Neviditelný pes

POLITIKA: Čunek zabodoval – Antibabiš nefunguje

29.1.2020

Marian Jurečka se stal novým předsedou lidovců. Stranu chce vymanit z „nečitelnosti“ opozice a přicházet s konkrétními návrhy, mimo jiné na lepší přístup mladých lidí k bydlení a kvůli pětistovce za každé dítě chce jít Jurečka dokonce za Andrejem Babišem. Nicméně v obsáhlém rozhovoru pro lidovky.cz se nevyhnul opozičnímu klišé.

LN: Něco vám zbude i po volbách. Co když zase vyhraje hnutí ANO a bude sestavovat vládu? Vzdáte se a priori možnosti korigovat ANO svými programovými požadavky, nebo ne?
V roce 2017, kdy jsem byl prvním místopředsedou strany, jsme nastavili podmínky, za kterých jsme připraveni jednat a vstoupit do vlády. Platily tehdy, platí dnes, a týkaly se personálního obsazení vlády. To znamená – překážkou je trestní stíhání, případně jiné problémy, které souvisejí s morální integritou daného člověka. Ale nevyloučili jsme spolupráci s hnutím ANO.

Na novinky.cz ale Jurečka „jiné problémy“ definoval takto: Pokud by se po volbách dostali lidovci do Poslanecké sněmovny, nešli by pod vedením Jurečky do případné vládní koalice s trestně stíhanou osobou, „která je ve střetu zájmů a nemá morální integritu“. Nový šéf KDU-ČSL tak narážel na premiéra Andreje Babiše (ANO), který je trestně stíhaný v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo a podle auditu Evropské unie je ve střetu zájmů.

Končící předseda lidovců Marek Výborný se ale nevzdal antibabišismu, když prohlásil, že lidé už mají „dost koblih“.

Hejtman Jiří Čunek naproti tomu pro lidovky.cz řekl něco zcela jiného:

Lidovky.cz: A co politika Andreje Babiše a jeho Hnutí ANO? Je dobře, aby se strana KDU-ČSL, stejně tak jako ostatní z opozice, vůči němu vymezila?
Myslím si, že není správné se vůči němu vůbec vymezovat. A když už, tak bychom se měli vymezovat vůči nějakému konkrétnímu postupu, především tedy vládnímu. A rovněž, pokud bychom něco takového udělali, v první řadě musíme říct, jak bychom to udělali my a stát si pevně za tím. Ale nemyslím si, že je rozumné otírat se o politický styl Andreje Babiše a je jedno, jestli se bavíme například o koblihách. Protože jsem přesvědčený, že ti, kteří právě Babiše kritizují za koblihy, by dali mnoho koblih za to, kdyby věděli, že jim to pomůže k vítězství.

Je to zřetelný odklon od politiky bývalého předsedy Výborného, který se právě na antibabišismu vozil. Čunek neříká nic jiného, než že právě antibabišismus je příčinou stagnace českých opozičních stran, lidovce nevyjímaje.

Jurečka jako nový předseda lidovců může ukázat, zda se jeho politika bude lišit od jeho předchůdce. V případě, že by se pokusil o racionálnější politiku vůči hnutí ANO, bude ale čelit kritice dalších opozičních stran, že nadbíhá „trestně stíhanému Babišovi, který je v kolosálním střetu zájmů“.

Lidovci také kritizují volební zákon, který nahrává větším stranám. Metoda výpočtu mandátů totiž v menších krajích, v nichž je menší počet mandátů, funguje ve prospěch větších stran. Nicméně ve sněmovně se do konce volebního období změnu volebního zákona, která by se malým stranám líbila, prosadit zřejmě nepodaří. Malým stranám tak nezbude nic jiného než přesvědčit více voličů. To je bezesporu složitější než si stěžovat na diskriminaci volebního systému či provozovat politiku „Antibabiš“.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek