16.4.2024 | Svátek má Irena


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Mlich 24.2.2010 8:27

Vetsinovy system je cesta do pekel

Volaji po nem jenom politici, protoze by jim to zjednodusilo vladnuti. Jenze u vladnuti nejdo o to, aby se tem, co vladnou, vladlo lehce, ale aby vladli dobre. Jen at se hadaji, jsou za to placeni. A at se prijme jenom takovy zakon, u ktereho najdou kompromis. Jediny opravdu demokraticky zpusob volby je prisne pomerny system s jednim velkym volebnim obvodem a podle moznosti zadna dolni hranice pro vstup do parlamentu.

Kdyz vezmeme ucast ve volbach 50%, z toho pulka hlasu propadne pres 5% sito a ten zytek se rozdeli mezi 3 parlamentni strany, tak ta, co be mela vetsinu, by ji mela hlasy cca 8% volicu. Ostatnich 92 procent volicu by ostrouhalo. Je to opravdu demokraticke?

Nemluve o tom, ze by takhle mohl vyhrat i nekdo jako treba Paroubek a nechci videt, co by pak s timto statem udelal.

T. Šmilauer 24.2.2010 10:57

Re: Vetsinovy system je cesta do pekel

Máte naprostou pravdu. Každý hlas má mít stejnou platnost, což při většinovém systému samozřejmě není. Před volební urnou by si voliči nebyli rovni.

Z hlediska představitelů  velkých stran se nelze takovým návrhům divit, protože by je to zvýhodňovalo. Ale na úkor jiných stran(podobně jako kdysi podvod Klaus-Zeman nazývaný opoziční smlouva). 

M. Roesel 24.2.2010 11:22

Re: Vetsinovy system je cesta do pekel

Ve Velké Británii jsou jednomandátové obvody s většinovým volebním systémem. Jestliže je to cesta do pekel, pak Británie musí být v pekle už dávno.

Neříkám, že je tam všechno skvělé, ale když na politika praskne podvod, korupce nebo jiný zločin, nikdo ho už nezvolí. Není to jen historickou politickou kulturou - je to proto, že profláknutý gauner nemá ve většinovém systému šanci. Kdežto u nás? Utraťte cokoliv, ukradněte cokoli - a když jste bývalý ministr vnitra, není v zemi moci, která by dovolila lidem vás nezvolit.

J. Vorlický 24.2.2010 16:28

Re: Vetsinovy system je cesta do pekel

Ano, je to takové trochu brutální ve Spojeném Království  Velké atd, ale volič ví na čem je a má možnost při příštích volbách volit jiného.