16.4.2024 | Svátek má Irena


POLITIKA: ČSSD - obyčejný a ostudný populismus

22.8.2018

Jako o populismu nejhrubšího zrna lze hovořit o předvolebním slibu ČSSD řešit bytovou situaci tím, že byty postavené developery se zákonem převedou na stát. To je SRPEN 2018 ve stylu ÚNORA 1948.

Volební kampaň v hlavním městě odstartovala ČSSD slibem MHD zcela zdarma. Slibuje také nulový poplatek za psa pro zodpovědné majitele, a že lidé zaplatí o deset procent méně za vodu, plyn a elektřinu. Jeden ze slibů sociální demokracie se týká bydlení - strana slíbila 2 000 dostupných bytů každý rok z přebytků městského rozpočtu.

Veřejná doprava, tedy metro, autobusy i tramvaje, by byla jen pro lidi s trvalým pobytem zde. Jako perličku Landovský zmínil, že ČSSD bude lidem v kampani zdarma rozdávat i sladký dezert Metro.

„Budeme požadovat od developerů převedení deseti procent bytů různých kategorií, kterými město bude naplňovat svoji politiku,“ uvedl kandidát sociální demokracie na pražského primátora Landovský. Převést určitý podíl stavěných bytů by měl podle Hamáčka developerům nařídit zákon.

O tom, že nadcházející komunální volby jsou další snahou ČSSD podplácet případné voliče sliby na veřejnou dopravu zdarma, omezení nákladů na bydlení (za vodu, energie a plyn) o 10 % a převedení 10 % bytů různých kategorií od developerů na město, nemá cenu pochybovat. Takto se chová strana, která počítá s tím, že pokud získá více než 5 % hlasů, bude to úspěch. Za takovou snůšku populistických žvástů, nejde to skutečně nazvat jiným slovem, pokud se chci vyhnout výrazům mnohem peprnějším, by se nemuselo vůbec stydět italské Hnutí pěti hvězd, o kterém česká veřejnoprávní média vždycky neopominou zdůraznit, že jsou to populisté.

Výše uvedené návrhy ČSSD jen dokumentují, že klesnout až na samé dno populismu není jenom záležitost Itálie, ale že se naprosto stejné předvolební argumentaci bude dařit i v Česku. Omluvou pro ČSSD není, že v podobném duchu nyní v Praze argumentuje i SPD Tomia Okamury. Ta ale zvolila hesla typu „Zařídíme“ či „Zajistíme“. Prakticky to zřejmě znamená to samé, co sliby ČSSD. Ta naznačuje „natvrdo“ způsob, čili jak to chce provést. Výstrahou pro všechny pražské i mimopražské voliče by však měl být zejména slib ČSSD znárodnit developerům byty zákonem tak, aby „moudrý magistrát“ mohl tyto byty rozdělovat dle svého sociálního cítění.

ČSSD svým otřesným populistickým programem skutečně sáhla na samé dno. Jednoznačně se tímto programem diskvalifikovala jako „tradiční a státotvorná“ strana.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz