24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: ČSSD nás zbavuje rozumu

14.4.2008

Poté, co stínový ministr zahraničí ve stínové vládě ČSSD Lubomír Zaorálek sepsal svůj článek o radaru v závěrech vrcholného summitu NATO v Bukurešti, napsal tento velmi snaživý a pilně dopisující politik další článek, tentokrát o ODS samotné. Samotný nadpis ODS nás zbavuje cti je součástí propagandistické války proti záměrům vlády. Je sice poněkud podivné, že program vlády tří koaličních stran ODS, KDU-ČSL a zelených, Zaorálek a stejně tak i ČSSD ztotožňuje pouze s ODS, ale budiž. Lidovci i zelení by se totiž lehce mohli stát součástí vlád vedených ČSSD, pokud by se situace pro tuto koalici po volbách 2010 stala příznivou.

Co vlastně vyčítá Zaorálek ODS? Jednoduše to, že současná vláda, jejímž ministrem zahraničí je bezesporu významná osobnost vládního kabinetu Schwarzenberg nominovaný zelenými, upřednostňuje vztahy s USA nad našimi „přirozenými“ spojenci z nejbližšího okolí. A jaká je realita? Jediným státem NATO, který disponuje dostatečnou bojovou technikou k tomu, aby aliance byla vůbec životaschopná, jsou USA. Boj proti terorismu, který Západ vede v Iráku a Afghánistánu, je toho ostatně jasným důkazem. V systému protiraketové obrany je armáda USA nejlépe vybavenou armádou současnosti. Diskuse o účinnosti protiraketového systému má význam jedině v souvislosti s tím, aby se takový systém obrany západních demokracií stále vylepšoval. Pokud je tato diskuse vedena z levičáckých pozic bývalých marxistů-leninistů s cílem takové obranné úsilí torpédovat a znemožnit, je to jednoznačně politika vyhovující záměrům států, které jdou západním demokraciím „po krku“. Je navíc nutné neustále připomínat, že to byla právě „šílená“ politika Ronalda Reagana, pro kterou se vžil název „hvězdné války“, která doslova uzbrojila komunistický blok k jeho kolapsu.

Ti, co dnes nevidí žádné nebezpečí a snaží se opět tak jako bývalí komunističtí diktátoři manipulovat s pacifistickými proudy západních společností a opět vytahují strašák „roztáčení spirály zbrojení“, tak obdobně jako bývalí komunističtí koryfejové usilují o to, aby se Západ vzdal svého legitimního práva na obranu svých hodnot. Současně tím lidé jako Zaorálek dávají jasně najevo, že jim tyto hodnoty, jako je svoboda jednotlivce, svoboda podnikání a pluralitní politická společnost, nic neříkají. Pro tyto lidi stejně jako pro bývalé bolševické vůdce byly a jsou důležité jiné hodnoty než svoboda a demokracie: To, co je pro levičáky důležité, je jenom moc a tím možnost ovládat masy.

Velmi výstižně pojmenoval agresivní rétoriku ČSSD komentátor Reflexu Bohumil Pečinka v Událostech, komentářích na ČT24 11. 4. 2008. V souvislosti s blížícím se předsednictvím Česka v EU od 1. 1. 2009 by předseda ČSSD Paroubek zřejmě velmi rád zaujal jedinou pro něho přijatelnou ústavní funkci, a to funkci předsedy poslanecké sněmovny. Nabídky Paroubka na „pakt o neútočení“ v době předsednictví EU a současně vystupňovaná agresivní kampaň proti ODS jsou jakési „spojité nádoby“. Pečinka naznačil, jak by se mohla podle něj taková varianta uskutečnit, a to výměnou schválení dohody s USA o radaru za schválení Lisabonské smlouvy a vystřídání Vlčka v křesle předsedy sněmovny Paroubkem. Domnívám se ale, že před volbami do krajů a senátu na podzim tohoto roku k tomu asi nedojde. ČSSD se pokouší dál vézt na své negativní kampani proti ODS a najala si k tomu, jak komické, mediální agenturu z USA. Pokud by podzimní volby dopadly pro ČSSD výrazně lépe než ty minulé, těžko by Paroubek měnil taktiku a učinil vstřícné gesto k ODS. Pokud by volby pro ČSSD nijak lépe nedopadly, zájem o pakt o neútočení by zase ochladl u ODS. Měli bychom se proto smířit s tím, že i předsednictví EU proběhne za „normálních“ českých poměrů, tj. že Paroubkova ČSSD půjde ODS stále zemanovsky po krku.