25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
sofiv 21.12.2009 15:59

Re: Viďte.....Re: Pane Gabale, vy mě překvapujete............

... a rolničky zvoní ;-D

dino 21.12.2009 14:28

Čeho si kdo všimne

Co se mého názoru týká, pozoruji už asi dva měsíce relativně dobře cílenou mediální kampaň proti naší armádě. (Upozorňuji, že se jedná jen o mé osobní, nepodložené dohady. Nejsem novinář, jsem diskutující plebs, proto si to můžu dovolit.) Osobně jsem si vydedukoval následující: je krize, je potřeba šetřit. Kde? Všude! Ale jak to udělat u vojáků? Už teď máme problémy naplnit a ufinancovat mnohdy neuvážené politické závazky na mezinárodní půdě. A co když se nám na to vojáci houfně vykašlou jako policisté, až je budeme muset taky krouhnout? Co když budou chtít stávkovat, jako hasiči (i když nesmí)? Nějak ale ušetřit musíme...  třeba jeden nejmenovaný bývalý náměstek ministra obrany, po destiletí šedá eminence resortu obrany a místopředseda jedné nově vzniklé strany má dobré nápady, na co všechno bychom jim mohli sáhnout - zdanit výsluhy, rehabilitace, výstrojní body, zreformovat celý systém výsluh (jako třeba pět let a dost) je zatím asi obtížné... co s tím? Co takhle namířit veřejné mínění proti vojákům...to si pak nebudou tolik vyskakovat, až je začneme škubat, protože jim to nandá každý "poctivě pracující" Pepík, na rozdíl od té zelené sebranky, co dělá jen průsery a žije si jako prase v žitě (vnímavý čtenář pochopí, že jde o ironii).

Jara London 21.12.2009 16:39

Re: Čeho si kdo všimne

Co takhle vypisovat transparentní výběrová řízení, co takhle nakupovat přímo od výrobců a ne od obchodních firem s jejich 30 - 100% maržemi, co takhle neříkat, kolik peněz mám na nákupy toho či onoho, ale nechat dodavatele, ať nabídnou cenu, co takhle namísto outsourcingu věcí, které stejně musí vojáci cvičit, začít je dělat svépomocí, co takhle namísto unikátních zbraní, jejichž nákup i provoz stojí naprosto šílené sumy, kupovat osvědčené, v NATO běžně používané systémy (F-16 nebo Eurofightery místo gripenů, Piranhy místo nesmyslných pandurů II, RG-31 místo operetních Dingo2 atd)., co takhle chodit do výběrových řízení společně se Slováky, s nimiž máme budovat Battles Groups atd., atd. Armáda vyhazuje peníze a nezískává za ně lepší schopnost zajišťovat bezpečnost ČR, protože cílem lidí v jejím čele jsou co nejvyšší osobní a stranické provize, ne bezpečnost ČR nebo životy českých vojáků. That´s all.

kocour 21.12.2009 17:28

Re: Čeho si kdo všimne

Predevsim by meli ti vojaci odtahnout ze zemi, kde maji howno co delat, respektive z Iraqu a Afganistanu.

Viki 23.12.2009 19:52

Re: Čeho si kdo všimne

A co takhle ten spolek zelených mužíků jednou provždy zrušit a uspořit 50 miliard ročně ? Umí něco jiného než spotřebovávat hmotné statky? Neumí - tohle pravdilo platí za každých okolností.

dino 21.12.2009 14:07

Smíšené pocity

Tak nevím, pane Gabale. Váš článek mi přijde jako klasické laicky novinářské mlení pátého přes deváté. Ze všech událostí, které se poslední dobou odehrávají v armádě, si vytáhnete pár, které spolu možná souvisí, možná ne, spousty jiných, i významných, opomenete, a pak z toho namýcháte koktejl plný prakticky nepodložených doměnek a dohadů, jen ať je to alarmující.

Měl jsem tu čest setkat se s tlupou (omlouvám se za ten výraz, ale kterýkoliv jiný by byl méně výstižný) asi desíti novinářů, kteří se připletli do Kosova a byly zvědaví, chtěli informace, aby z nich vytvořili úžasné mediální produkty. Z těch desíti asi jen čtyři věděli, kde se právě nacházejí, dva věděli proč tam jsou a jenonom jeden měl solidní background pro to, aby dal dohromady solidní informaci v kontextu. Nedělám si iluze o novinářské profesi. Na nic není pořádně čas, natož zabývat se seriózně a důsledně jedním oborem. Věřte mi ale, že stav informovanosti našich novinářů o naší armádě je mizerný a v devadesáti procentech případů zavádějící. Váš článek bohužel není výjimkou. Ano, nelze Vám upřít rychlost, s jakou o odchodu generálů na obdobném serveru informujete. Nepřesnosti a nepodložené dohady jsou však alarmující. Věřím, že pro podobné médium a rozsah by si věc zasloužila mnohem lepší podklady i prezentaci, stejně jako odvolání na zdroje. Zdá se ale, že to nebyl Váš záměr, naopak se zdá, že se spokojujete s pouhým vyvoláním "spravedlivého rozhořčení" a jdete si dál do jiných resortů pro jiná témata. Smutné... a neprofesionální.

Jara London 21.12.2009 16:44

Re: Smíšené pocity

Otázka: Nemělo by namísto dohadů páně Gabalových zaznít jasné prohlášení o důvodech odvolání pánů generálů z ministerstva obrany? Nás, daňové poplatníky, kteří si celou tu srandu zvanou AČR s.r.o. platí, by to jistě potěšilo.

dino 22.12.2009 7:53

Re: Smíšené pocity

Ty přece jasně zazněly: vlastní žádost z osobích důvodů ;-) Odkdy se chodí se špinavým prádlem na veřejnost? Dělají to politici, dělají to velké i malé firmy,, dělají to masmedia,  nevím proč Vás udivuje, že to dělá armáda... Od toho bychom měli mít novináře, ne? Ale ti se zmůžou jen na uslintané dohady, protože u nás z žurnalistů rozumí armádě snad jen Karel Rožánek.

A co se týká hlavní funkce armády, ta od dob, kdy rezort převzali lidovci, plní především roli ekonomické expanzní nádoby: je to dobré, přidáme, je to špatné, ubereme, je třeba zachránit Vodochody, koupíme nesmyslné množství Alek, i když na ně nemáme. potřebujeme pomoct Tatře, koupíme náklaďáky bez výběrového řízení, atd. S přibývajícím časem je to horší a horší, protože do toho pronikají lobisté odevšad a  nikdo s tím nic nesvede.

Troufám si tvrdit, že jádro problémů naší armády spočívá v politice. Jsme jedna z mála zemí, kde politici různých barev vyrábějí závazky (mise a jiné zahr. působení), zabezpečuje je však izolovaně pouze rezot obrany, případně vnitra. Myslím tím především finanční krytí. Jenom už nějak pozapomenou obraně adekvátně navýšit rozpočet, který nota bene nedosahuje ani náhodou procenta HDP, ke kterému se zavázali. To ale nikdo neřeší, protože zrovna v tomhle nejsme ani v NATO sami. Je například docela běžné, že se naši vojáci v misích dovybavují rozumnou výbavou sami z vlastního platu. Je to podobné, jako když si učitel z vlastního platu do školy kupuje počítač, který potřebuje k výuce. Prostě hnus! A i ti generálové jsou proti politikům bezmocní (koneckonců tak to má v demokratické zemi být, jen se jaksi nepočítá s morálně mravní, případně intelektuální úrovní politiků v našich končinách) a musí si připadat jako Don Quichot v boji s větrnými mlýny.

btw. pamatuju časy, kdy byli lidé (aspoň někteří) docela vděční za AČR, s.r.o. třeba 1997, 2002 a naposledy tuším letos v červnu ;o)

Viki 23.12.2009 19:55

Re: Smíšené pocity

K poslední větě: Ty úvary, které se solidně zapsaly při povodních, jsou už zrušené. Část lidí pracuje pod hlavičkou Hasičského záchranného sboru. Ale to mohlo být organizačně i tehdy. Ostatní vojáci jsou nepotřebí darmožrouti , ubírající z celkového rozpočtu přes 50 miliard ročně.  

xy 21.12.2009 13:26

Expediční sbory

Základním kamenem úrazu je to, že česká armáda byla redukována na expediční sbor, neschopný chránit vlastní území ČR. O tom svědčí redukce protiletadlové obrany, tankového vojska i taková "maličkost" jako přistoupení ČR k zákazu používání protipěchotních min - typické obranné zbraně, které zvýhodňují obránce před útočníkem. Expediční sbory AČR bojují v dalekém zahraničí podle toho, jak se rozhodne v Washingronu nebo v Monsu - za peníze českých daňových poplatníků tam nasazují život čeští vojáci ve prospěch - koho? V Iráku mají americké petrolejářské firmy lukrativní smlouvy s tamní loutkovou vládou, stát je před rozpadem a je ideálním cvičištěm teroristů. Afghánistán podobně - Tálibové, které vyrobila pákistánská tajná služba ISI pod taktovkou MI6 a MOSSADU, se trénují v boji proti křesťanským nevěřícím. To proto, aby byli dostačně připraveni na budoucí světový konflikt křesťanského světa, podlomeného neevropskou imigrací, s posíleným islámem. Jen tak dál a větší kapky!

piják vody 21.12.2009 14:44

Re: Expediční sbory

Kdyby ČR hrozilo napadení, tak se snadno a rychle dozbrojí. Jenže, kdo by ty vojáky vlastně úkoloval, když naši politici jsou prodejné děvky, které jen ometají řitě velmocí a dobrovolně se vzdávají suverenity?

Jara London 21.12.2009 16:46

Re: Expediční sbory

Myslíte něco jako Kuvajt, když mu tam vletěl Saddám? Kuvajťané to měli zmáklé přesně jak říkáte - dozbrojíme, vyhrajeme. A nic!

gnomon 21.12.2009 20:36

Re: Expediční sbory

Je správné, že byly zakázány protipěchotní miny. Vojáci jsou  nezodpovědná prasata ač bojují na té či druhé straně. Nejvíce obětí pěchotních min, které nezabíjejí ale mrzačí jsou civilisti, zejména děti. 

hafusak2 21.12.2009 12:09

Ptáte se, kde jsou novináři?

Samozřejmě zalezlí a mlčí, neboť článek o vojácích by vyžadoval množství času a množství hledání údajů. Kdežto takový článek proti p. Paroubkovi a levici je sesmolen za tři minuty a není k tomu nic potřeba. Tak proč by se namáhali?

Forstmeister 21.12.2009 12:20

Re: Ptáte se, kde jsou novináři?

Že by levicově zaměřený diskutér? Vzhůru s hafušáky na zajíce zbohatlíků. Levice pytláků to posvětí. Co dodat.

hafusak2 21.12.2009 13:33

Re: Ptáte se, kde jsou novináři?

Ach jo, já to myslel naprosto nepoliticky, jen pro porovnání - ale jak je vidět, někteří jedinci hned za vším vidí nějaké "rudé nebezpečí". Budiž pochválení, neboť jejich jest království nebeské.

Marek 21.12.2009 11:12

Kde je nejvyšší velitel?

Považuji za příznačné, že všem připadá normální mlčení nejvyššího velitele k léta probíhajícímu plíživému rozpadu ozbrojených sil. Jasné stanovisko, nebo nedej bůh přímý rozkaz už od něj nikdo nečeká. Kdyby překvapil a do věci vstoupil, dočká se poštěkávání o překračování kompetencí. Chápu, že prioritou je rozhodovat za planetu, zda má být modrá, nebo zelená.

havránek 21.12.2009 10:59

Pane Gabal

mohl byste mi vyjmenovat pár " mezinárodních " operací, kterých jste se zúčastnil a nemyslím tím přehlídku na Evropské ulici :-D ,vy jste kus demagoga

Sven Australan 21.12.2009 10:53

co se děje v české armádě ?

 Nejsem zdejší, ale přesto se dovoluji zeptat : máte přehled, kolik z těch zmíněných generálů studovalo ještě v SSSR ?  Kde studovali ti vyhození ? Je to "Tuchačevského" syndrom, nebo "Cianův" syndrom ? Anebo je to běžný boj o koryto s idiotskou záminkou-       -dvou vojáků, kteří měli (ručně namalované) znaky bojových SS (nikoliv hákové kříže), kteří měli být kázensky a finančně potrestáni. Nebo chcete zavést v armádě politruky, aby dohlíželi na uvědomělost ? Možná, že ti kluci byli z "náckovské" rodiny, nebo členové silně pravicové politické strany. ( Myslím, že v profesionální armádě má být všeobecný zákaz stranictví, tak, jako to bylo za 1.republiky). Kdyby ti vojáci měli na helmách srp a kladivo, to by velení (a hlavně mediím) tolik nevadilo ? Asi ne, když si tam legálně necháváte celou KSČM ! Každopádně, byli nasazovat krk v Afghanistanu (doufám, že mulahové z Talibanu budou potěšeni čistkou ve velení !) na rozdíl od politiků, kteří o tom pouze debatují. Co se týče nových kvérů, zdá se mi, že zakázka by měla absolutně bez soutěže jít české zbrojovce, padesát let služby Vz.58 mluví (Československo bylo jedinou zemí Varšavského paktu, která neměla AK47, AKM), já ještě sloužil se Vz.26,t.zv. "pumpičkou", ale i ty byly na úrovni !

Forstmeister 21.12.2009 12:14

Re: co se děje v české armádě ?

Australane, nejsi v Česku, tedy na severní polokouli. Slunce vychází na opačné straně, přírodní vačnatce tu nemáme (pouze politické, ale s velkými kapsami). Téma na dlouhou diskusi.

Marat 21.12.2009 13:05

Re: co se děje v české armádě ?

Tu pumpičku jsem na vojně měl také. Rád bych ji ješě dnes měl. Jednou jsem si objednal 24, ale příšla mě řořezaná. Kdybych dostal nějakiou 26tku neschopnou střelby, já bych ji oschopnil. Mám jednu CZ52 tzuším B. na ty kratší náboje, nežli jaké jsme naši kanonýří za mých dob. Poradil by mě někdo, kde bych tu 26tku sehnal?

Opravdu se také divím, že je takový řev pro nějaké symboly. Ti vojácí jsou v bojové situaci, jde jím o život a vlastenckým panděrum v ČR vadí nějaké symboly.

Jara London 21.12.2009 16:50

Re: co se děje v české armádě ?

Zkuste STV GROUP - jejich army shop, nebo EXCALIBUR. Jinak s Vámi v mnohém souhlasím.

Paul Sulc 21.12.2009 18:44

Re: co se děje v české armádě ?

Ja mel jeste asi rok 23, v 9mm Luger. Bajecna vec, rekl bych lepsi nez Uzi.

Symboly: Waffen SS byli nejlepsi vojaci a davali je na nejhorsi bojiste. Kluci pitomi zcela urcite neuctivali Adolfa, ale prave vojenske schopnosti W SS. Celej ten ramus byl pro nic za nic. Jeden Filip, Grabenicek ci Paroubek je mnohem nebezpecnejsi nez pluk kluku z SS odznaky, ale tito politicti karieriste zrejme bajecnemu narodu  / kteremu se svet divy a zasne a zavidi Havla /  nevadi.

Jakub S. 21.12.2009 22:29

Re: co se děje v české armádě ?

Na to něco je...

ironik 21.12.2009 10:50

Ještě bych započítal hradní stráž...

 aby ta hrdost českého národa byla úplná,když už bojuje  za cizí zájmy,a je celkem laciný kanonen futr.

Marat 21.12.2009 13:06

Re: Ještě bych započítal hradní stráž...

Jiní ovšem mají bojovat, krvácet a umírat za české zájmy, že ano?

Paul Sulc 21.12.2009 22:27

Re: Ještě bych započítal hradní stráž...

R^R^R^R^  Presne tak, kolikrate jsem cetl: vztoupime do NATO, oni nas budou chranit. Ale ani jednou: potrebujeme poradnou armadu, abychom se ochranili. Pripokaleni, vyzeracni Cechackove !

Wotan 21.12.2009 9:43

Generálové

Naše miniarmáda má 23000 vojáků, 20 tanků,transportéry

Steyr,atd., ale má 50 generálů, počet plukasů a podpalkovníků

mojorů atd,-- nedalo by se tam Ušetřit?

Na kolik vojáků připadá jeden generál?

piják vody 21.12.2009 10:26

23K je ažaž

Ale pochybuji, že alespoň polovina z nich jsou skuteční vojáci a ne kancelářské krysy.

JH 21.12.2009 10:28

Itálii

snad nemůžeme předběhnout!