25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Čunek kontra ČT

1.11.2007

Další aféra místopředsedy vlády Jiřího Čunka, rozpoutaná pořadem Reportéři ČT, spustila další vlnu nenávistné internetové „diskuse“. Kam dnes oko člověka brouzdajícího po vlnách internetu dohlédne, hlavním tématem dne je „flanďák, černoprdelník atd.“ který „půjde od válu“. Své si od internetových „diskutérů“ odnáší i ODS a premiér Topolánek, kterému je v poklidu internetové anonymity vyhrožováno a spíláno podobně jako místopředsedovi vlády Čunkovi.

Pokud bychom vzali údaje o Jiřím Čunkovi uvedené v pořadu Reportéři ČT smrtelně vážně, je Čunek podvodník, který si ukládal miliony a přitom pobíral sociální dávky. To, co však musí okamžitě napadnout každého rozumně uvažujícího člověka, je však otázka, jak se může v případě, že si Čunek skutečně ukládal do bank velké milionové částky, dostat tato informace na veřejnost. Copak už u nás neplatí bankovní tajemství? To prostě reportér přijde do banky, tam sdělí své přání a je mu vyhověno a jsou mu předány bankovní výpisy zpětně za více než deset let? Spíše to ale vypadá tak, že se „prodávají“ informace sebrané policií z doby vyšetřování údajného úplatku, tj. kauzy, která byla před nedávnem dozorujícím státním zástupcem zastavena. Kauza úplatku se týkala doby před pěti lety. Už před několika měsíci se Čunek bránil tím, že jsou v jeho kauze činěny kroky, které překračují období vyšetřování, ke kterému ho zbavil imunity Senát. Mimo jiné se hovořilo i tom, že jsou Čunkovi lustrována bankovní konta v obdobích, která jdou hluboko do minulosti. To by mohl být potencionální zdroj informací uváděných v ČT.

Jiří Čunek označil počínání ČT za „svinstvo“ a údajně již podal na ČT trestní oznámení. V rozhovoru pro MfD tvrdí, že tuší, kdo za touto novou akcí proti jeho osobě stojí. Na přímou otázku MfD však neodpověděl s tím, že tak možná učiní později. Zdá se proto, že spíše než o Čunkův boj s ČT jde s největší pravděpodobností o politické pozadí této nové aféry. Vždyť i Topolánek v reakci na tuto novou aféru prohlásil, že ho zajímá „kdo to platí a kdo za tím stojí“.

V poslanecké sněmovně se ihned po odvysílání pořadu v ČT zformovala socialistická a komunistická opozice a požadovala diskusi k tomuto tématu na půdě sněmovny. Tento požadavek byl sice poslanci ODS a KDU-ČSL zablokován, nicméně výzvy k okamžitému odstoupení Jiřího Čunka z vlády z řad ČSSD a KSČM trvají. Protože se v těchto případech vždy počítá s tím, že „na každém šprochu je pravdy trochu“, je vytloukání politického kapitálu opozicí předvídatelné. Pokud by snad nejvyšší státní zastupitelství navíc rozhodlo o obnovení trestního stíhání Jiřího Čunka v kauze údajného úplatku, opozice by mohla s velkou radostí tyto dva případy spojit a dál by mohla podlamovat důvěryhodnost nejen Čunka samotného ale i vlády.

Jak celá kauza skončí, je velmi obtížné předvídat. Záleží i na tom, zda ČT nemá v záloze ještě další „senzační odhalení“ jako ono z pondělka tohoto týdne. Jiřímu Čunkovi však dle mého názoru nezbývá nic jiného než zcela odtajnit své soukromí. Jiná metoda k rozptýlení všech nařčení z pořadu ČT není.