi druhořadým a měnným. Pravidla soužití, která by omezovala změnu teritoria, považovali za umělá.

Fuj !

M. Mikulec 5.3.2018 17:02

Jeden by vyletěl z kůže

když má poslouchat ty naivní kecy o reformovatelné unii: copak udělal pan europoslanec pro reformu unie?

EU se nepohnula ani po brexitu vůbec nikam: je to zabedněná a obedněná nereformovatelná byrokratická unie.

S. Netzer 5.3.2018 18:04

Re: Jeden by vyletěl z kůže

Brexit se bude konat teprve 29.03.2019 v 23 hodin.

Takže z kůže prozatím létat nemusíte.

R. Tichý 5.3.2018 16:40

Ja porad nechapu, proc by nam mela EU schvalne skodit zavedenim cel a omezenim pohybu. Vzdyt by CZEXIT byl pro vsechny vyhodny. My jim nebudeme remcat na rautech, oni budou mit pracovni silu v tabore za kopcem. A navic-make piece not war a chceme se mit vsichni multikulturne radi.

:-D

EU zreformovat nejde, protoze ji veli a budou velet ti, kteri ji pokazili.

J. Jurax 5.3.2018 18:54

Re:

peace ... :-)

Jinak zejména poslední věta je hluboce pravdivá.

R. Tichý 5.3.2018 19:15

Diky za opravu, neuvedomil jsem si to :-(

P. Juránek 5.3.2018 16:35

Neni EU jako EU

Ja bych to shrnul asi takto

1) Ta dnesni EU rozhodne neni ta, do ktere jsme vstupovali

2) Král je NAHY! pardon, ANGELA ROZVRATIAL EU!

3) Prez to vsechno cenu se snazit EU reformovat, nejdriv tim, ze se zrusi dotace

4) Vystoupit z EU je az ta posledni vec, ktera by mela nastat. Predposledni veci je vnucovani nam kvot na nabozenske pomatence. Mame svejch tak akorat dost.

I. Lyčka 5.3.2018 15:58

Vw prý uvažuje

o stažení části výroby Škodovek od nás do Německa. Myslíte si, pane Zdechovský, že tím chce posílit naši ekonomiku? Když už věříte, že společně se žije lépe. Co na to firmy, co provozují kamionovou přepravu přes Francii?

J. Tachovský 5.3.2018 15:35

Pan poslanec nam nejak zamlcel dalsi nevyhodu Czexitu

Dost europoslancu by prislo o dost velkou apanaz a museli bychom jim vyplacet socialni davky.

M. Moravcová 5.3.2018 15:11

do postele možná ne,

majetek si rozdělí, grilovat a večeřet spolu mohou, alimenty si platí, o děti se společně starají a na svatbu svým dětem jsou taky oba. Tedy většinou.

K. Luboš 5.3.2018 14:11

Asi takhle:

Vystoupení z EU může být průser, ale setrvání v EU může být průser ještě daleko větší.

M. Valenta 5.3.2018 14:26

Re: Asi takhle:

Anebo také obráceně.

J. Vintr 5.3.2018 14:49

Re: Asi takhle:

Vystoupením z EU se nestane nic, co by stálo za řeč. Normální občan si toho ani nevšimne. Zato setrvání v ní nás stáhne do průšvihu, který pocítí každý.

J. Kanioková 5.3.2018 17:51

Přesně !

V. Student 5.3.2018 13:23

A dyť my víme, že ekonomicky

by to bylo v případě Czexitu trochu napínavé. Ale ony nám tady poznenáhlu začínají silně nabývat na významu i jiné hodnoty než výhody společného trhu. A výhody faktické neexistence hranic se v současné době jeví velmi relativní...

Např. svoboda, tradiční hodnoty, bezpečí, schopnost státu vymáhat dodržování svých zákonů, ochrana před diktátem mocnějších sousedů atd. Máme je hodit do talónu výměnou za dotace, se kterými se kšeftuje nebo si kdesi za ně nechali vyrobit do parku padesát nebo kolik laviček?

J. Jaroš 5.3.2018 12:09

V8

88888KKKKK

A. Alda 5.3.2018 11:08

"czechzit" je naděje.

Jediná naděje, kterou máme.

F. Navrátil 5.3.2018 11:07

Zatím dobrý, ale ty konce!

Vepřík spokojeně chrochtá u plného koryta a chtěl by se sedlákem vyjednávat o pohodlnějším chlívku, lepší podestýlce a kvalitě brambor. Sedlák souhlasí, zatápí pod kotlem, chystá necky a brousí nože.

Z. Švrček 5.3.2018 10:50

Hlavně

neberte mi bydlo.

J. Hejna 5.3.2018 10:28

Czexit je hloupost?

Ano.

Pro lehkoživky v bruseli naprosto nepřijatelé.

J. Macků 5.3.2018 10:25

Jsme zvyklí, že pan Zdechovský rád argumentuje polopravdami

Dalo by se říci, že pan europoslanec je hloupý, protože bere v úvahu jen to, co se mu hodí. On ale hloupý nebude, on je jen podjatý, přece si nezruší slepici, která mu nese zlatá vejce.

M. Mikulec 5.3.2018 9:53

Věrohodnost europoslance

Pan europoslanec nemůže za ty prachy přece říkat nic jiného, než nám vymývat mozky tím, že život mimo EU není možný. Stejně jako v debatě Václav Klaus ml. sestřelil argumentačně europoslance Pavla Svobodu, který jen blekotal za půl milionu měsíčně ty své navrkané eurofráze.

Na youtube je tento rozhovor: Václav Klaus ml: Nedemokratická EU je pro mě větší hrozba než vzdálené Rusko!

https://www.youtube.com/watch?v=GLaSHAMSwkI

P. Khail 5.3.2018 12:08

Re: Věrohodnost europoslance

Poslechl jsem si a vidím to opačně, člověk, pro kterého je EU nebezpečnější než Rusko, nemá rozum.

M. Mikulec 5.3.2018 12:48

Re: Věrohodnost europoslance

Svět už se posunul o hodně jinam za čtvrt století. Už nesousedíme se Sovětským svazem, a schengenská hranice je mezi Ukrajinou a Slovenskem. Velmocenskou aroganci předvádí dnes a denně Německo a Francie: státy V4 budou z Brusele peskovány za cokoliv, a popotahovány po soudech. Vót děmokracija po bruselsku.