Neviditelný pes

POLITIKA: ČSSD - nesnesitelná lehkost bytí

19.3.2010

To, co nám sociální demokraté předvedli na své víkendové programové konferenci v Teplicích, bohužel dokládá jejich přehlížení reality, nepochopení naší současnosti, ignorování ekonomické logiky, byť i jen té elementární. Ono se této straně zjevně nejedná o řešení problémů tohoto státu, ale jen o její vlastní volební výsledek, o přístup k penězovodům. To se to pak dělá politika, to je snadné bytí, bez pocitu odpovědnosti...

Slíbíme všem přijímajícím, těm, kteří jen čekají na 'levné' peníze od státu, všechno, co si přejí, a oni nás zvolí. Je jich totiž víc než těch druhých, těch, co státní pokladnu primárně plní, a i těch, kteří nemají jinou možnost než peníze od státu přijímat. To je recept na krizi v podání pana Paroubka a jeho 'Melody boys'. Slíbit se dá všechno a s plněním slibů si nedělejme starosti, to nakonec okecáme, hodíme vinu na někoho dalšího, on se někdo najde.

Realita je ovšem jiná, státní rozpočet se takřka hroutí, důchodový systém kolabuje, zdravotnictví dochází dech a průmysl dech možná právě začíná nabírat. Tak co s tím přátelé? Skočíme mu na záda, zvedneme daně, přímé i nepřímé, on si průmysl poradí. Pracovní místa ovšem vytvoříme i sami, najde se dost kamarádských firem, kterým státními pobídkami nastartujeme nějaký ten dočasný business, vytvoříme nové úřady, zaměstnáme dlouhodobě nezaměstnané, to zvládneme, upíšeme nějaký ten dluhopis. Že z toho budou jen krátkodobé úvazky nebo další nesmyslná zátěž v oblasti mandatorních výdajů? No a co? Budeme mít rok, dva, tři lepší čísla. Sice jenom ta vybraná, ale i ta, s kvalitní mediální politikou, velmi dobře prodáme.

Jestli sociální demokracie něco předvedla, tak je to profesionalita. Přistoupila k volební kampani opravdu s vervou, bohužel. Ekonomická stránka věci také bude zajímavá, poměr cena/výkon už nebude tak úžasný, ale zveřejnění reálných nákladů na kampaň se stejně nikdy nedočkáme, nebude co hodnotit. To by se totiž musely zveřejnit i skutečné náklady a zdroje. Pamatujete, na čem ztroskotala kdysi ODS a ODA? Směšná čísla.

Sliby dané na konferenci přímo znamenají minimálně mínus dalších padesát miliard na výdajové straně rozpočtu, a co se vrátí na příjmové straně? Nic, vyšší daňová zátěž se neodrazí na zvýšeném výběru daní, to je základní makroekonomické pravidlo, tedy, promiňte, v demokratických podmínkách. Co se tedy vlastně děje? Jiří Paroubek se snaží získat dominantní vliv nad tímto státem a také svoji nesmrtelnost. Modlu s jeho jménem budou mít před očima všechny nastupující generace sociálních demokratů. Není důležité, jak dopadne jeho případná vláda, důležité je jen vítězství.

Kounovsky.bigbloger.lidovky.cz



zpět na článek