25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: ČSSD chce na kolejích jen Č(SS)D

21.12.2009

Oznámení, že se kraje v područí ČSSD rozhodly podepsat desetiletou smlouvu s Českými drahami, vzbudilo oprávněnou pozornost. Firma Student Agency podnikatele Jančury označila způsob, jakým byla celá operace provedena, za naprosto chybný a odporující evropským pravidlům výběrových řízení na podobné typy služeb.

Proto jsem uvítal, když televize Prima uspořádala svou Partii jako střet názorů podnikatele Jančury a zástupce hejtmanů, a sice hejtmana Pardubického kraje Martínka. Předesílám, že jsem dosud považoval hejtmana Martínka za člověka, který většinou rozumí své práci. Zdál se mi z celé plejády našich hejtmanů jako nejméně ideologicky předpojatý. Po diskuzi s Jančurou musím bohužel konstatovat, že se pan Martínek v problematice poskytování služby pro kraje, jakou je právě veřejná doprava, velmi hluboce mýlí a neorientuje. I když nevylučuji, že si je sám dobře vědom toho, že obhajuje neobhajitelné.

Naopak pan Jančura mě přesvědčil, že má v celé věci nejen jasno, ale i pravdu. Základní argumenty krajů pro to, že smlouvy uzavřely právě s Českými drahami, byly v podstatě dva. Ten první byl, že to ČD dělají, ten druhý, že Jančurova firma je malá a nedůvěryhodná. Při vysvětlování postoje krajů se navíc Martínek zapletl do pojmu žadatele o evropské dotace, za kterého označil ČD. Jak správně upozornil Jančura, žadatelem o tyto dotace jsou naopak kraje a nikoli ČD. ČD jsou vůči krajům ve stejném právním postavení jako Jančurova Student Agency bez ohledu na to, že ČD jsou z hlediska vlastnických vztahů společností, kde je dominantním vlastníkem český stát. Jančura se také velmi obratně postavil Martínkově kritice, že jeho firma má zisk „pouhých 50 miliónů“, za což si nekoupí ani jeden vlak. Odvětil, že zisk jeho firmy byl skutečně „jenom“ 50 miliónů, ČD ale v tom samém období skončily ve ztrátě tří miliard! A podal jasné vysvětlení, jakým způsobem lze v krátké chvíli zajistit za výhodných podmínek pronájem vlakových souprav.

V týdnu následujícím po Partii vyšlo navíc najevo, že ČD uzavřely pro své manažery velmi vysoké pojistky u společnosti AXA, ze které krátce před jejich uzavřením odešel dnešní generální ředitel ČD Žaluda. To jen dokresluje, že i tak může být prostřednictvím podniku ve státním vlastnictví vysáván státní rozpočet (ze státní dotace na provoz ČD). Miloš Zeman by to jistě bez milosti označil za „tunelování“ a zřejmě by se ani moc nemýlil.

Pokud Jančura využije práva na napadení smluv mezi ČD a kraji u soudů a dotáhne to až k Evropskému soudnímu dvoru, má zřejmě velké šance, aby počínání českých krajů bylo označeno za nezákonné, pokud tak již nerozhodne některý soud v Česku. Bude to i krásný příklad, že Česko přijetím evropského práva a svým členstvím v EU již není plně autonomní (v tomto případě bych dodal, že naštěstí). A mělo by nás všechny zajímat, kdo bude Jančurovi hradit ušlé zisky. Že by na to praskl pronájem Lidového domu, který tvoří podstatnou součást příjmů ČSSD, velmi pochybuji. I z toho důvodu je nutné, aby volby 2010 nevyhrála ČSSD. Kumulace moci na celostátní a krajské úrovni by mohla vést k tomu, že bychom na dnešní rozhodnutí hejtmanů doplatili my všichni - opět ze státního rozpočtu.