28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Co se mi honí hlavou 2

Státní rozpočet je totiž zatížen 80 procenty mandatorních výdajů. Rád bych věděl, kolik procent činí mandatorní výdaje v těch zemích, které označujeme jako "vyspělé", a porovnat jejich výši se zadlužením daného státu a s růstem jeho dluhu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 6.6.2012 9:43

Žvaníte, pane.

Z Bruselu samozřejmě přichází "jen" to, co tam členské země poslaly, do ČR ovšem přichází více, než tam CR poslala. Kdo to platí? No - bohaté země EU, zejména Německo.

Pokud je české kofinancování "až" 50% (také ale 10%), znamená to, že nám někdo ty naše stavby z podstatné části zaplatí. Že chce vidět, jak, na co a hlavně jak efektivně byly ty peníze vynaloženy, je snad samozřejmé. Aby nešly evropské peníze na stavbu tlustého akvaparku v místě, kde chybí "jen" voda, klienti a způsob, jak je tam dostat...

Ano, mnohé z těch staveb jsou důležité i pro Němce - třeba čističky. Němcům samozřejmě vadí, pouštíme-li jim po Labi sajrajt. No, ale hlavně by mělo vadít NÁM, že si zasíráme vlastní řeky a říčky svým nečištěným sajrajtem (mělo tady být jiné slovo, ale asi by neprošlo). Cestou do Němec se přece už jen něco vyčistí. a vyhnije. také rychlostní komunikace nebo železniční koridory - ale Němci mají na výběr a už ztrácejí trpělivost a uvažují i o trasách mimo český špunt.

J. Boleslav 6.6.2012 11:46

Re: Žvaníte, pane.

Žvaníte Vy. Značná část dotací z EU se promrhá na nesmysly nebo je alespoň těžce předražená. Případně obojí. A peníze z nich potom tečou do kapsy různým Drathům a podobným příživníkům. Nebýt dotací i celé EU v současné zoufalé podobě, bylo by líp.  

R. Langer 6.6.2012 12:14

Re: Žvaníte, pane.

Hm, škoda jenom, že ty věci z dotací jsou (minimálně) 2x tak drahé jako ty bez dotací. Pak se nám ovšem ta finanční efektivita už jeví poněkud jinak... :-P

J. Vacek 6.6.2012 21:27

Re: Žvaníte, pane.

Máš pravdu, chtějí to tak soudruzi cenzoři... Jinak bych ti napsal, že jsi ...

J. Kanioková 6.6.2012 23:08

Nežvaní !

Je to tak, jak píše. Ty EU dotace byl čert dlužný. VŠECHNY dotace jsou zločinecké, ale ty z EU z naprosté většiny NEJSOU v souladu s pořadníkem potřeb v dané oblasti. U EU dotací záleží jedině na šikovnosti toho, kdo nejen žádá, ale umí tu žádost perfektně vytvořit a dobře protlačit. V Bruselu nemají přehled, že v dané oblasti jsou daleko potřebnější jiné užitečnější záležitosti.

Skutečné potřeby kdekoliv mají různou míru důležitosti a když netržním způsobem se zasahuje do tržního procesu, tak by byl zázrak, kdyby systém negeneroval záporné výsledky. Zpětná vazba poskytuje nepřesné informace a systém se křiví, deformuje.

Vešketé intervenční zásahy do tržního systému ho przní !