19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Co se dělo na Hradě?

11.2.2008

(autor byl na Hradě přitomen v pátek a v sobotu od začátku až do konce)

Tři z poslanců a senátorů se před sobotní třetí volbou museli odebrat do nejrůznějších léčebných zařízení. Svádí to k bonmotu, že veřejná volba škodí zdraví. Bohužel, legrační to není ani trochu. Není totiž náhoda, že o všech třech se hovořilo jako o potenciálních Klausových volitelích (jeden z nich už ostatně volil Klause ve volbě druhé v pátek večer). Co se tedy stalo?

Zřetelně se ukázalo, že veřejná volba není žádnou esencí demokratického a svobodného rozhodování oproti volbě tajné, jak tvrdili její zastánci. To jen Jiří Paroubek potřeboval vidět na ruce svých poslanců a senátorů, a zajistit tak, že žádný z nich nebude hlasovat pro Václava Klause, jak by se nepochybně stalo ve volbě tajné. Paroubkova zupácko-mafiánského stylu totiž začínají mít ti slušnější lidé v ČSSD opravdu plné zuby a prezidentská volba byla jednou z možností, jak mu to dát najevo. Proto byla veřejná kontrola pro Paroubka nezbytná, jinak by se ukázalo, že stranu zdaleka nedrží pevně v rukou.

O poslanci ČSSD Snitilém se začalo spekulovat, že je jedním z těch, kdo je ochoten volit Klause i veřejně. To by byl pro Paroubka nebezpečný precedens. Komando Paroubkových poradců ho proto v sobotu dopoledne podrobilo takovým převýchovným metodám, až se z toho složil a zmizel v nemocnici. Vrcholem cynismu je, že Paroubek – ve stylu hesla „zloděj křičí-chyťte zloděje“ - neváhal ze Snítilého kolapsu neprodleně obvinit ODS.

Dalším rozhodujícím momentem prezidentské volby byl páteční večer. Když ČSSD po pátečním druhém kole s hrůzou zjistila, že Klaus disponuje dostatečným počtem hlasů pro své zvolení v kole třetím, hledala horečně cestu, jak třetí kolo odložit alespoň do soboty. Ujal se toho předseda klubu ČSSD Hašek, který obstrukcí znemožnil, aby se pokračovalo v jednání i po 21. hodině (ač třetí kolo by zabralo maximálně pár desítek minut a v deset večer už mohlo být po všem). Přes noc se pak horlivě „pracovalo“ zejména na vnitřně rozdělené KDU-ČSL. Výsledek? Dva ze zdravotních důvodů chybějící senátoři a jeden chybějící hlas pro Klause v záverečné volbě.

Takže takhle to bylo a veřejnost by to měla vědět. Jiří Paroubek používá prezidentskou volbu jen a pouze k tomu, aby pokořil ODS, rozložil stávající vládní koalici a postavil místo ní koalici novou, kde ČSSD vystřídá ODS a komunisté budou v záloze. Nepříliš skrytě to ostatně řekl i ve svém pátečním projevu. Jana Švejnara, původně kandidáta zelených a pravdoláskových post-havlovců, si už Paroubek zcela přivlastnil a učinil z něj v této hře svoji loutku. Švejnar to nemůže nevědět, chytrý je na to dost. Pokud se ovšem vědomě rozhodl tuto roli hrát, je to pro něj smutné vysvědčení.

Autor je poslanec Evropského parlamentu za ODS