19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Co vyřeší prohibice?

Prodej lihovin pančovaných metanolem je zakázán už dávno. Vláda (či lépe řečeno vlády) si s problémem neuměly poradit. Nelegální alkohol se prodával o sto šest. Teď to vláda vyřešila zákazem legálního alkoholu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 22.9.2012 12:09

Pokrytectví státu

Pokud stát zdaní nějaké zboží mnohem víc než ostatní zboží, neměl by se divit, že toto zboží bude vyráběno (pašováno) a distribuováno nelegálně. Při značně vysokém zdanění "nelegálové" zbohatnou natolik, že vytvoří mafii, která zkorumpuje (ovládne) stát.

J. Urban 20.9.2012 23:05

V podstatě je celá "aféra" takovým

lakmusovým papírkem (aférou nemíním ty mrtvé - to je zločin!, aférou nazývám to vyhlášení "hegerovice"), co si ovčané ve "vyšším zájmu" nechají od státu líbit, sebrat, nařídit a zakázat. Právně je to celé mimo, stát má zaděláno na tisíce žalob. Odškodnění ovšem nebude - vážení a milí - platit Heger, Nečas či Kalousek, zaplatíme to za ně my daňoví poplatníci.

Š. Hašek 20.9.2012 18:52

Hlavně,

Š. Hašek 20.9.2012 18:55

Re: Hlavně,

aby bylo hodně randálu, že něco vláda dělá.

Chlastači budou riskovat dál.

Nakonec bude vláda buzerovat pouze spořádané výrobce, distributory a zákazníky kupující pouze prověřený alkohol.

V. Mlich 20.9.2012 12:29

Vyhrabeme se z toho rychle

Ráno říkali v rádii, že aby se dohnala spotřeba, bude se moct alkohol podávat už od 12 let a povolí se také za volantem.

M. Vojtíšek 20.9.2012 3:28

Jakápak prohibice

Segment  trhu  alkoholu s obsahem 20%  a více byl zasažen prunikem závadné komodity. Je to jako se závadným jogurtem. Vysoké riziko trvalého poškození zdraví spotřebitele, nebo dokonce riziko úmrtí. Není co řešit.

P. Schuster 20.9.2012 11:38

Re: Jakápak prohibice

Jedna spiklenecká teorie tvrdí, že současná situace s metylalkoholem může být úmysl a ne omyl.

J. Vintr 20.9.2012 0:41

A jak se dá zabránit

nelegální výrobě lihovin a tomu, aby si je lidé kupovali? Jedině snad hustou sítí špiclů a udavačů. To už jsme tady měli ...

J. Jurax 20.9.2012 1:17

Re: A jak se dá zabránit

No, jedna cesta by byla - předesílém, že po mém soudu nepříliš moudrá - totiž odbourat spotřební daň na alkohol. Výroba nelegálního špiritusu by přestala být tak ekonomicky zajímavá.

No a hustá síť špiclů a udavačů ... co myslíte, je hoden opovržení špicl a udavač, co udá nelegální výrobu lihu, přepad banky, finanční podvod, tunelování či dokonce korupci nejlépe ve státní správě?

J. Vintr 20.9.2012 1:38

Re: A jak se dá zabránit

Já pocházím z Moravského Slovácka a v naší vesnici se odjakživa pálila domácí slivovice. Podotýkám, že po ní nikdo nikdy neoslepl. Čas od času se přihodila taková vlna, že policajti pár desítek těchto "černých" domácích pálenic vybrali. A vždycky za tím bylo udání nějakého přejícího souseda (pálení se nedá utajit kvůli typickému odéru). To, že je něco nelegální ještě neznamená, že je to špatné (z hlediska užití). Jestliže je někdo takový idiot nebo hovado, že distribuuje jedy, pak tomu stejně žádný státní zásah nemůže zabránit. Jedině může viníka dopadnout a odradit tak (možná) další podobné. Ale nikdy nemůže ovlivnit, co lidé konzumují. Otrávit se nemusíte jen pančovaným alkoholem, ale třeba i zeleným salámem a podobně. V tomto ohledu za sebe každý člověk odpovídá sám. Stát tady od toho není. Jedině že by to byl stát podle pana Orwella ...

