29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: Covidové hrátky s právním státem

Česká republika se dostává do zvláštní situace. Po určitém stupni zvládnutí koronavirové pandemie jsou opatření vlády, bez kterých by ono zvládnutí bylo těžko možné, masivně rušena soudy jako nezákonná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Dvořák 22.6.2021 7:37

Ti na JIPkách i ti kteří na JIPkách nebyli díky různým opatřením, které tak nějak prováděla celá Evropa a o nichž dnes ze skutečných odborníků nikdo na 100 % neví, do jaké míry byla účinná, a vlastně i ti kteří na JIPkách nebyli proto, že situace (dnes je každý chytrý až do brusele) zdaleka nebyl tak nebezpečná, jak se v té chvíli jevila,

TEDY vlastně úúúplně všichni

by jistě dnes byli klidnější a hlavně spokojenější, kdyby věděli, že to všechno, co se stalo (nebo hypoteticky stát mohlo A NEBO vůbec stát nemuselo), bylo v souladu s Ústavou nebo jakýmisi dnes pracně dohledávanými zákony vůbec.

Na to nestačí jedna vysoká a časem na to jistě nebude stačit ani jeden Ústavní soud ve složení 15 členů. Možná bude časem dvoukomorový s počty tak nějak 200 + 81 soudců a sídlit bude v polovině areálu brněnského výstaviště.

J. Moravec 22.6.2021 7:37

Není přece možné, aby si jenom vláda, navíc Babišova vláda přisvojila zásluhy za boj s Coronavirem. A proto podáme podání.

Ostatně, jak se to má s duchem ústavy to už nám předvedl pan prezident Zeman mnohokrát. A příklady jak se říká táhnou.

J. Vágner 22.6.2021 6:56

Digitálně přesné.

J. Krásenský 22.6.2021 6:49

Skvěle napsáno.

M. Mařák 22.6.2021 6:16

Přesně tento výrok ministra Arenberga spadá do případů, které jsem měl na mysli.

A. Dudík 22.6.2021 6:15

PANE DOKTORE KŘEČKU ... PÍŠI VÁM EMINENTER 1* !!!

R^R^R^

T. Diblík 22.6.2021 6:08

Dobrý den,

chybí dobrověrnost, jak ji definoval Prof. Vojtěch Cepl. I pro právního laika bylo smutné poslouchat ministra, který rovnou při oznámení opatření uvedl, že si je vědom toho, že soud opatření asi zruší. Musíme si počkat, jestli dojde na potrestání nezúčastněných.

M. Mařák 22.6.2021 5:54

"Navíc za situace, kdy se ona deklarovaná „nezákonnost“ týkala opatření a omezení, která v různém, ale často v rozsáhlejším rozsahu byla přijímána prakticky ve všech evropských státech – tam ovšem masivní představa o nezákonnosti takových opatření, jako je tomu aktuálně v české justici, neexistuje."

Třeba tady ve Francii se ta občanskou svobodu omezující opatření chřipkové diktatury národního státu vyhlašovala v rámci ústavnosti, tedy v rámci přechodného stavu, jenž byl odhlasován poslanci v parlamentu.

U nás tomu tak vždy nebylo a proto v české justici existuje ona masivnost nezákonnosti oněch opatření. Udivuje mne, že si to autor článku neuvědomuje a pokouší se to zlehčovat.

T. Kohout 22.6.2021 5:32

Shrnuto, podtrženo a jen krapítko zjednodušeno: je to tím, když si moc soudní, počínaje od špiček, zařadí do populárního tábora, tedy k opozici. A za druhé k tomu přispívá nynější způsob vytváření zákonů, tedy vesměs vytvoří se právně dobrý zákon, který v průběhu schvalování dostane paskvilní prvky.

J. Kavalír 22.6.2021 5:26

Tak nějak jako v Brazílii?

J. Vintr 22.6.2021 1:22

Jak může autor vědět, že by bez vládních opatření byla "pandemie" těžko zvládnutá a že vůbec byla zvládnutá? Pokud testování nelže, tak se za ten rok přes všechna opatření "promořila" většina populace, čili pandemie se "zvládla" sama. Myslí si, že by to bez těch opatření šlo ještě rychleji?

P. Labaj 22.6.2021 1:09

R^