19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: ČSSD směřuje do opozice, to ovšem říká Paroubek

15.8.2006

Radiofórum dne 14.8. 2006 přineslo rozhovor dvou redaktorů s předsedou ČSSD Paroubkem. Tento rozhovor se, jak jinak, točil kolem aktuálního dění na české politické scéně. Jiří Paroubek ho opět využil k opakování svých známých sebevědomých tezí o své výjimečnosti, zejména když hodnotil svých třináct měsíců ve vládě. Nicméně v tomto interview opět poskytl řadu důkazů, že jeho tvrzení si často protiřečí.

Na konci relace odpovídal na otázku, zda ČSSD skutečně „směřuje do opozice“, a pan předseda tuto situaci opravdu potvrdil. Dokonce nepoužil ani tak populární vsuvku „v tuto chvíli“, která by naznačovala, že vyřčená pravda není až tak moc definitivní. To by snad mohlo naznačovat, že u Paroubka „v tuto chvíli“ převažuje jisté smiřování se s realitou. Během celého více než třicetiminutového rozhovoru tomu však vždy nebylo. Naopak, v jednu chvíli Paroubek tvrdil, že „budou-li pánové (myšleno Topolánek) dávat kategorická prohlášení do médií, on (Paroubek) prostor pro dohodu vidí menší než minulý týden“. To když redaktor citoval z rozhovoru Topolánka pro MfD.

Nicméně na otázku dalšího vývoje ve sněmovně Paroubek opět připustil, že „dočasnost mandátu poslance Vlčka může být prodloužena, pokud sněmovna vysloví důvěru menšinové vládě ODS“. Křeslo předsedy PS si dokonce ani nenárokoval pro sebe. Posléze Paroubek vyloučil velkou koalici s ODS, která by podle něj byla pro ČSSD „smrtící“ (v tom se vzácně shoduje s názorem ODS), aby o několik chvil dále opět požadoval programové ústupky ODS, zejména v rovné dani. Například pokud by si nová vláda dala za úkol zavést „jednotnou daň“, takovou vládu by ČSSD nepodpořila.

Nejzajímavější byla pasáž, v níž Paroubek sám z vlastní iniciativy hovořil o menšinové vládě ODS jako o vládě „dočasné“ s tím, že by viděl jako reálné zkrátit mandát této vlády na dva roky a že by se předčasné volby do PS konaly na podzim roku 2008. V tomto bodě tedy otočil Paroubek o stoosmdesát stupňů. Netrvá už na tom, aby vznikla vláda na celé čtyři roky a nebrání se ani předčasným volbám. V jiném rozhovoru pro soukromé celoplošné rádio se Paroubek vyjádřil i k době, kdy bude Česko předsedat EU (2009), že by si „tipnul, že v té době bude premiérem on“. Na Radiofóru se tedy Paroubek pokusil rozluštit tento tip a vyplývá z toho, že míní předčasné volby 2008 vyhrát. Předčasné volby v termínu podzim 2008 by znamenaly, že prezidentská volba na jaře 2008 bude v rukou této sněmovny. Tento fakt ale na přímý dotaz redaktorů Paroubek zamluvil.

Paroubek se rovněž vyslovil k plánované základně USA na našem území tak, že „si tuto základnu zatím nedokáže představit, ale že se případně nechá přesvědčit svými spolustraníky“. Současně vyzval budoucí vládu, aby si závazek vypsání referenda k této otázce dala do svého programu. Mezitím ale začal zpochybňovat termín brzkého podání demise své vlády, což minulý týden prohlašoval jako hotovou věc, pokud sněmovna zvolí dočasného předsedu PS. Konečně, nevyhnul se ani odpovědi na otázku, jak by si on počínal při sestavování vlády a kde by získal onen stoprvý hlas. Receptem je podle Paroubka rychlost jeho jednání. Ostatně o tom, že existuje zřejmě jeden poslanec bývalé trojkoalice, který má k levici blízko, padl další důkaz. To když komunista Filip dostal v tajné volbě na post místopředsedy PS právě 101 hlas.