28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Co s rozpočtovým přebytkem

Jako člen NATO se těšíme příslibu pomoci dalších členů v případě, že bychom nebyli schopni se sami bránit napadení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 21.1.2017 0:31

Co s rozpočtovým přebytkem?

No rozšpidlit přece ... tak velí socanská tradice a přece to nedáme na obranu, vždyť nás nikdo neohrožuje, že ... a Krym je daleko ...

M. Starý 20.1.2017 13:28

Když někdo nechce - důvod vždy najde

Ona není hlavně u českých politiků vůle plnit si své spojenecké závazky k NATO. Navíc, za to se hlasy ve volbách nekoupí, ale za 30 Kč u doktora nebo za koblihu spolehlivě...

V. Podracký 20.1.2017 12:52

Všechno bude jinak

Martine zdravím. Myslím si, že po nástupu Trumpa bude všechno jinak. Především si myslím, že Trump dobře ví, v jaké situaci USA jsou a bude hájit jejich zájmy. K tomu, aby se něco vyřešilo, musí být především pochopena realita. Vztah k Rusku nemůže být zatížen paranoidním uměle vyvolaným strachem. Rusko dává na zbrojení desetinu toho, co USA. Víc ani nemůže, prostě na to nemá. Samotná Evropa je silnější než Rusko. Strategické zbraně jsou jedinou položkou, ve které může Rusko soutěžit a držet rovnováhu, protože tolik nestojí. Myslím si, že strategické odzbrojení Rusko oslabí. Prostě vyčkejme. Potom můžeme něco řešit.

M. Starý 20.1.2017 13:30

Re: Všechno bude jinak

Nevím, ale obsazení Krymu není žádný "paranoidní" sen, ale tvrdá realita...

V. Podracký 20.1.2017 14:46

Re: Všechno bude jinak

Já nemluvím o tvrdé realitě, ale o zbytečném vyvolávání strachu. Prostě o tom, co je nadbytečné. To neustálé srovnávání se SSSR, které už dávno není realitou, překrucování historie o nebezpečnosti Ruska. Prostě když je někdo mnohonásobně slabší, tak prostě je.

J. Jurax 21.1.2017 0:39

Re: Všechno bude jinak

Jojo, ono v roce 1935 taky nějací bloudové vyvolávali v Evropě strach - zcela neodůvodněně, Německo bylo před pouhými 17 lety na hlavu poraženo a říšský kancléř přece furt mluví o míru ... ono je dobré nevyvolávat strach, ale neméně dobré se podle svých možností připravit - pak ten strach bude menší ...

A mimoto když je někdo sice slabší - i mnohonásobně, ale drzý a rozhodný, kdežto jeho protivníci ústupní, bojácní, nerozhodní, za každou cenu chtějící zachovat mír a škrtící vojenské rozpočty, protože když je ten mír ...

V. Novák 20.1.2017 19:30

Re: Všechno bude jinak

Krym byl připoojen k Rusku na žádost drtivé většiny Krymanů. Takže nebude-li drtivá většina Čechů pro připojení k Rusku, nemáte se čeho bát.

L. David 20.1.2017 11:00

Skoro dobrý článek, pokud by NATO bylo skutečně

pouze obannou aliancí.

A NIKOLIV TAKÉ ÚTOČNOU ALIANCÍ, PANE RAJMANE!

J. Jurax 21.1.2017 0:40

Re: Skoro dobrý článek, pokud by NATO bylo skutečně

Pomněte, že nejlepší obrana je útok :-)

J. Tachovský 20.1.2017 10:20

Jaktoze by nase armada nevyuzila klidne i 10% ?

Kdyz se vykope spravny tunel, tak pres armadu muze protect neomezene mnozstvi penez.

F. Lesniak 20.1.2017 10:12

Autor by měl konkrétně sdělit,

komu a kdy Rusko vyhrožuje? A také, koho chce napadnout? Jinak je jeho článek na úrovni dědka s pokročilým Alzeimerem, který by neměl chodit ani krmit labutě, protože by pak nemusel trefit domů.

