24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: ČSSD stíhá rána za ranou

1.6.2012

Milada Emmerová nejspíš nadšeně sleduje fotbal. V něm je hostování hráčů jednoho týmu v týmu druhém celkem běžné. Při správě věcí veřejných by se ale jednalo o novátorský počin, kdyby si politik odskočil na čtyři roky do družstva soupeře a pak se s písní na rtech vrátil zpátky. Nemluvě o poslaneckém mandátu, který by si paní Emmerová bez ohledu na všechny etické kodexy ráda ponechala.

Skoro se ani nechce věřit, že s tak naivním nápadem, jako je přerušení členství v sociální demokracii a kandidatura v krajských volbách za Stranu práv občanů – Zemanovce, přišla dlouholetá poslankyně, bývalá ministryně zdravotnictví a historicky první česká hejtmanka. Přesto se zrodil. Lidový dům se otřásá vzteky. Zato plzeňská ČSSD působí spokojeně. Tamní spolustraníci předloni Emmerovou předčasně vypoklonkovali z hejtmanské kanceláře a ani dnes jim koketování nepohodlné kolegyně s Milošem Zemanem asi příliš nevadí. Coby předvídatelná koaliční partnerka by ostatně marná nebyla. V obnažené podobě tak spatřujeme zákulisí nejsilnějšího levicového subjektu. Není pravda, že by se štěpil. Pravdou však je, že připomíná federaci čtrnácti územně rozptýlených stran, v nichž se nadto členové ne vždy vzájemně snesou. Potom můžeme být svědky napínavého přetahování Rathových sirotků ve středních Čechách nebo komediálních etud, jako je ta, kterou předvedla Milada Emmerová na Plzeňsku.

Téměř bych si tipnul, že tato nedisciplinovanost může sociálním demokratům uškodit víc než jeden hejtman s klepety na rukou. Zdálky pak zní hurónský smích Miloše Zemana. Vyhlídky jeho partaje v regionálních volbách jsou mizivé a i v prezidentském klání může tomuto veteránovi co nevidět dojít dech. Aspoň se mu ale ve spolupráci s několika trojskými koňmi daří oslabovat stěžejního konkurenta, vůči němuž cítí desátým rokem nepřekonatelnou zášť. Pokud ovšem někdo určitě otevírá šampaňské, jsou to ODS a TOP 09 na pravici a komunisté na levici. Ti všichni mohou voličům položit sugestivní otázku: Skutečně jste připraveni podpořit rozklíženou stranu, jež z různých příčin ztrácí jednu celebritu za druhou?

ČSSD obchází noční můra. Podzimní volby, které šlo pojmout jako referendum o republikové vládě nebo o modrých regionálních kmotrech, se nakonec mohou zvrtnout v hlasování o neprofesionalitě a chaosu v oranžovém pytli blech.

Psáno pro ČRo1