25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Covidová diplomacie

13.3.2021

Na rovinu: Jestli nechceme tuto pandemii použít jako drsnou důchodovou reformu, tak musíme očkovat. A s vakcínami je to jako se sexem, lepší nějaká vakcína než žádná. A podobně jako u sexu, i tady musíme počítat s následky.

EU při zajištění vakcín fatálně selhala (nepřekvapivě), a tak nás musí opět zachránit Rusko. Ještě že jsou Zeman s Putinem jedna ruka, budeme mít Sputnik V protekčně.

Rusové potřebují vylepšit svůj obraz ve světě, takže vsadili na vakcínovou diplomacii. Co na tom, že nemají dost pro vlastní, důležité je prodat to do světa, být tím, kdo zachraňuje národy zpod Damoklova meče korony. Obzvláště pikantní je to v případě EU. Nedá se počítat s tím, že by tuto vakcínu zkoušeli registrovat klasicky přes EMA, jenom o tom budou mluvit a mlžit. To kvůli tomu, že mají odbyt jinde a nestíhají vyrábět. A také kvůli tomu, aby dokázali, jak je EU neschopná a musí to řešit každý stát sám. A Maďaři, Slováci už tomu podlehli, další jsou na cestě, mezi nimi i my.

Na druhou stranu - Sputnik V není zase úplný odpad. Princip podobný, jako má Astra Zeneca, použili pro každou dávku jiný adenovirus jako nositele vakcinační informace, takže náš imunitní systém dostane pořádně zabrat a měl by rychle vyprodukovat protilátky proti covidu. Podobně jako všechny ostatní vakcíny je teď ve třetí fázi testování. Otázkou je, nakolik Rusové zvládnou udržet kvalitu ve velkém množství. Ale vzhledem k tomu, že vakcíny prostě nejsou, budou následovat tanečky našich politiků, ale skončí to stejně. Budeme očkovat Sputnikem V, Zeman si přijde na své, Blatný bude přesvědčen nebo vyměněn a Putin nás někdy v budoucnu požádá o laskavost.

Abych nekončil tak pochmurně, možná by stálo za to domluvit se s Rakušáky, kteří chtějí Sputnik V vyrábět v licenci přímo v Rakousku, a vzít ho od nich. Nebo aspoň brát ho později od nich, ono to nějaký čas potrvá.

A ještě pohled na opačnou světovou stranu. Německo nám přispěchalo na pomoc s lůžky, vakcínami i testy. Kdo se podivuje a nadává Babišovi, že to tak dlouho odmítal, tak si na svůj postoj vzpomeňte, až zase přijde vyjednávání o kvótách. Možná už to nebude Stará Makrela, ale někdo od nich určitě bude chtít oplatit laskavost.

Parafrázovaně: Nevěřím Rusům (Němcům), i když přicházejí s dary.

Doplněk: Vzhledem k tomu, že je možné, aby byl covid následkem 5G sítí, si dovoluji nabídnout očkování proti všem následkům 5G sítí. Pokud navíc někdo dokáže přesvědčivě vysvětlit, co se stane s chemtrails, které přepadnou přes okraj ploché Země, má očkování zdarma.