J. Jurax 20.9.2012 2:21

Re: A jak se dá zabránit

To máte těžké - Vy prostě máte ilegální domácí pálení za víceméně kavalírský delikt. Budiž. Já su rodem se Zlína ...

Já jsem ale tou nelegální výrobou špiritusu neměl na mysli domácí pálení - měl jsem to zdůraznit, moje chyba - ale nelegální výrobu alkoholu z průmyslově vyráběného špiritusu pro nepotravinové účely určeného. Nebo z kapalin do ostřikovačů a čertvíčeho ...

A pořád zůstavá původní otázka k té husté sítí špiclů a udavačů -  je hoden opovržení špicl a udavač, co udá nelegální výrobu lihových nápojů ad předchozí odstavec, přepad banky, domácí násilí, výrobu dětské pornografie, finanční podvod, tunelování či dokonce korupci nejlépe ve státní správě?

J. Vintr 20.9.2012 2:41

Re: A jak se dá zabránit

Ono je to s tím udáváním těžké. Jak určíte hranici, kdy je to morální a kdy už ne. A když se udávání stane obecným jevem, neskončí to jen tím "správným". Stát (a jeho instituce včetně policie a justice) totiž ani zdaleka není vždycky ten dobrý a správný. Je spousta zákonů, jejichž nedodržování není z hlediska mravního principu vůbec ničím špatným, ba právě naopak. A co se týká finančních podvodů, tunelování a korupce (což je obecně užívaný eufemismus sprosté krádeže erárních peněz), na tohle stejně žádné udávání neplatí, protože tyto věci v největší míře provozují právě lidé, kteří by to měli potírat.

J. Jurax 20.9.2012 3:04

Re: A jak se dá zabránit

Ano, je to těžké - proto se ptám. Nicméně připouštíte, že špiclování a udávání může být i morální. To je posun proti obecnému odsudku, který jsem cítil z Vašeho prvního příspěvku.

Je spousta zákonů, jejichž nedodržování není z hlediska mravního principu vůbec ničím špatným, ba právě naopak. No, nevím - ale připustím, že takové jsou. Ale které to jsou? Kdo určí, že tyto zákony jest z hlediska vyššího principu mravního nedodržovat a které už ano? Krást se sice nemá, ale nezaplatit poplatek za parkování se může, když se nikdo nedívá? Já vím, jde o prkotinu - ale jiný usoudí, že vykradení Vašeho příbytku je mravné, neboť máte víc než on, což je naopak nemravné; a jiný usoudí ... doplňte si sám podle vlastní fantasie. člověk si dokáže racionálně omluvit kdejakou špinavost, co spáchá, aby byl ve vlastních očích mravný a čistý - podle svého vlastního principu.

Aby si každý rozhodoval, který zákon bude dodržovat a který ne, řídiv se přitom vlastním principem mravním, je představa pohříchu šílená. Domyšleno je to námět na hodně pochmurný thriller, končící anarchií, vládou silné pěsti a posléze tvrdou diktaturou, která drasticky udělá pořádek, až pohár přeteče.

A co se týká finančních podvodů, tunelování a korupce (což je obecně užívaný eufemismus sprosté krádeže erárních peněz), na tohle stejně žádné udávání neplatí, protože tyto věci v největší míře provozují právě lidé, kteří by to měli potírat. No, semtam platí. Dokonce i semtam si někdo sedne do kameňa. Ale jde to ztuha.

B. Rybák 22.9.2012 11:46

Re: A jak se dá zabránit

Ty špicly by stát musel platit tak dobře, že by je (bohatá) mafie nedokázala přeplatit a zastrašit. To už by bylo levnější snížit daň z alkoholu na úroveň daně z ostatních poživatin.

P.S. Mravně vyspělí občané dokáží bránit (až do statků a hrdel) "zlu" i zadarmo. Potíž je ale v tom, že takových je v naší "ateistické" zemi málo a ani oni obvykle nepovažují alkohol jednoznačně za zlo a daně za dobro.