M. Starý 20.1.2017 13:34

Re: Autor by měl konkrétně sdělit,

V Kaliningradu stojí ruské rakety připravené nás zahrnout svojí mírovou ocelí... Rusové je tam dali, ačkoliv se Radar v Brdech nekonal...

V. Novák 20.1.2017 19:27

Re: Autor by měl konkrétně sdělit,

Iskandery z Kaliningradu k nám nedoletí - co tam máte dalšího?

J. Jurax 21.1.2017 0:41

Re: Autor by měl konkrétně sdělit,

Sůčka doletí ... :-)

F. Navrátil 20.1.2017 9:41

Pojmenovat priority

Souhlasím sice s autorem, že by bylo vhodné posílit rozpočet armády, ale nemohu souhlasit se způsobem využití peněz. V současné době nevedeme válku proti Rusku, ale válku s islámskou džihádistickou invazí. Proto by finanční prostředky měly směřovat především na výstavbu mobilních jednotek na ochranu státních hranic a pro boj s islámským terorismem. Dále by měly být prostředky věnovány na vybudování armádních záloh alespoň v síle dvou brigád a na brannou výchovu občanů, zejména mládeže.

J. Chaloupka 20.1.2017 9:38

Každý tu hauzíruje s HDP, ale podle čeho

to počítá, to nesdělí. Pokud vím, tak přijde-li katastrofa a zničí město, to město se znovu postaví a tím se zvýší HDP. Ale víc domů nebo měst nebude. Tak co s tím?

J. Kulheim 20.1.2017 12:40

Re: Každý tu hauzíruje s HDP, ale podle čeho

Málokdo píše o tom, že pokud roste HDP neznamená, že se zvyšuje životní úroveň. Když stojí auta na dálnici a řidiči si topí, tak se také zvedá HDP a zbate po nich jenom smrad. Do HDP se započítávají i dividendy, které odcházejí do zahraničí. To dělá cca 100 miliard Kč ročně.

I. Novák 20.1.2017 14:23

Re: Každý tu hauzíruje s HDP, ale podle čeho

Také se náramně zvýší HDP pokud každý každému budeme prát trenýrky a vzájemně si za to budeme platit. A samozřejmě odvádět z toho daně a posílat kontrolní hlášení.

S. Ševeček 20.1.2017 9:21

Není to málo, Antone Rajmanoviči?

"Jako člen NATO se těšíme příslibu pomoci dalších členů v případě, že bychom nebyli schopni se sami bránit napadení."

(anebo příliš?)

M. Šejna 20.1.2017 8:56

výhružky ze strany Ruska?

mohl by mi sdělit autor článku, nebo někdo podobně "informovaný", jakým výhružkám čelí náš stát ze strany Ruska?

S. Ševeček 20.1.2017 9:20

Re: výhružky ze strany Ruska?

No, třeba těm, které si Naši přátelé vymysleli.

K. Frauknecht 20.1.2017 7:27

Historie je známa

"Smlouva o spojenectví a přátelství mezi Československem a Francií" vs. "Mnichovská dohoda"

Budeš-li někdy hledat pomocnou ruku, najdeš ji na konci svého ramene.

S. Ševeček 20.1.2017 9:19

Re: Historie je známa

cbd.

Problém nastává u zchromlé ruky a zkrouceného ramene.

K. Frauknecht 20.1.2017 9:34

Re: Historie je známa

:-)

Jsa hloupým, musel jsem "cbd" gůglit. Významů přehršel (cca 50): od "Klinicky mrtvý mozek" po "Caught By Dog". Tak fakt nevim, sorry :-)).

S. Ševeček 20.1.2017 9:50

Re: Historie je známa

cbd ... což bylo dokázati, pane Frauknechte - stará formule na konci mathematického důkazu od našeho profesora. ;-)

M. Čihák 20.1.2017 4:59

nebuďte naivni

když se to odevzdá do NATO tak to bude mimo kontrolu stranických sekretariátů. Musi se to utratit tady ,aby šlo něco odklonit přes správné firmy, jako Omnipol, lobisty jako Dalík, a pod

J. Pospíšil 20.1.2017 2:54

Tak jak jsem pro NATO,

tak v tomto textu jsou vyslovené hlouposti.

Jednak není žádná povinnost dávat 2 %. Není dobře si plést povinnosti a přísliby. To se zdá jako maličkost, ale rozdíl v tom je značný. Jen málo zemí v současné době plní ty dvě procenta HDP, co si členové slíbíli, že budou dávat na svou obranu. Na svou, nikoli na společnou. Jen země, která má v pořádku svou vlastní armádu, může být platným členem NATO. A může napadenému členovi poskytnout účinnou pomoc při společné obraně. A celé NATO by se mělo vrátit k tomu, k čemu bylo založeno, tedy být obranným paktem. Jeho vývoj v posledních dvaceti letech směrem spíše k expedicím než k obraně není správný a ani úspěšný.

A dávat peníze navíc velení NATO, tak to při chronickém podfinancování vlastní obrany může napadnout jen ...

To je skoro stejná pitomost, jako společná armáda EU.

Skoro by stálo za to, aby si autor přečetl Washingtonskou dohodu.

M. Rejman 20.1.2017 8:41

Re: Tak jak jsem pro NATO,

Pane Pospíšile, doporučujete mi přečíst smlouvu, kterou znám, ale Vy jste asi nečetl můj článek. Dočetl byste se, že navrhuju převést na NATO tu částku, kterou velmi pravděpodobně za současného stavu není naše armáda schopna použít, protože na př. není dostatečně početná (nakoupenou techniku bude muset někdo obsluhovat) a za další není ještě dostatečně známo, co koupit, natož vysoutěženo nebo objednáno. Máte pravdu, že 2% HDP na armádu není povinnost, ale slib, ovšem pokud slušný člověk, spolek, stát něco slíbí, má to dodržet. Takže požadavek presidenta Trumpa je správný a my bychom, ve vlastním zájmu, měli napnout všechny síly, abychom to udělali. Jinak s Vámi naprosto souhlasím, že společní armáda EU je pitomost.

J. Pospíšil 20.1.2017 16:11

Re: Tak jak jsem pro NATO,

Tak to bychom byli ve shodě. Ale má to několik háčků. Není jasné, co myslíte tím převedením jednoho procenta HDP na NATO. To jako myslíte posílat peníze navíc do bruselského hlavního stanu? Tam smluvený příspěvek na jeho činnost platíme. Na co vlastně máte představu, že bychom tam 40 miliard korun ročně (tedy roční vnitřní dluh na obranu proti příslibu) vlastně posílali?

A v tom, že nedáváme dvě procenta HDP na vlastní obranu, nejsme vůbec sami. Z evropských členů to dělá snad jen Polsko. A stal se s toho zvyk.

Ano, Trump má nepochybně pravdu. Nevím, koho napadlo, že tím, že řekl, že evropské státy mají platit na svou obranu především sami a pak mohou počítat s pomocí od druhých, řekl, že chce rušit NATO. On opravdu jen trvá na tom, že sliby se mají plnit, aby dohoda měla smysl. A možná by se vůbec mohlo NATO vrátit k poslání striktně dle Washingtonské dohody a neúčastnit se na akcích, vyvolaných něčím jiným, než napadením některé členské země.

Jenže jeho kritikům vůbec nejde o obranu, a o obranu evropských zemí už vůbec ne.

S. Ševeček 20.1.2017 9:18

Re: Tak jak jsem pro NATO,

Možná by ke zvýšení obranyschopnosti Česka stačilo nekupovat gripény a pindury; ušetřené prostředky využít efektivněji - třeba ve zvýšení obranyschopnosti obyvatestva.